Linkuri accesibilitate

„Principiile și valorile în democrație sunt mai importante decât obiectivul atins” (Iulian Chifu / Deschide.md)


„Banii noştri servesc drept pernă de oxigen pentru administrația separatistă” (Igor Munteanu / Timpul.md)

Deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu, în care aceasta analizează respectarea principiilor democratice versus atingerea scopurilor în politică. „Dacă acceptăm ca obiectiv menținerea orientării strategice a Republicii Moldova spre Occident și Uniunea Europeană, obiectivul pentru care România susține Chișinăul, nu înseamnă că orice modalitate de realizare a acestui deziderat e și cea pe care o aplaudăm sau care poate fi salutată”, precizează autorul. El scrie în continuare că încălcarea principiilor și valorilor democratice e inacceptabilă. Iulian Chifu se referă aici la șantaj, condiționări, îndepărtările forțate ale unor candidați cu șanse prin constrângerea lor și prin atacarea membrilor familiei cu dosare penale, prin abordarea formulelor de racolare politică, ulterior prin forțarea exilului lor. În opinia editorialistului, o victorie obținută cu metode nedemocratice nu are cum să fie una salutară sau care să fie aplaudată de nici un partener extern.

Într-un interviu pentru timpul.md, directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu susține că soluționarea pe cale democratică a conflictului transnistrean este practic imposibilă, cel puțin până la evacuarea completă a militarilor și a tehnicii rusești din regiune. Întrebat despre conceptul de federalizare a R. Moldova şi acordarea unui statut special regiunii transnistrene, idei despre care a vorbit șeful statului Igor Dodon, Igor Muneanu a spus că „Dodon folosește discursul pentru care este răsplătit la Moscova”. Fostul ambasador al Moldovei în SUA mai susține că singura soluție de supraviețuire pentru regimul secesionist ar fi crearea unei situații pe care R. Moldova să o accepte „așa cum este”, cu toate structurile (armată, KGB, birocrație coruptă, procurori criminali ) și, automat, toate datoriile acesteia să devină ale statului comun, unificat, dar separat pe subiecți federativi. Igor Munteanu notează că șeful statului este robul propriului său succes din scrutinul anului 2016 - a triplat așteptările electorilor rusofoni, radicalizându-i, și a promis lucruri fanteziste la Moscova, ceea ce-l discreditează ca actor politic.

Jurnaliștii de la portalul anticorupție.md scriu că o parte din finanțatorii Partidului Democrat (PD) au donat formațiunii, în 2016, sume pe care, oficial, nu le-au câștigat, făcând donații mai mari decât veniturile lor legale. Investigația semnată de Mariana Colun și Victoria Dodon arată că în total, PD a fost finanțat anul trecut cu 42 de milioane de lei, provenite de la 2.285 de persoane, acest număr fiind de două ori mai mare decât totalul donatorilor altor nouă partide din Moldova luate împreună. Autoarele materialului au analizat rapoartele privind gestiunea financiară depuse de democrați la Comisia Electorală Centrală și au aflat că printre donatorii generoși se numără președinți de raioane, primari cu probleme de integritate, deputați sau oameni de afaceri abonați la banii statului. Bunăoară, scriu jurnaliștii, fiecare al treilea primar democrat a cotizat în 2016 pentru prosperarea financiară a partidului care l-a adus la putere. În total, 87 de primari au contribuit cu sume între 5.000 de lei și 132.000 de lei. În multe cazuri, veniturile pe care le-au obținut aceștia depășesc sau sunt aproape egale cu sumele donațiilor.

Referendumul împotriva mixtului: nonsens sau consens?- este titlul unei analize de pe portalul sic.md un proiect de fact-checking. Autorii notează că referendumul propus de societatea civilă, este unul legislativ și nu constituțional așa cum a declarat deputatul democrat Sergiu Sârbu. Și, prin urmare argumentul că ar fi neconstituțional pare irelevant în opinia autorilor. În articol se mai face referire la declarația purtătorului de cuvânt al democraților, Vitalie Gamurari, care a spus că „Sistemul electoral nu poate fi schimbat cu mai puțin de un an înainte de alegeri! Inclusiv Comisia de la Veneția, la care atât de des face referire opoziția, spune foarte clar acest lucru.” Însă, scriu autorii, că ceea ce ignoră democratul e că prin referendum se vrea renunțarea la noul sistem electoral mixt, care încă nu a fost aplicat și să se revină la cel vechi proporțional, care a fost aplicat până acum. Or, acest context este important pentru a înțelege recomandările Comisiei de la Veneția și schimbă oarecum accentele dintre vechi și nou.

Tribuna.md publică un articol despre „Coincidențele” stranii din timpul vizitei lui Vlad Plahotniuc în SUA, semnat de Dumitru Spătaru. Prima coincidență despre care scrie autorul este faptul că în timpul acestei vizite a fost deschis Oficiul de legătură al NATO la Chișinău. Apoi, notează Dumitru Spătaru, vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a venit cu o nouă solicitare (în faţa OSCE) privind retragerea trupelor ruse din regiunea de est a Republicii Moldova. Iarăşi, e un mesaj puternic, care a creat un fon favorabil discuţiilor avute de Vlad Plahotniuc în SUA, crede comentatorul. El mai include în lista de coincidențe și faptul că Parlamentul a adoptat în lectură definitivă legea ce-şi propune drept scop să combată propaganda rusească în Moldova.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG