Linkuri accesibilitate

Președintele Klaus Iohannis așteaptă două „cadouri” de Crăciun (C.Pătrășconiu/ marginalietec.ro)


Revista presei de la București.

În presa din România se comentează mai atent rezultatul alegerilor din Ucraina decât desemnarea la unele partide a candidaților la alegerile prezidențiale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00
Link direct

Pe acest ultim subiect, Cristian Pătrășconiu îi trage de mânecă (pe site-ul marginalietec.ro) pe cei care se grăbesc să spună că Klaus Iohannis va avea un adversar redutabil în toamnă în candidatul USR-PLUS, Dan Barna. Cu alte cuvinte, acesta va intra sigur în turul al doilea. Pătrășconiu reamintește că „prezidențialele sunt curse electorale de numere mari – deci competiții electorale în care contează armatele de partid, organizarea, structurile din teritoriu”. Pe de altă parte, „la prezidențiale, spre deosebire de europarlamentarele de anul acesta (unde votul a fost a fost, masiv, negativ), lipsește catalizatorul furiei populare – Liviu Dragnea”. Problema liderului USR va fi mai degrabă dacă acceptă sau nu să intre anul viitor la guvernare. Cât despre desemnarea drept candidat al Partidului Social Democrat a Vioricăi Dăncilă, actual premier, nicio îngrijorare: „un candidat atât de șters, de mediocru, de agramat și cu un trecut politic teribil la pasiv”. În concluzie, Cristian Pătrășconiu crede că deja președintele Klaus Iohannis așteaptă deja două „cadouri” de Crăciun.

Analistul politic Armand Goșu își spune părerea despre alegerile din Ucraina într-un lung interviu publicat pe site-ul contributors.ro. Victorie majoră pentru Sluga Naroda al președintelui Zelenski. Cu ce procent, încă nu se poate spune, pentru că abia peste două săptămâni se vor afla și rezultatele din circumscripțiile uninominale. Așa cum arată acum votul pe listă, nu e exclus să poată guverna chiar singuri. Goșu explică mișcarea în forță a lui Volodimir Zelenski, care a reușit să treacă prin parlament, după al 18 vot !, un nou cod electoral. Legea desființează formula mixtă de vot – liste + candidaturi uninominale. Proiectul fusese deja lansat de Petro Poroșenko și va intra în vigoare abia la viitoarele alegeri, peste patru ani. Miza desființării votului uninominal este, spune Armand Goșu, scurtcircuitarea rețelelor de putere ale baronilor locali, cei care acaparau de regulă acest poziții de parlamentari. În fond, e vorba de un sistem inventat de Boris Elțîn în Rusia, într-un moment în care partidul său nu ar fi avut suficiente voturi pe liste și atunci și-a introdus oamenii în Parlament „pe ușa din dos”. Armand Goșu adaugă că același sistem a fost aplicat și la ultimele legislative din Republica Moldova. Zelenski ar face totul repede pentru că e preocupat de așteptările electoratului, de scurtimea „lunii de miere” a mandatului său. De aceea nu se ferește să aplice tactici de diversiune. Așa ar fi proiectul noii legi a lustrației, prin care ar urma să se facă lustrație exact acolo unde are interes noua putere. Cine trebuie să rămână pe post, va rămâne (și se dau exemple). Alt aspect semnificativ : formațiunile pro=ruse nu au putut coagula un pol puternic. Motivul, Crimeea și Donbas și luptele între diversele facțiuni.

Iulian Chifu discută și el alegerile ucrainene în Evenimentul zilei. Aici accentul cade pe promovarea figurilor nou intrate în politică, a noului, sub toate formele. Un experiment, și încă unul cu risc maxim, spune analistul. Rezultatul va începe să poată fi întrevăzut abia după formarea noului guvern, când Volodimir Zelenko va trebui să scoată în sfârșit pe masă nu doar generalități, ci și politici concrete.

XS
SM
MD
LG