Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană face un ultim efort pentru îndreptarea României (Teodor Tiță/ Dilema Veche)


Ziare de la Bucureşti
Ziare de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

„Conducătorii României împing țara cu o voioșie tâmp-ticăloasă spre invocarea articolului 7, așa-numita «opțiune nucleară» aflată la dispoziția Uniunii Europene pentru cazurile în care în statele membre sunt observate amenințări grave la adresa valorilor blocului comunitar. În cazul României, nicio surpriză, e vorba de statul de drept și de independența magistraților”, scrie Teodor Tiță în comentariul din Dilema Veche. Dacă se va ajunge aici, România ar putea deveni un fel observator, de membru-fantomă al Uniunii, fără drept de a participa la decizii.

Situația e chiar comică dacă o privești din afară, constată comentatorul. El pune față în față comunicatele Guvernului Dăncilă și, respectiv, ale Comisiei Europene după ultima vizită la București a prim-vicepreședintelui Frans Timmermans. Dăncilă comunică lung despre „dialog constructiv”, cooperare și înțelegeri convenite. Comisia precizează scurt că o comisie de experți va analiza stadiul respectării celor câteva zeci de condiții cuprinse în ultimul raport MCV, din toamnă, cărora li s-au adăugat între timp altele, în special legate de ordonanțele privind Justiția.

„Traducerea acestei situații, scrie Teodor Tiță, e că, la nivelul Comisiei Europene, se face un ultim efort pentru îndreptarea României”. Așadar, privită dinăuntru, situația nu mai e deloc comică, Guvernul de la București își minte, pur și simplu, cetățenii, spune autorul articolului.

Pe site-ul contributors, Bogdan Bătrân, consultant independent în comunicare și analist de date la Bruxelles, a făcut o analiză a mesajelor de propagandă transmise anul trecut de Rusia prin RT și Sputnik. Ceea ce sesizează, în concluzii, este că eforturile rusești par a fi relativ mici în România comparativ cu alte campanii de comunicare (în Ucraina sau în țările baltice). „Un pesimist” ar considera că elitele politice și administrative din România sunt „deja suficient de corupte, incompetente sau slabe încât nu e nevoie de mult efort pentru a submina traiectoria occidentală” a țării, opinează Bogdan Bătrân.

Se scrie mult despre Brexit, despre situația tulbure, până la urmă inexplicabilă, în care se găsește Regatul Unit al Marii Britanii după ce Parlamentul de la Londra a refuzat și varianta de acord cu europenii, și o ieșire din Uniune fără niciun acord.

Brexitul: tergiversarea, negocierea la nesfârșit...

Cristian Unteanu vine în Adevărul cu o ipoteză sumbră: Tereza May ar fi descoperit în moștenirea lăsată de predecesorii ei lideri conservatori o tehnică imbatabilă de a-i aduce pe europeni acolo unde vor britanicii: tergiversarea, negocierea la nesfârșit. Așa cum arată lucrurile, nu e exclus ca totul să se spargă în capul Uniunii Europene. Mai sunt două săptămâni până la data stabilită pentru Brexit și nimic nu e clar. Dacă nu se decide nimic, atunci Marea Britanie va trebui să vină cu candidați pentru europarlamentare. Altfel, viitorul Parlament European ar putea fi declarat ilegal.

G4media dă informații pe baza unei analize asupra consecințelor Brexit-ului realizată de compania Euler Hermes. Nu se poate estima încă ce și cât ar avea de pierdut România în varianta Brexit, dar analiștii atrag atenția că va pierde sigur avantajele excedentului comercial de 7-800 de milioane de euro anual pe care îl are în schimburile cu Marea Britanie.

XS
SM
MD
LG