Linkuri accesibilitate

Votul din diaspora la europarlamentare văzut de secretarul general al MAE: „Atâtea mizerii în atât de puține cuvinte” (Republica.ro)


Revista presei de la Bucureşti.

Presa din România informează că Guvernul Republicii Moldova a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internațional pentru eliberarea următoarei tranșe din împrumutul contractat în 2016. E vorba de 46,5 milioane de dolari, care vor fi virați după decizia din septembrie a boardului FMI și numai dacă se îndeplinesc anumite condiții, citim pe site-ul G4Media.

Sorin Ioniță semnează pe contributors.ro o analiză a guvernării Tsipras în Grecia, la finalul precipitat de mandat hotărât chiar de premierul de stânga de la Atena, după ce partidul său a pierdut alegerile europarlamentare din mai. Ioniță reamintește că, la început, Tsipras a făcut figură de populist „iresponsabil” și zgomotos, dar la guvernare a dovedit o înțelepciune de care nimeni nu îl credea capabil: „a marginalizat treptat tot felul de lunatici şi smuciţi cu idei bizare, de depăşire a capitalismului prin colectivizare post-modernă. Le-a dat să mestece referendum anti-UE (adică anti-german) ideologilor şi activiștilor de stânga-dreapta, apoi i-a ignorat şi a luat-o încet pe singura cale posibilă, a cooperării pragmatice cu Bruxellesul. (...)

A rămas să ducă la cap programul de austeritate, deşi cu bâlbâieli. S-a luptat cu deficitele bugetare (...), economia doar s-a târât lent înainte, la remorca Europei – dar măcar n-a dat îndărăt. Pentru un fost marxist anarhist cu retorică occupy, nu-i rău”, apreciază Sorin Ioniță, care îi recunoaște și alte merite: nu s-a aliat cu Rusia, ci dimpotrivă, a devenit treptat „atlantist” – a extins bazele navale și aeriene ale NATO în Creta.

Despre succesorul lui Tsipras, conservatorul Kyriakos Mitsotakis, comentatorul spune că pare un om decent, dar „partidul lui este în vechea tradiţie grecească: nu atât pro-piaţă cât pro-establishment, cu baroni locali şi clanuri de business cu tratament special. (...) Rămâne de văzut dacă Mitsotakis va avea forţa să se războiască cu privilegii veşnice şi imuabile”. De ce sunt importante aceste detalii pentru România? Pentru că s-ar putea estima cam ce ar face Partidul Național Liberal - „umbrelă, pestriţ, umflat la vot şi triumfător, care ar ajunge anul viitor la guvernare. Mai ales, un PNL care nici măcar n-are un Mitsotakis. Aşa cum nici stânga românească n-a avut un Tsipras”.

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe tocmai și-a spus părerea despre comportamentul diasporei românești la momentul alegerilor europarlamentare din 26 mai. Ciprian Mihali, care scrie pe site-ul republica.ro, răbufnește: „Rareori mi-a fost dat să citesc atâtea mizerii în atât de puține cuvinte”.

„Aflăm de la distinsa doamnă (Chiorean) că am fost agitatori, că am făcut propagandă politică interzisă, că am înjurat, că am agresat verbal și fizic membrii comisiilor, că am folosit obiecte contondente, că am fost hoți și am furat buletine de vot, că am băut, că am participat și anterior la alte acțiuni violente, că am răspândit informații false despre buletinele de vot, că ne-am organizat de la 5 dimineața cu sutele ca să stăm la coadă de mai multe ori astfel încât să inducem nemulțumire în rândul celor care vor să voteze. Am mai aflat că noi, cei din Belgia, de exemplu, am scandat violent și am proferat amenințări, ba chiar că i-am fi amenințat cu moartea pe membrii corpului diplomatic”. Evident, Mihali adaugă că nimic, dar absolut nimic din toate astea nu s-au văzut la locul cu pricina.

XS
SM
MD
LG