Linkuri accesibilitate

Dezbateri în contradictoriu despre R.Moldova în Parlamentul European (Deschide.md)


„Cifrele care arată că Dodon minte când spune că produsele UE au invadat piața autohtonă” (MoldNova.eu)

Portalul deschide.md citează mai mulți europarlamentari care au vorbit în cadrul dezbaterilor despre Republica Moldova din Parlamentul European. Membru al PPE, Marian-Jean Marinescu, a declarat că Republica Moldova trebuie să îndeplinească, mai întâi, condițiile UE și mai apoi să primească banii. „Din păcate, în ultima perioada lucrurile merg altfel. Vorbim de foarte multe lucruri care nu sunt în ordine, de lucruri care fac din Moldova o țară ce nu-i permite să fie candidat la UE. În aceste condiții există o singură cale: îndeplinirea condițiilor și apoi banii”, a punctat eurodeputatul.

Pe de altă parte, Norica Nicolae, europarlamentară din partea ALDE, susține că „proiectele trebuie să continue pentru că doar așa UE poate fi utilă în această parte de lume atât de controversată. Altfel ar însemna că cele 100 de milioane de euro ar putea veni peste câțiva ani de la Moscova”.

Jurnaliștii mai scriu că în intervenția sa din timpul dezbaterilor, europarlamentarul Partidului Popular European, Siegfried Mureșan a ținut să declare că adevăratele mize ale UE în R. Moldova sunt reformele și creșterea sprijinului cetățenilor pentru parcursul european al R. Moldova. „Republica Moldova are nevoie de reforme profunde în justiție, combaterea corupției, administrație publică și în multe alte domenii. Oamenii așteaptă aceste reforme. Iar noi trebuie să utilizăm toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a accelera ritmul reformelor. Nu trebuie să ne fie teamă să aplicăm condiționalități pentru sprijinul financiar pe care îl acordăm Republicii Moldova.” a mai notat eurodeputatul.

Radio Chișinău scrie că Ucraina, Georgia și Republica Moldova au convenit asupra unei poziții comune cu privire la reformarea formatului Parteneriatului Estic și sunt pregătite să prezinte această poziţie Uniunii Europene pe data de 4 octombrie. Declarația aparține vicepremierului ucrainean pentru integrare europeană și euro-atlantică, Ivanna Klimpuş-Ţinţadze. Ea a spus că noul format ar trebui să prevadă deschiderea ușilor UE pentru aceste țări şi să presupună, de asemenea, eliminarea tarifelor de roaming, să includă creșterea cotelor de educație pentru studenți şi cele care vizează stagiile destinate funcționarilor publici atât în ţările UE, cât și în instituţiile europene. Jurnaliștii de la Radio Chișinău mai scriu că oficialul a remarcat că acest format ar trebui să includă şi o componentă de securitate, având în vedere importanța acestei probleme atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova și Georgia.

„Cifrele care arată că Dodon minte când spune că produsele UE au invadat piața autohtonă”, este titlul unui material de pe portalul moldnova.eu, semnat de Virginia Nica. Jurnalista notează că una din consecințele negative pe care o vede președintele Igor Dodon după semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE este faptul că piața autohtonă este invadată cu produse de import din UE. Totuși, scrie ea, o analiză comparativă a importurilor de acum 10 ani față de situația actuală arată că topul țărilor din care vin bunurile în Republica Moldova a rămas același. Diferența constă în faptul că în ultimii ani România a trecut pe primul loc în acest top, din 2007 fiind țară membră a UE. Astfel, se menționează în articol, clasamentul țărilor din care ajungeau produsele pe piața din Republica Moldova era condus în 2006 de Ucraina, România, Rusia și Germania. Aceleași furnizoare de bunuri pentru consumatorii moldoveni le găsim și în 2016, România detronând Ucraina care a ajuns pe locul trei. Rusia a urcat în clasament, poziționându-se pe locul doi cu o valoare a produselor exportate în Republica Moldova de 524,86 milioane de dolari, scrie Virginia Nica.

Reporterii Jurnal.md scriu că Judecătoria Chişinău a respins plângerea fostei magistrate Domnica Manole, care a contestat o ordonanţă a Procuraturii prin care i-a fost prelungit statutul de bănuit în dosarul penal deschis pe numele ei. Fosta judecătoare susține că va contesta decizia instanței până la epuizarea tuturor căilor naționale și ulterior va merge la Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului. Pe numele lui Manole a fost deschis un dosar penal pentru că a dat câștig de cauză Platformei Demnitate şi Adevăr care inițiase un referendum de modificare a Constituţiei, în ceea ce privește alegerea președintelui țării prin vot direct. Jurnaliștii amintesc că acum un an CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală. Hotărârea Consiliului a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene, a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău, dar şi a Comitetului ONU pentru Drepturile Omului.

Agenția de presă „IPN” îl citează pe analistul politic Corneliu Ciurea, acesta a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că Statele din Parteneriatul Estic, cele care au fost în avangarda mișcării spre Uniunea Europeană, au început să fie criticate de un număr destul de mare de politicieni europeni care astfel vădesc o anumită oboseală față de Parteneriatul Estic.

Iar directorului Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, citat de jurnaliști, a remarcat calitatea discuțiilor în Parlamentul European, acestea fiind în opinia sa net superioare celor anterioare pentru că au fost abordate multe subiecte, iar abordările fracțiunilor parlamentare au fost foarte diverse. „Paleta este întreagă, de la ce prevede un angajament constructiv până la respingere. Dar între aceste două extreme au existat multiple soluții intermediare”, a spus Sergiu Ostaf.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG