Linkuri accesibilitate

Analiștii politici despre anularea ședinței CSS (deschide.md)


Igor Dodon şi-a epuizat toate schemele primitive de discurs (Răzvan Voncu/adevărul.md).

Într-un editorial pentru deschide.md, Iulian Chifu notează că independența Republicii Moldova, celebrată în premieră cu Igor Dodon președinte, a fost o dovadă clară a faliei pe care o introduce acesta artificial, agravând disputele și disensiunile, nu creând coeziunea societală necesară, este de părere editorialistul. Acesta mai susține că în dorința de a celebra și accentua frontul pro și anti-rus, Igor Dodon a adus câteva elemente greu acceptabile pentru un Președinte al tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Autorul se referă la faptul că Igor Dodon a celebrat 23 august, ziua Pactului Ribentrop-Molotov și a raptului teritorial al Basarabiei de la România, în 1939, ca zi a eliberării “de jugul româno-fascist”, și 24 august drept ziua “eliberării” Chișinăului de trupele sovietice de ocupație, în 1944. Apoi, la 27 august, și-a făcut propria zi a independenței, serbată de unul singur cu decorații unilaterale, înjurând România și făcând gesturi reprobabile la adresa statului vecin, rănind astfel jumătate din populația Republicii Moldova și pe toți cetățenii Republicii Moldova cu dublă cetățenie, cea română, este de părere Iulian Chifu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct

Jurnaliștii de la același portal, deschide.md au solicitat opinia mai multor analiști politici despre declarațiile speakerului, Andrian Candu, și președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care a spus că va recurge la excluderea membrilor Parlamentului și a Guvernului din Consiliul Suprem de Securitate dacă aceștia vor continua să „boicoteze ședințele” Consiliului.

Comentatorul Petru Bogatu susține că „asistăm la derularea unei acțiuni ostile rusești de destabilizare a situației politice din Republica Moldova și că Igor Dodon nu acționează de capul lui, pe propria răspundere, ci este exponentul politicii și intereselor ruse în Republica Moldova.”

Analistul politic Igor Boțan, citat în material, crede însă că schimbul de replici dintre Candu și Dodon este un joc îndreptat spre convingerea opiniei publice că există o polarizare și PDM cu PSRM au un fel de competiție. „Domnul Dodon inventează subiecte pe care tot el le dezvoltă și apără Republica Moldova de fantasmagoriile pe care le inventează. Cei de la guvernare își fac interesele lor, iar noi suntem spectatori”, susține Igor Boțan.

Portalul tribuna.md o citează pe politologul Angela Colațchi, care a vorbit despre priorităţile pe care ar trebui să le aibă partidele din Moldova în noul sezon politic. În opinia sa, partidele din Republica Moldova ar trebui să se ocupe mai întâi de restabilirea încrederii cetățenilor faţă de propria activitate sau, crede ea, soluționarea conflictului de pe Nistru, situația cu relansarea economiei, incertitudinea cu furtul miliardului, depolitizarea instituțiilor statului – sunt sarcini despre care toți vorbesc, dar deocamdată nimeni nu vrea să-și asume o responsabilitate. Politologul susține că partidele politice au dezamăgit cetățenii și pentru că ele nu satisfac interesele comune, ci doar ale unui grup de oameni în concluzie oamenii s-au dezamăgit de valorile europene, este de părere Angela Colațchi.

Adevărul.md publică un material semnat de Răzvan Voncu, în care acesta constată că Igor Dodon şi-a epuizat repede toate schemele primitive de discurs. „Nici măcar insultele la adresa României, a poporului român şi a adevărului istoric nu mai produc nici un efect”, crede acesta. Autorul remarcă declarația președintelui Dodon, care a spus că e momentul ca în Republica Moldova să înceteze „dezbaterea geopolitică“, asta însemnând în opinia comentatorului că va continua politica duplicitară - „una spunem la Moscova şi alta la Bucureşti“ -, dar fără confruntări făţişe între „pro-europeni“ şi „pro-ruşi“. Mai ales că acestea sunt inutile: nu există, la Chişinău, nici pro-europeni, nici pro-ruşi, susține autorul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG