Linkuri accesibilitate

„Votul de încredere” pentru Kovesi, comentat în presa de la București


Revista presei de la București.

Site-ul de știri și analize G4Media informează despre vizita premierului moldovean Maia Sandu la Casa Albă, unde a avut o întrevedere cu vicepreședintele Mike Pence. Publicația online citează din comunicatul Administrației SUA aprecierile față de leadership-ul Maiei Sandu „în ceea ce privește promovarea reformelor în domeniul judiciar, guvernamental și al securității energetice”. Vicepreședintele Mike Pence a transmis cu acest prilej „sprijinul total al SUA pentru guvernul de la Chișinău”. La rândul ei, Maia Sandu a comunicat prin intermediul Facebook spunând că „Republica Moldova are nevoie în continuare de susținerea SUA, pentru a reuși pe calea democrației și a asigura prosperitate cetățenilor săi”.

Presa din România a difuzat și știrea despre noua atitudine a Bisericii Ortodoxe a Rusiei față de manifestațiile anti-Putin. România liberă scrie de pildă despre publicarea într-un ziar religios online a unei scrisori deschise în sprijinul eliberării actorului Pavel Ustinov şi a altor manifestanţi condamnaţi. Scrisoarea este semnată de „peste 90 de preoţi ai Bisericii Ortodoxe, reputată totuşi ca fiind apropiată puterii”.

Laura Codruța Kovesi a obținut astăzi 17 voturi din 22 exprimate în Consiliul European în favoarea desemnării sale ca procuror general european anticorupție. Funcția îi este ca și asigurată, va urma doar un vot de oficializare a rezultatului. Cele mai multe publicații au informat imediat, cu referiri la atitudinea premierului social-democrat Viorica Dăncilă, care i-a trasat sarcină ambasadorului României la Uniunea Europeană Luminița Odobescu să voteze împotrivă. Informații actualizate pe parcursul zile lasă să se înțeleagă însă că totuși Odobescu a votat pentru, ca urmare a telefonului primit de dimineață de la președintele Klaus Iohannis și cu explicația pentru presă că Viorica Dăncilă nu i-a transmis solicitarea în scris.

Deocamdată, un singur comentariu despre această victorie a procurorului român anticorupție, și e vorba de un comentariu negativ. Patrick André de Hillerin scrie în Libertatea că negocierea politică a acestei poziții e regretabilă. Pentru că, susține comentatorul, Kovesi nu ar avea merite deosebite în domeniul anticorupției. Dosarele importante finalizate în mandatul său la Direcția Națională Anticorupție ar fi fost cele începute de predecesorul ei, Daniel Morar, iar cele lucrate sub coordonarea sa ar fi avut o rată mare de achitare în instanță, pe care Kovesi ar fi mascat-o folosind un alt tip de calcul procentual. Comentatorul de la Libertatea ține să marcheze această zi cu următorul portret al Laurei Codruța Kovesi: „Este o plămădeală de PR, jocuri de culise, dublu standard și un praf de dispreț pentru democrație. Modul în care a colaborat și în care s-a agățat de colaborarea neconstituțională cu un serviciu secret pentru a-și înfunda adversarii vorbește despre acest dispreț”.

G4Media întreprinde o analiză interesantă: pune față în față declarațiile despre Kovesi ale liderului Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, din două perioade diferite: din aprilie 2013, când Kovesi era considerată „mâna dreaptă în tot sistemul ticăloşit pe care l-a pus în mişcare Traian Băsescu” și, respectiv, din septembrie 2019, când același Ludovic Orban vorbește despre „o victorie imensă pentru România (…). Partidul Național Liberal, în calitate de membru al PPE, a folosit toate pârghiile de influență pentru a obține acest rezultat, reușind să determine schimbări de poziții în rândul țărilor care inițial nu au votat în favoarea Laurei Codruța Kovesi”.

XS
SM
MD
LG