Linkuri accesibilitate

„Conducerea Blocului ACUM pare paralizată” (Armand Goșu/ contributors.ro)


Revista presei de la București.

La Chișinău, guvernul condus de Ion Chicu a fost învestit joi, printr-o procedură extrem de rapidă a parlamentului. „În acest moment, Igor Dodon și partidul său pro-rus controlează toate instituțiile-cheie din Republica Moldova: președinția, guvernul, parlamentul și serviciul secret”, informează G4Media, citând surse de presă din Republica Moldova.

Formula de guvern e comentată de Armand Goșu în interviul acordat la contributors.ro. Anunțat ca un guvern minoritar, compus „din profesioniști apolitici și tehnocrați”, deci un „guvern tehnic, nu politic”, acest cabinet reprezintă totuși, crede Goșu, o soluție prea repede găsită. Desigur, a fost pregătită din timp, dar i-a ajutat și lipsa de experiență a celor din Blocul ACUM. Pe fondul acesta a prins zvonul, lansat și propagat de socialiști, că Maia Sandu a și dorit să iasă de la guvernare. Pentru a se lansa în campania de la viitoarele prezidențaile, zic unii, pentru că era prea complicat ce aveau de făcut la guvernare, susțin alții, între care președintele Dodon.

„Conducerea Blocului ACUM pare paralizată, scrie analistul invitat de contributors, tot ce fac liderii săi e să încerce să convingă publicul că dreptatea e de partea lor, că ei au principii, că linia roșie a fost justiția și procurorul general și că nu mai puteau face concesii și aici în fața lui Dodon, care treptat devine un al doilea Plahotniuc”. Cu toate astea, cele cinci luni de guvernare au livrat mai mult decât era de așteptat, în ciuda tirului de critici venit din partea presei independente din Republica Moldova și din România, unde sunt destui foști susținători ai lui Vlad Plahotniuc.


Goșu adaugă încă un ingredient capabil să distrugă: propagarea peste Prut a modelului „jurnalismului agresiv practicat la București” , „prin înființarea Publika TV a lui S.O. Vântu și mai ales prin cursurile pe care jurnaliștii Antenei 3 le țin de ani buni pentru angajații televiziunilor lui Plahotniuc”. Soarta celor două partide pro-europene din Blocul ACUM depinde de cum își vor aborda postura de partide de opoziție. „Dacă Dodon va organiza peste un an anticipate și prezidențiale, Blocul ACUM, susține Armand Goșu, are toate șansele să-și crească zestrea de deputați, de la 26 la circa 35. Maia Sandu cred că are frumoase perspective și la prezidențiale. Cred în viitorul lor pe scena politică moldovenească. Dar trebuie să construiască cu răbdare și multă perseverență”.

Valentin Naumescu face o comparație între ieșirea din criză prin schimbare de guvern la București și, respectiv, la Chișinău. Analiza publicată la ziare.com începe prin a evoca deziluzia provocată în ambele țări, căci „bilanțul toamnei este dur pentru oamenii noi din politica spațiului românesc”. Și alianța USR-PLUS, și Blocul ACUM trebuie să tragă învățăminte. USR-PLUS (dar mai ales USR) trebuie să-și clarifice direcția”. „USR nu ştie nici astăzi voturile cui le cere, de care parte a politicii românești dorește să se plaseze, anti-PSD sau, dimpotrivă, anti-Iohannis și anti-PNL”. Au nevoie de o fuziune urgentă și de apropierea de PNL, mai spune Naumescu despre partidele românești din opoziție.

Referitor la Blocul ACUM, analistul reamintește ceea ce a susținut consecvent: ar fi trebuit să rămână în opoziție, astfel n-ar mai fi pierdut nici Chișinăul. Iar dacă tot ajunseseră la guvernare, erau de preferat soluții de temporizare în locul abordării abrupte a problemei numirii procurorului general.

XS
SM
MD
LG