Linkuri accesibilitate

„Eșecul politicii României în relația cu Moldova e tot mai greu de ascuns” (Alexandru Damian/ revista 22)


Ziare de la Bucureşti
Ziare de la Bucureşti

Revista presei de la Bucureşti.

Cam tot ce se scrie astăzi despre alegerile din Republica Moldova semnalează și faptul că, pe ultima sută de metri, regimul Plahotniuc a dispus ca cetățenii din diaspora să nu mai poată vota doar cu buletinul, dacă au pașapoartele expirate, deși în țară este voie și tot așa a fost voie și la precedentele alegeri. Evident, celor din afara țării nu li s-a lăsat timp să-și reînnoiască actele.

Într-un interviu acordat Melaniei Cincea pe site-ul jurnalistei și preluat pe marginalia.ro, Maia Sandu consideră situația din țară este din ce în ce mai gravă. Vorbește chiar de „terorizarea alegătorilor”. După ce a împărțit ziare într-o piață, „polițiștii au mers după aceea la oameni, au strâns ziarele și le-au interzis să stea de vorbă cu noi”. Co-președinta blocului ACUM se declară perfect conștientă că există o înțelegere la nivel politic între liderul social-democrat român Liviu Dragnea și Vladimir Plahotniuc, dar își păstrează „încrederea că România, prin instituțiile sale democratice, va face tot posibilul să fie un garant pentru Uniunea Europeană în ceea ce privește corectitudinea scrutinului de la noi. Până la urmă, indiferent de protocoalele dintre doi lideri politici aflați în goană după putere, România și românii nu au niciun interes să se învecineze cu un stat al cărui viitor să fie cel puțin incert din punct de vedere al securității, fie ea economică sau politică”.

Din partea României, „asistență a fost, reforme nu. Maia Sandu și Andrei Năstase au acuzat deseori că sunt țintele atacurilor portalurilor media finanțate de Guvernul României, prin ministerele de Externe și al Românilor de Pretutindeni. Eșecul politicii României în relația cu Moldova e tot mai greu de ascuns”, scrie Alexandru Damian în revista 22.

Sebastian Rusu speră că pe 24 februarie va funcționa formula „nu pot ei fura cât putem noi vota”, că, adică, participarea la vot în special pe segmentul opoziției pro-europene va fi semnificativă și va putea aduce surprize plăcute. În articolul publicat pe site-ul jurnalistii.ro evocă însă și pericolul unor alegeri anticipate, în caz că nu se poate forma o majoritate parlamentară. Cel mai mult ar avea pierdut pro-europenii din blocul ACUM, ale căror resurse se vor fi epuizat, „iar presiunile Kremlinului vor spori spre conturarea unei soluţii prin care să controleze ca şi până acum din umbră situaţia geopolitică din spaţiul românesc dintre Prut şi Nistru”.

Pentru presa din România, cazul Laura Codruța Kovesi rămâne subiectul dominant. Magda Grădinaru, de la ziare.com, crede că Partidul Social-Democrat și Alianța Democraților și Liberalilor nu s-au năpustit deloc întâmplător să îi blocheze faimosului procuror numirea la conducerea Parchetului European. Și nu interesul ca vreo 360 de oameni de-ai lor să scape de pușcărie primează, ci, susține Grădinaru, pur și simplu dorința de a provoca la maximum Uniunea Europeană. Scopul e să obțină „un război pe care să-l poarte în propriii termeni: antagonizând societatea, jucând tabere, infuzând ostilități ireconciliabile”. „Fragmentarea socială în jurul așa-zisului caz Kovesi (…) și eurofobia pe care o joaca PSD/ALDE fac parte dintr-o strategie de care Kremlinul e singurul care poate profita”.

Dan Tăpălagă (G4media) rămâne totuși convins că tot ce fac anti-Kovesi cei de la București i-a prins bine Codruței Kovesi: i-a convins definitiv pe cei de la Bruxelles că e chiar omul potrivit să conducă Parchetul European.

XS
SM
MD
LG