Linkuri accesibilitate

„Inerţia, autosuficienţa şi pasivitatea societăţii britanice” (Valentin Naumescu/contributors.ro)


Ziare la București.
Ziare la București.

Revista presei de la Bucureşti.

Presa din România pare astăzi aliniată blocajului produs de amânările repetate în clarificarea situației liderului social-democrat Liviu Dragnea, cu implicații semnificative la nivelul activității unor instituții extrem de importante. După o ședință „cu scandal”, se spune, Curtea Constituțională a amânat pe mâine decizia privind constituționalitatea unei anume Ordonanțe de urgență care l-ar scăpa pe Dragnea de închisoare. Parlamentul nu a avut cvorum să voteze moțiunea de cenzură împotriva ministrului de justiție Tudorel Toader care, scrie presa, ar fi déjà nu doar în dizgrația lui Dragnea, ci chiar a PSD-ului.

Așa că analiștii politici se îndreaptă către subiectele cu bătaie mai largă. Cristian Unteanu, de la Adevărul, scrie despre apelul transmis de premierul italian Matteo Salvini tuturor forţele politice din Europa „care, spune domnia sa, ne împărtăşesc viziunea şi obiectivul nostru comun: o Europă care să dea prioritate popoarelor şi nu bancherilor şi birocraţilor şi vapoarelor (cu migranţi clandestini, n.n.)” – am citat din textul apelulului. Au răspuns deocamdată ferm Partidul „Adevăraţii finlandezi”, Partidul Popular Danez și Partidul Alternativa pentru Germania. Apelul lui Salvini spune, între altele, că „Groparii visului european sunt birocraţii, gânditorii teoreticieni, bancherii care de prea mult timp guvernează Europa. Vrem să readucem poporul la conducerea Europei”.

Cristian Unteanu spune însă că, pentru moment, sunt doar vorbe. Partidele și mișcările vizate sunt „practic imposibil de pus sub o umbrelă comună tocmai datorită faptului că, în realitate, platformele lor ideologice şi afilierile lor ideatice sunt extrem de diferite”. Unii tind spre Moscova, alții dimpotrivă. Și nu e doar asta. Se mizează mai degrabă, arată jurnalistul, pe «efectul grecesc», adică apariţia unui partid cu un discurs «anti» exact în momentul unei crize sociale, economice sau de încredere în viitorul edificiului european, propunând în consecinţă o reîntoarcere cât mai rapidă la formula «scoică», închidere cât mai ermetică în graniţele naţionale”. Evident, ținta concretă este constituirea unui nou bloc politic în Parlamentul European, care să limiteze influența celor două mari blocuri, popularii și socialiștii. Iar pentru asta, un moment cheie va fi 26 aprilie, când „suveraniștii” ar putea eventual veni cu o viziune comună conturată.

Situația jalnică din Marea Britanie, unde Brexit-ul bate la ușă dar nu prea e, este comentată pe contributors.ro de Valentin Naumescu. El observă că „La trei ani de la un vot popular superficial şi manipulat, bazat pe prostii ideologice, lozinci ieftine şi neadevăruri economico-sociale, care nu a fost urmat de un plan credibil al Marii Britanii post-Brexit”, încă nu a apărut o masă critică de adversari ai Brexit-ului. Falia din societatea britanică se desenează aproape neschimbată. „Inerţia, scrie Naumescu, autosuficienţa şi pasivitatea societăţii britanice, care nu se trezeşte cu adevărat nici în al doisprezecelea ceas, fiind convinsă că nu i se poate întâmpla nimic rău şi că sigur Marea Britanie este prea importantă pentru a nu primi o propunere de Acord mai favorabilă din partea UE, împinge lucrurile spre un deznodământ dramatic”. Posibil ca summit-ul european care începe astăzi să tranșeze cumva problema. Pronosticul comentatorului: Brexit-ul va fi amânat din nou, pentru că „Nimeni nu doreşte un Brexit fără Acord”.

XS
SM
MD
LG