Linkuri accesibilitate

„Până unde poate merge Sheriff, fără a provoca o reacţie violentă din partea Rusiei?” (Oazu Nantoi / Tribuna.md)


„Transnistria la zi: lucrurile cu adevărat importante” (Iulian Chifu / Deschide.md)

Deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu, în care acesta analizează ultimele evoluții ce țin de regiunea transnistreană și negocierile în formatul 5+2. În opinia sa, trebuie urmărite trei elemente cu acribie, și anume retragerea trupelor ruse, sub toate formele, și a muniției din regiunea separatistă, deschiderea tuturor punctelor de frontieră comune cu Ucraina pe spațiul aflat sub controlul autorităților separatiste, respectiv preluarea controlului autorităților legitime asupra frontierei cu Ucraina pe toată lungimea sa și urmărirea cu atenție a drepturilor omului, monitorizarea, evaluarea și verificarea acestora în regiunea separatistă, cu sprijinul organismelor internaționale. Autorul susține că aceste elemente sunt obligatorii pentru a urmări ca dezideratele obligatorii ținând de opțiuni strategice și amenințări la adresa securității RM să fie respectate. După părerea editorialistului, ce ar trebui să urmeze este adoptarea statutului special al regiunii în cadrul statului Republica Moldova, potrivit legii din 2005. Urmat de o foaie de parcurs cu pași pentru a ajunge la formula de reintegrare. Așa ar trebui să arate cu adevărat un plan de reintegrare teritorială a Republicii Moldova, susține Iulian Chifu.

Analistul politic Oazu Nantoi a comentat pentru tribuna.md recentele decizii protocolare dintre Chișinău și Tiraspol. El susține că în stânga Nistrului continuă, cu aceiași intensitate, aceiași demagogie legată de lumea rusă, de fidelitatea față de Rusia, pretenții la independență, adresări către ONU ca așa-zisa Transnistrie să aibă statut de observator. Analistul presupune că acesta este un paravan care trebuie să calmeze, să continue politica de manipulare a populației din stânga Nistrului. Dar este şi un mesaj adresat Federație Ruse, precizează Oazu Nantoi. În opinia sa, trebuie de văzut care sunt limitele cedărilor din partea Sheriff-ului, până unde ei sunt gata să meargă ca aceste cedări să fie acceptate și să nu provoace o reacție violentă din partea Federației Ruse.

„Dacă nu ar fi fost modificată legislația electorală contra avizului Comisiei de la Veneția, care este organul european cu autoritate maximă în materie de legislație electorală, atunci Republica Moldova ar fi primit deja 100 de milioane de euro ca ajutor de la UE în acest an”, declarația aparține europarlamentarul Siegfried Mureşan, care a mai spus într-un interviu pentru report.md că vor fi tot mai multe condiții de vreme ce Republica Moldova este condusă de un Guvern în care UE a cheltuit încrederea. Miza adevărată este crearea unei clase politice cu adevărat pro-europene, care să-și asume deschis cursul pro-european al Republicii Moldova, a precizat acesta. Întrebat câți bani sunt prevăzuți în 2018 pentru Moldova, Siegfried Muresan a spus că în anul viitor sunt 602 milioane de euro pentru Georgia, Ucraina și Moldova, iar din acești bani Moldova poate absorbi atât cât poate.

Jurnaliștii de la portalul „Moldova curată” scriu că firma deputatului democrat Eugeniu Nichiforciuc, câștigă licitații la stat din primele luni de la fondare, în instituții conduse de democrați. Astfel, notează reporterii, deputatul democrat și-a deschis câteva firme în ultimii 3 ani, iar una dintre ele, fondată în anul 2015 și specializată în lucrări de construcții, a început să câștige licitații la stat încă „din fașă”, la doar 3 luni de la creare. Întreprinderii pe care o conducere Nichiforciuc i-a fost încredințat un contract de peste 2 milioane de lei în raionul în care a copilărit și pe care astăzi deputatul îl patronează politic - Florești. Ulterior, acesta a obținut contracte la Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), unde recent director-adjunct a devenit finul său de cununie, Sergiu Batiușca, apoi - la Spitalul Raional Șoldănești și la Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

Agenția de presă „IPN” îl citează pe liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, care a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune Moldova 1 că schimbarea sistemului electoral nu s-a făcut cinstit și democratic. Potrivit lui, avantajat de sistemul mixt ar fi în primul rând partidul socialiștilor, cu toate acestea, Vladimir Voronin a precizat c că formațiunea sa, rămasă cu doar șapte mandate în Parlament, nu a avut cum să se opună votării acestei modificări și că probabil se vor conforma noului sistem electoral.

Referindu-se la sistemul actual după care este guvernată Republica Moldova, analistul Anatol Țăranu, citat în același material, susține că acesta nu a fost format începând cu anul 2009 de când au venit la putere partidele pro-europene, dar cu mult timp înainte, atunci când la conducere erau comuniștii.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG