Linkuri accesibilitate

„Subordonare media cvasi-totală este fără precedent în ultimii ani” (Dan Tăpălagă/ G4media)


Ziare de la Bucureşti
Ziare de la Bucureşti

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu despre fenomenul „da, fură, dar ne dă și nouă” (Jurnaliştii.ro).

Site-ul jurnalistii.ro difuzează o analiză a alegerilor parlamentare din Republica Moldova sub forma unui interviu acordat în exclusivitate de Vitalie Călugăreanu. Prima observație e de fapt mirarea că aceste alegeri au fost declarate „în principiu, libere și corecte”, câtă vreme alegători din Transnistria au fost aduși cu autocarele să voteze în dreapta Nistrului și au recunoscut că au fost plătiți cu câte 20 de dolari.

Partidul Șor a cumpărat de asemenea voturi pe față, „cu hrișcă și conserve din carne, cu concerte siropoase cu renumiți interpreți ruși”, spune Călugăreanu. El leagă totul de mentalitatea din Republica Moldova. Pe internet, despre Ilan Șor foarte mulți spun „da, fură, dar ne dă și nouă”. Pare incredibil, dar, spune jurnalistul „când dintr-o țară mică precum este Moldova, niște indivizi fură, într-o noapte, 15% din Produsul Intern Brut al țării, o să apară neapărat o categorie de oameni foarte săraci. Și atunci, din miliardul furat de la ei, le cumperi câte o înghețată. Și ei sunt fericiți”.

Ipoteza lui Vitalie Călugăreanu este că la Chișinău va guverna o coaliție de stânga, în care Plahotniuc nu va fi premier pentru că nu-i place să fie expus. Pentru viitorul pe termen mediu, e nevoie de sprijin pentru Moldova: „Eu cred că Moldova are șanse mari să revină pe drumul european, dar în acest moment trebuie ajutată din exterior. Nu cu bani. Moldova trebuie ajutată să-și curețe clasa politică. (…) Adevărații prieteni externi ai Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că justiția moldovenească nu este capabilă să mai riposteze. Este capturată! Fără un mecanism extern de sancțiuni personale împotriva marilor corupți, Moldova nu are viitor”.

Articolul lui Alexandru Damian de pe contributors.ro subliniază că, la ultimele alegeri, în Transnistria s-au înregistrat de două ori mai multe voturi decât la precedentele. Autorul nu recomandă deloc o intrare la guvernare, în coaliție, a Blocului ACUM, iar ca să nu se întâmple ceva atât de compromițător pentru opoziția pro-europeană, spune că vor trebui ignorate îndemnurile venite de la București, care vor cere stabilitate și vector european”.

Un tablou foarte sumbru este analiza lui Dan Tăpălagă, publicată pe g4media, despre ce se petrece la postul de televiziune Digi24, care, de câteva săptămâni indică o schimbare majoră de linie editorială. Practic, și această ultimă redută de media independentă cade la picioarele lui Liviu Dragnea. Motivul stă în interesele economice ale patronilor trustului. Ca și alți patroni media, Zoltan Teszari dovedește că e dispus să sacrifice produsul editorial de foarte bună calitate în care a investit destul dacă el stă în calea dezvoltării altor afaceri ale sale. În speță, extinderea rețelei de fibră optică G5. Apoi, rezultă că nu e foarte clar dacă stă bine cu raportarea profitului real. Unul dintre directorii trustului a primit deja o condamnare în primă instanță pentru corupție.

„Așa cum arată acum, Digi24, nu mai este televiziune de știri, ci încă un organ de propagandă în slujba puterii, că va fi vorba de Dragnea sau Tăriceanu, vom vedea”, scrie Tăpălagă. „Fenomenul general arată cu adevărat îngrijorător. Într-un an cu două șiruri de alegeri (…), coaliția PSD-ALDE a reușit să alinieze la picioarele sale toate televiziunile de știri. Această subordonare cvasi-totală este fără precedent în ultimii ani”.

XS
SM
MD
LG