Linkuri accesibilitate

Codruţa Kovesi şi „apariţia variabilei româneşti a jocului destructiv” (Cristian Unteanu/Adevărul)


Stand de ziare la București.
Stand de ziare la București.

Revista presei românești.

Pe blogurile Adevărul, Iulian Chifu scrie despre alegerile generale care urmează în Republica Moldova. Le subliniază din nou importanța și trece în revistă capcanele și greșelile pentru care ar putea plăti majoritatea formațiunilor politice. Socialiștii ar avea de pierdut de pe urma prea deselor vizite la Moscova ale președintelui Igor Dodon și în legătură cu finanțările etalate de același Dodon, unele legale, altele ilegale.

Va conta, mai spune Chifu, „lovitura sub centură a lui Vladimir Voronin aplicată fostului său membru de partid care l-a trădat, ca şi filmuleţele apărute la televiziunile ruse în care preşedintele Dodon e luat în râs. E trimiterea în ridicol a unui politician venal şi superficial, care a ratat această campanie, afectându-şi partidul şi trăgând în jos toate candidaturile PSRM, potrivit sondajelor”.

Partidul Democrat „plăteşte pentru imaginea de atotputernic al zilei, de factotum şi responsabil absolut a preşedintelui său, Vladimir Plahotniuc”. În fine, blocul ACUM „plăteşte pentru imobilismul, lipsa de inventivitate şi radicalismul din abordările campaniei, cu precădere aţoşenia şi manifestările nepotrivite şi excesiv de nervoase ale lui Andrei Năstase”, dar şi pentru lista de candidați și, respectiv, dezinteresul de a atrage în alianță și segmentul unionist.

Pentru România, subiectul cel mai comentat este însă campania furibundă prin care coaliția de guvernare încearcă să blocheze alegerea Laurei Codruța Kovesi pe postul de procuror șef european. Dan Tăpălagă scrie pe G4media că anchetarea fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție de către Secția specială de anchetare a magistraților confirmă din plin avertismentele formulate în legătură cu acest ciudat organism Comisia de la Veneția, GRECO și Raportul MCV.

Iată că, „la numai trei luni de la înființare, secția a executat prima comandă politică pe față”. Șefia acestei secții speciale este asigurată de un procuror contestat, Adina Florea, care a prins din zbor, ca din întâmplare, acuzații la adresa Codruței Kovesi aduse de Sebastian Ghiță, fugar cercetat pentru corupție. Rezultat, cea care ar putea deveni procuror șef european are la București calitate de suspect.

Cristian Unteanu crede că, selectând-o pe româncă, oficialii europeni nu au luat probabil în calcul „apariţia variabilei româneşti a jocului destructiv, la gioale, împotriva propriului interes naţional”. „Am fi tentați să spunem că am putea să ne promovăm doar morţii, de preferinţă pe cei de care ne despart cât mai multe veacuri şi a căror amintire se bazează pe cât mai multă legendă şi cât mai puţine mărturii documentare”, scrie Unteanu în Adevărul. Dacă pare deja degradant spectacolului oferit de România în plină președinție a Consiliului European, comentatorul spune că ceea ce va urma o să fie și mai și: bătălia pentru postul de comisar european. Iar până atunci, la audierea Codruței Kovesi în comisia de specialitate a Parlamentului European se va auzi din nou scandalul dintre europarlamentarii români, unii acuzând-o, alții apărând-o pe candidata României.

Numai că, de această dată, nu mai e vorba doar de România, scrie Ioana Ene-Dogioiu pe site-ul ziare.com: „Procedura europeană şi instituţiile europene sunt lovite în plin, sfidate, călcate în picioare de secţia despre care Comisia de la Veneţia avertiză că va leza independenţa magistraţilor”.

XS
SM
MD
LG