Linkuri accesibilitate

„Drumul european al R. Moldova este singura opţiune de natură să aducă prosperitate cetăţenilor săi” (Klaus Iohannis/ Agerpres)


Revista presei de la Bucureşti.

Presa anunță alegerea europarlamentarului român Siegfried Mureșan în funcția de președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova. G4Media reproduce declarația acestuia, cu anunțarea priorității zero a mandatului său : apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, cu principalul argument că „este un stat în imediata vecinătate a Uniunii Europene și îmbunătățind siguranța, prosperitatea, stabilitatea în Republica Moldova contribuim direct la siguranța în interiorul UE”. Mureșan a reamintit și contextul favorabil oferit de existența acum, la Chișinău, a celui mai „proeuropean și mai reformator prim-ministru pe care l-a avut Republica Moldova în ultimii 30 de ani”, Maia Sandu.

A atras atenția și prima poziționare a președintelui României, Klaus Iohannis, față de Planul Kozak, de federalizare a Republicii Moldova. Declarația, făcută după întrevederea pe care a avut-o la New York cu președintele moldovean Igor Dodon, a fost difuzată de Administrația prezidențială prin Agerpres. ”Din perspectiva României, a spus președintele României, drumul european al Republicii Moldova (…) este singura opţiune de natură să aducă prosperitate cetăţenilor săi”. Trebuie menținut și dezvoltat Parteneriatul Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, „ca relaţie specială, strategică”. Iar orice soluție în conflictul transnistrean trebuie să respecte frontierele internaţional recunoscute ale Republicii Moldova, informează G4Media.


Igor Dodon, care la New York a întregit declarația lui Iohannis asigurând că nu există nicio intenție de feralizare a Republicii Moldova, este văzut de Iulian Chifu în Adevărul ca politicianul versat care își urmărește scopul pas cu pas: instaurarea unui regim autoritarist pro-rus, „regimul Dodon”. Deja conduce autoritar politica de securitate, pe cea de apărare, face eforturi pentru preluarea şi subordonarea politicii externe, a Curţii Constituţionale şi a justiţiei. În țară, declară că poate avea oricând majoritate absolută în Parlament și pune în circulație ideea că Blocul ACUM se va rupe curând după alegerile de luna viitoare, numai unul dintre partide rămânând la guvernare, dacă va mai fi cazul. Ținta socialiștilor este să intre în Parlament fără concurenți pe zona de stânga. Iulian Chifu îl compară pe Dodon cu Voronin. Cel din urmă ar fi fost „ Un preşedinte care a crezut sincer în moldovenismul statalist pentru a-şi prezerva statul şi pentru a forţa identitatea faţă de România, o greşeală sancţionată de realitate şi de conţinutul cultural şi ştiinţific al istoriei şi al identităţii românilor basarabeni. Dar nu s-a gândit niciodată să-şi târască din nou statul în fundul Siberiei şi să-l lege din nou ca şi colonie obedientă, la Rusia lui Putin!”. În timp ce ”Dodon nu are nici o străfulgerare de ruşine sau frică de Dumnezeu şi, în pragmatismul său declarat, este gata să vândă orice, şi memoria părinţilor şi strămoşilor săi, doar să rămână în fruntea bucatelor la Chişinău”.

Pe site-ul contributors.ro Valentin Naumescu semnează o analiză despre declinul liberalismului în lume. Roata istoriei se învârte brusc înapoi, după 30 de ani de la încheierea Războiului Rece. Nu era de așteptat ca Statele Unite să denunțe ordinea liberală şi globalizarea, proslăvind „naţionalismul şi patriotismul protecţionist”. Nici ca Marea Britanie să traverseze aventura Brexit, provocată de un prim ministru „ridicol în tot ce face, cu o clasă politică totalmente eşuată şi penibilă”. China a devenit „marele sponsor al globalizării şi economiei deschise” iar ”Rusia lui Putin pretinde că este adepta multilateralismului şi colaborării internaţionale”, după ce a anexat Crimeea şi a invadat teritorii din Georgia, Republica Moldova, Ucraina. „În linii mari, bătălia pare pierdută”, este concluzia analistului.

XS
SM
MD
LG