Linkuri accesibilitate

„Discursul anti-european al PSD şi ALDE a avut efectul creşterii încrederii românilor în UE” (Ioana Ene-Dogioiu/ Ziare.com)


Ziare de la Bucureşti
Ziare de la Bucureşti

Revista presei de la Bucureşti.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct


Newsweek, sub semnătura lui Mircea Marian, se ocupă de apropiatele alegeri din Republica Moldova. „Deși nu există sondaje credibile, se conturează o înfrângere a taberei pro-europene” și o victorie a socialiștilor. Problema pentru socialiști este să câștige suficiente locuri în Parlament pentru a forma singuri majoritatea. Dacă nu va fi așa, există o variantă de alianță cu Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc și o alta cu candidații independenți și cu reprezentanții Partidului Politic Șor, al cărui lider, scrie Newsweek, „este suspect în devalizarea mai multor bănci. În sfârșit, există posibilitatea ca nicio majoritate să nu poată fi alcătuită și să se ajungă la noi alegeri”.

Articolul amintește și gesturile de susținere față de socialiști făcute recent de Moscova: „au fost anulate taxele vamale la exporturile către Rusia pentru o serie de produse: mere, pere, caise, vișine, struguri și vin”. „Măsura expiră după șase luni, în iulie 2019, adică după ce Rusia va ști noua configurație politică din Basarabia”.

Minunat, dar inaplicabil, pentru că între timp Rusia a impus restricții de tranzitare a Ucrainei, așa că exportul nu poate fi făcut cu costuri rezonabile. Despre opoziție, Mircea Marian pomenește eșecul coalizării consistente. Alături de blocul ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, ar fi putut fi și Mișcarea Populară Antimafie și Partidul Liberal. Disputa dintre Blocul ACUM și Partidul Liberal s-a iscat în jurul listei de candidați. Liberalii ar fi întârziat să o prezinte pe a lor, drept care li s-au rezervat niște circumscripții pe care ei nu le-au acceptat. Mișcarea Populară Antimafie a atacat constant ACUM, pe ideea că unii membri ai celor două formațiuni ar fi de fapt susținători mascați ai lui Plahotniuc.

Cristian Pantazi prezintă pe site-ul G4media rezultatul dezbaterii în Consiliul European a complicatului dosar Nord-Stream 2. Concluzia lui este că România a repurtat la timp un rezultat notabil: vineri s-a ajuns la un consens prin care construcția gazoductului controversat, dar dorit de unele state europene puternice a fost îngreunată, nu și stopată însă. Administrarea gazoductului va fi luată din mâinile Gazprom și nici profitul nu va intra integral la Gazprom. Aranjamentul procură o gură de oxigen Ucrainei, care încheie anul acesta actualul contract cu Gazprom și ar fi riscat să negocieze un altul cu mâinile practic legate.

Ziare.com scrie despre schimbările de optică ale alegătorilor români pe fondul atacurilor repetate ale Partidului Social-Democrat la adresa instituțiilor europene. Ioana Ene-Dogioiu spune că, potrivit sondajelor, discursul anti-european al PSD şi ALDE a avut efectul pervers al creşterii încrederii românilor în Uniunea Europeană. Este clar că actuala putere abordează alegerile europene cu un mesaj perdant, la care se adăuga erodarea masivă pe care o suferă PSD din partea Pro-România în exact bazinul său electoral de bază”.

Cu această vulnerabilitate și cu rezultatele „execrabile” ale guvernării în coaliție, PSD ar putea obține un scor foarte prost la europarlamentarele din luna mai, ceea ce ar antrena „un exod spre Pro-Romania, care să devină noul PSD, eventual cu guvernare cu tot”.

XS
SM
MD
LG