Linkuri accesibilitate

„Ceban e versiunea moldovenească a rezervei de cadre PSD de la București, construită de Adrian Năstase” (A.Goșu/22)


Revista presei de la București

Armand Goșu analizează în revista 22 cum se face că Andrei Năstase nu l-a mai putut depăși pe Ion Ceban în al doilea tur pentru primăria Chișinăului. Îi găsește circumstanțe atenuante pentru că, în locul discursului anti-oligarhic, a pus acum un discurs geopolitic și anticorupție. Ion Ceban, în schimb, a venit cu un discurs aplicat pe probleme de administrare a orașului, ceea ce a prins.

„Rezultatul alegerilor pare să indice (…) că societatea moldovenească s-a schimbat foarte mult din 2009 încoace. Și că e suficient de sofisticată cât să nu mai reacționeze pavlovian la tot soiul de mesaje”, scrie Goșu. Alegătorii mai instruiți s-au uitat la CV-urile celor doi. „Ion Ceban și-a început cariera în primărie, acum aproape 20 de ani. A fost pregătit de tânăr pentru a ocupa funcții înalte în stat, fiind trecut prin diverse instituții, președinție, guvern, consiliu municipal, apoi deputat în parlament. A fost crescut în pepiniera comunistă, aflându-se în rezerva de cadre a lui Vladimir Voronin. A fost trimis la studii la Paris, Berlin, iar în acest an și-a susținut un doctorat la Moscova, la una dintre academiile de pe lângă Kremlin”. „Ceban e versiunea moldovenească a rezervei de cadre PSD, de la București, construită de Adrian Năstase”.

Andrei Năstase, în schimb, și-a petrecut ultimii cinci ani în ploaie și în frig, la demonstrații anti-Plahotniuc. A mai contat, firește, și diferența de fonduri de campanie. Sediul de campanie al lui Năstase a fost într-un subsol, în timp ce pentru victoria lui Ceban au fost angajați cei mai buni experți de la Moscova.

Pentru textul din Dilema Veche, Matei Vișniec a selectat semnale din presa franceză. Unii comentatori se întreabă dacă nu cumva Estul european are dreptate, dacă n-ar trebui ascultat mai atent și înțeles mai bine de către Vest. „Occidentalii, scrie Vișniec, au crezut (…) sincer că valorile lor, precum şi modelul lor economic urmau să fie adoptate pretutindeni pe planetă, cu succes, în mod ireversibil şi în ritm alert.

Cu o aroganţă pe care Estul nu a digerat-o niciodată, Vestul şi-a sărbătorit victoria ideologică şi şi-a arogat un fel de rol de «ghid moral» pentru construirea viitorului”. La rândul lor, europenii din Est „au crezut sincer că un «salt» istoric era posibil, că democraţia liberală va aduce repede bunăstarea şi mai ales că democraţia, deja rodată în Occident, putea fi adoptată ca o maşinărie perfectă. Integrarea în Uniunea Europeană şi în Alianţa Atlantică au înlocuit utopia comunistă şi au devenit proiect de societate”.

Un comentariu de sociolog, în revista Newsweek România, pe ultimele sondaje înaintea alegerilor prezidențiale. Sociologul Bruno Ștefan constată că, după demiterea prin moțiune de cenzură, Viorica Dăncilă a crescut cu cinci procente, după cum și Partidul Social-Democrat a mai câștigat ceva – efect al victimizării, dar mai ales al mesajului, iată, de succes, în rândul electoratului PSD, că „noul guvern de dreapta va tăia pensile și salariile”.

Mircea Diaconu, pe care un sondaj îl vedea chiar în turul al doilea alături de Klaus Iohannis, a pierdut în schimb jumătate din susținere.

Acum, intrarea Vioricăi Dăncilă în turul doi este amenințată, în opinia sociologului Bruno Ștefan, de candidatura lui Alexandru Cumpănașu. Pesedistul cu candidatură de independent și campanie pe seama asasinării unei nepoate „este votat de alegători din orașe mici și medii, cu studii medii” și care susțin că vinovați de existența corupției sunt „cei cu studii superioare, cu diplome”.

XS
SM
MD
LG