Linkuri accesibilitate

„Moldova nu poate rămâne suspendată între Uniunea Europeană și Rusia” (Igor Munteanu/Reporter Global)


Revista presei de la București.

Într-un reportaj-analiză publicat în revista Reporter Global, Ovidiu Nahoi împărtășește informații și impresii din vizita recentă făcută la Chișinău, unde l-a întâlnit pe președintele Igor Dodon în Palatul prezidențial renovat fastuos cu banii liderului turc Regep Erdogan. Nahoi remarcă, între altele, fisurile din argumentația lui Dodon în favoarea politicii externe „echilibrate” a țării sale.

Mai interesant este însă mini-interviul cu Igor Munteanu, deputat la Chișinău din partea blocului ACUM. În 2003, în momentul lansării de către ruși a ideii de federalizare a Republicii Moldova – celebrul plan Kozak –, Munteanu era ambasador la Washington. Este cunoscut rolul său în convingerea fostului președinte Vladimir Voronin că planul Kozak trebuie respins. Munteanu nu crede că Moldova este sau poate rămâne suspendată între Uniunea Europeană și Rusia, pentru simplul fapt că în clipa de față doar 10% din exporturi merg către Rusia (în mare măsură produse agricole) și 67% - către Uniunea Europeană. Chiar și structura emigrației s-a schimbat. Două treimi din moldovenii plecați să muncească în străinătate se află în Uniunea Europeană, față de circa 50% cât erau în urmă cu câțiva ani.

Nou scandal în sistemul de justiție din România. Președintele Klaus Iohannis a cerut luni seara demisia din funcție a procurorului șef antimafia, Felix Bănilă. Acesta a dat marți un răspuns cumpănit și arogant deopotrivă, prin care a sugerat că deocamdată... nu pleacă de la DIICOT. Președintele s-a arătat foarte nemulțumit de felul în care DIICOT a acționat în cazul Caracal, unde două adolescente au dispărut și nu s-a putut încă dovedi vinovăția suspectului de asasinat, trebuind să se apeleze la FBI.

Ioana Ene Dogioiu scrie pe site-ul ziare.com că Iohannis ar fi trebuit mai întâi să-și ceară scuze că l-a acceptat pe Felix Bănilă, propus și susținut de fostul ministru de justiție, Tudorel Toader. La audierile candidaților la conducerea DIICOT, făcute în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, contracandidatul lui Bănilă și fost procuror șef antimafia, Daniel Horodniceanu, s-a prezentat infinit mai bine. Totuși, câștigător a fost declarat Bănilă, iar președintele a acceptat.

Și Dan Tăpălagă îi reproșează același lucru președintelui. În articolul său de pe site-ul G4Media Tăpălagă spune că, dacă Bănilă a făcut să scadă încrederea oamenilor în DIICOT prin felul în care a reușit să încâlcească ancheta de la Caracal, atunci și mai mult a contat în decredibilizarea instituției numirea lui Felix Bănilă șef la DIICOT în iunie 2018, cu acordul Președintelui Klaus Iohannis, în ciuda opoziției masive a procurorilor din această instituție.

Culmea este că până și fostul ministru Tudorel Toader, cel care l-a propus și susținut la vremea respectivă pe Bănilă, îl acuză acum tot pe președintele țării că l-a numit în funcție.

XS
SM
MD
LG