Linkuri accesibilitate

Narativele propagandei ruse în România și R.Moldova (G4Media)


Ziare la București.
Ziare la București.

Revista presei de la București

Site-ul G4Media prezintă principalele concluzii ale unei analize publicate pe sinopsis.info și care face o comparație între resursele puse la dispoziție de propaganda rusă în Republica Moldova și, respectiv, în România. Se pornește de la observația că, îl cităm pe George Bogdan Bătrân, autorul analizei, „pentru publicul român, propaganda rusă promovează prin intermediul agenției de presă Sputnik preponderent politicieni anti-sistem, mesaje anti-occidentale, conspiraționiste și/sau pro ruse”. În Republica Moldova „narativul Sputnik e axat pe acoperirea subiectelor de interes public, însă pe fundal împinge informații pozitive despre Rusia, promovează beneficiile economice și sociale ce le-ar aduce o cooperare mai strânsă cu Moscova, promovează Uniunea Eurasiatică, apără regimul de la Kremlin față de critici și atacă Occidentul”. „Sputnik Moldova este mult mai influent și mult mai adânc înrădăcinat în spațiul mediatic național comparativ cu cel românesc”, „are o diversitate mai mare de conținut publicat”, deci mai mulți angajați și mai multe resurse. În Republica Moldova, „majoritatea subiectelor (…) sunt foarte apropiate de (…) traiul de zi cu zi (…)în contrast cu România, unde subiectele cele mai citite erau legate de politică (internă sau externă) sau de politicieni”. Pe scurt, în România Sputnik „are o activitate perceptibilă (…), dar este în continuare, spune această analiză, un jucător de nișă”.

George Jiglău, expert al Centrului pentru Studiul Democrației, este intervievat de Camelia Badea pentru ziare.com pe tema raportului de forțe care se profilează între partide la apropiatele alegeri pentru Parlamentul European. George Jiglău confirmă că o prezența mare la vot, de peste 40%, dezavantajează Partidul Social-Democrat, dar adaugă că, în opinia sa, PSD este subevaluat în sondaje. E lucru știut că PSD are cea mai bună organizare în teritoriu, pe care nu egalat-o decât, poate, Partidul Democrat-Liberal în zilele lui bune. Va conta, desigur, și campania on-line, dar nu trebuie mizat numai pe asta. Va conta, ca și alte dăți, emoția. Cât despre populism, invitatul Cameliei Badea spune că teme populiste găsim în acest moment la absolut toate partidele aflate în competiție.

Zilele acestea s-a mai înregistrat un motiv de deprimare: aruncarea la coș, spune Andreea Pora, a dosarului mineriadei din 1990, un dosar pentru care s-au adunat probe timp de 28 de ani. Probele au fost declarate nule de un judecător, drept care, se spune în acest editorial din revista 22, românii asistă la „parastasul mineriadei”. Mare parte din probe nu se mai pot reface după atâta vreme. „Dacă lucrurile rămân așa, dosarul mineriadei va fi un precedent periculos pentru toate dosarele vechi, mai exact pentru dosarul Revoluției. Și acolo există probe și rechizitorii din anii 1990, rezoluții din anii 2000-2007. (…) România, scrie Pora, este singura țară din fostul bloc sovietic care a avut o revoluție sângeroasă, care a avut o mineriadă. Este și singura care a condamnat oficial comunismul ca fiind un «regim ilegitim și criminal». La ce folosește asta dacă, după 30 de ani, suntem țara care nu reușește să-i aducă în fața justiției pe criminali? Așa vom rămâne în istorie. Rușinos”.

XS
SM
MD
LG