Linkuri accesibilitate

R. Moldova a redevenit geopolitic o enclavă rusească (Dorin Popescu/ blogurile Adevărul)


Revista presei de la București.

„Fotografia analitică a vecinătății României lasă să se întrevadă tot mai clar dinții colorați în gri hibrid ai unui posibil clește geopolitic. Odată cu înscăunarea guvernului pro-rus de consilieri personali ai președintelui Dodon și cu alegerea primarului socialist Ion Ceban la Chișinău, Republica Moldova a redevenit geopolitic, așa cum anticipam, o enclavă rusească, deasupra căreia flutură biruitor steagul Kremlinului. Falimentul proiectului românesc si european la Chișinău este plenar”, scrie Dorin Popescu pe blogurile Adevărul.

El adaugă că „geopolitic” vorbind, „cleștele gri hibrid” se va traduce printr-o mimare de către europeni a grijii față de parcursul european al Moldovei. Se vor acorda „fonduri dedicate” și se vor formula „foi de parcurs ipocrite”, „în timp ce Moscova tace, face și desface toate politicile, de la presa de pe tarabă la soluțiile pentru Transnistria și Găgăuzia”, scrie Dorin Popescu.

În mod firesc, nu doar Republica Moldova are de suferit. România se află de asemenea într-un context complicat: „Turcia pregătește noi acțiuni unilaterale în diferite teatre de operațiuni (…); (…) Bulgaria și Serbia își reînnoiesc periodic angajamentele de iubire și credință față de centrul lumii slave; Serbia visează libertăți europene pe piețe de mărfuri controlate de Moscova; Ungaria își continuă netulburată marșul triumfal și languros spre iliberalismul postmodern de sorginte rusă". Bloggerul publicat de Adevărul crede de asemenea că apropiatul summit NATO de la Londra va acredita teza „autonomiei strategice" a Uniunii Europene. O consecință dată ca sigură în acest text: „În 2020 va fi devenit clar scenariul ruso-europeano-american privind transformarea vecinătății estice a Europei în zonă-tampon”.


Într-un interviu acordat la ziare.com, Armand Goșu își spune părerea despre recenta postare controversată a ambasadorului rus la București, în care a fost atacată fiica regelui Mihai I, Custodele Coroanei Regale a României. Reprezentanta de cel mai înalt rang al Casei Regale a făcut referiri de politică externă într-o alocuțiune ținută în fața mai multor ambasadori străini acreditați la București. Armand Goșu consideră că e total greșit ca presa și instituțiile statului (Ministerul de Externe, în speță) să comenteze atâta ieșirea ambasadorului Kuzmin. O asemenea reacție este exact ceea ce a scontat Moscova.

Pe același site, ziare.com, Ioana Ene-Dogioiu a stat de vorbă cu Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică, pe tema reglementărilor legislative de care e nevoie în favoarea românilor din diaspora. După ce aproape un million au votat la alegerile prezidențiale, e clar că reprezentarea lor în Parlamentul de la București cu patru deputați și doi senatori e ridicolă. Dar schimbările în lege nu sunt ușor de făcut. Ovidiu Voicu propune îmbunătățiri în etape: deocamdată, se poate regândi reprezentarea a circa 700.000 de români care au domiciliul declarat în străinătate, aceștia nu se mai regăsesc pe listele din țară. De asemenea, trebuie regândită reprezentarea multor județe practic depopulate prin migrarea nedeclarată spre marile orașe. Județele respective sunt, în acest caz, suprareprezentate în Parlament. În numele echității, se pot generaliza ușor cele două modificări făcute acum doar pentru diaspora: trei zile de vot și alternativa de vot anticipat sau, și mai sigur, mașini de vot, pe sistem american, instalate în secțiile de votare.

XS
SM
MD
LG