Linkuri accesibilitate

Boicotarea alegerilor ar fi cea mai proastă soluţie pentru opoziţie şi un cadou pentru actuala guvernare (I.Volnițchi / Tribuna.md)


Revista presei matinale

Igor Volnițchi notează într-un editorial de pe tribuna.md că boicotarea alegerilor parlamentare următoare ar fi cea mai proastă soluţie pentru partidele de opoziţie şi un cadou pentru actuala guvernare. Autorul scrie că în Republica Moldova există vreo 45 de partide și chiar dacă unele există doar pe hârtie, puterea va găsi posibilitate de a reanima minimum 20 dintre partidele „moarte” pentru a arăta că boicotul opoziţiei nimic nu înseamnă, nu e relevant, este de părere Volnițchi. Acesta notează în continuare că partidele de opoziție greșesc dacă cred că prin decizia lor ar putea determina o prezenţă sub orice critică a alegătorilor la votare. „Da, prezenţa ar putea fi mai slabă decât de obicei, dar cu siguranţă va fi suficientă pentru validarea rezultatelor alegerilor”, remarcă Igor Volnițchi.

Despre „proiectul politic Silvia Radu” scrie într-un editorial pentru deschide.md Alexandru Solcan. Politologul susține că în acțiunile democraților nimic nu este întâmplător, inclusiv participarea candidatului fără șanse, Silvia Radu, la prezidențialele din 2016. Autorul are următoarea explicație: întâi de toate, numele respectiv trebuia reactivat în memoria colectivă și, doi, în subconștientul chișinăuienilor acest nume nu trebuia să fie legat în exclusivitate de societatea Union Fenosa, unde doamna Silvia Radu a activat o lungă perioadă de timp. În opinia lui Alexandru Solcan, „proiectul politic Silvia Radu” are toate șansele să fie unul de succes. „La situația actuală din primăria capitalei, aceasta nici n-ar fi o misiune imposibilă. Opoziția își dă bine seama de asta și de aceea încearcă să se opună cum poate. Dar, deocamdată, o face foarte stângaci, reacționând, nu anticipând lucrurile”, conchide autorul.

Același portal, deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu. În opinia sa, urmează un moment important pentru Parteneriatul Estic, revista proiectului și a politicii asociate, moment care e menit să revizuiască, să tragă concluzii și să lanseze etapa următoare în perspectivă a proiectului relațiilor UE cu statele din regiunea estică a Europei. Autorul scrie că în ceea ce privește Republica Moldova și statele Parteneriatului Estic, acest lucru înseamnă în primul rând că greutatea pentru pașii înainte ai reformelor revine cu precădere statului în cauză, mai puțin Uniunii Europene. „Statele vor trebui să abordeze de acuma, asimetric, dar debalansat în cealaltă parte, reformele adâncite și nevoile proprii, să prezinte doleanțele de reformă, pașii și angajamentele către Bruxelles, nu invers.” Vestea bună în opinia lui Iulian Chifu este că nu mai trage nimeni de o guvernare sau alta pentru a face reforme, vestea proastă e că nu va mișca nimic înainte până nu îți respecți angajamentele strict în litera și spiritul angajat deja, remarcă autorul.

Jurnal.md citează un articol despre Republica Moldova apărut recent în publicația britanică The Economist. În articolul intitulat „Politica sumbră a uneia dintre cele mai mici ţări ale Europei”, autorii scriu că nu există niciun interes pentru a reforma justiţia în această ţară, pentru că, dacă ar exista justiţie liberă, acest regim s-ar ruina ca un castel din cărţi de joc. Materialul prezintă o retrospectivă a ultimelor evenimente din Republica Moldova, însă autorul nu trece cu vederea furtul din sistemul bancar, achitarea căruia a fost pusă pe umerii cetăţenilor moldoveni. Întrucât atât de mulţi bani s-au rătăcit în timp ce partidele pretins pro-UE conduc ţara, Vladimir Putin ar putea să nu facă decât să aştepte ca moldovenii să ajungă la concluzia că domnul Dodon şi partidul său sunt oamenii potriviţi pentru a restabili ordinea şi să urmărească cum Moldova se întoarce în braţele Rusiei”, conchide autorul.

Radio Chișinău îl citează pe comentatorul politic Vlad Țurcanu, în opinia căruia Comerțul cu Uniunea Europeană a ajutat Republica Moldova să se mențină pe linia de plutire, după șocurile succesive pe care le-a suportat economia țării în ultimii 20 de ani. Totodată, Vlad Țurcanu consideră că Comerțul cu UE este în continuare afectat de bariere tehnice și administrative, care-și au originea în interiorul țării. Comentatorul susține că a observat la nivelul Guvernului decizii care au surprins mediul de afaceri și nu au ajutat la conexiunea cu statele Uniunii Europene. Vlad Țurcanu a criticat ideile președintelui Igor Dodon care vrea ca Republica Moldova să exporte în Federația Rusă materie primă. Potrivit analistului, acest lucru nu ar fi profitabil pentru producătorii autohtoni.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG