Linkuri accesibilitate

„Am scăpat de un premier ridicol, agramat, sfertodoct, ultimul vestigiu al regimului Dragnea” (Ioana Ebne/Ziare.com)


Revista presei românești.

Dorin Popescu semnează pe site-ul Ziare.com un comentariu deprimat referitor la alegerile de primar de la Chișinău, pe care le socotește capabile de rezonanță la nivel geopolitic în întreaga regiune a estului Uniunii Europene. Dincolo de asta, rezultatul „este un eșec de proporții al proiectului românesc și european privind R. Moldova si totodata un simptom al transformarii rapide a intregii vecinatati estice a Uniunii în zonă-tampon, dincolo de o cortina gri care se va instala încet și sigur pe Prut”. Prima cauză s-ar afla la București, unde lipsește „un proiect solid, sistemic, structurat, vizionar și responsabil” pentru Moldova și unde se preferă formula incertă de „susținere a parcursului european”. A doua cauză se află în intențiile nerostite ale cancelariilor europene. Acestea – crede Dorin Popescu – „caută la Chișinău prioritar posibile scheme de compromis cu Moscova”.

Laurențiu Pleșca se oprește, pe Contributors.ro, la cauze mai tehnice ale înfrângerii candidatului pro-european Andrei Năstase. În turul al doilea, electoratul pro-rusesc a ieșit la vot în număr mai mare cu 6000 de persoane față de primul tur ; per total, absenteismul a fost mare, cel mai mare în rândul tinerilor, plecați la studii sau la muncă peste hotare (doar 5,75% au votat). Reversul – procentul votanților peste 41 de ani a fost de circa 68%. Ion Ceban a avut cei mai buni consilieri ruși, care l-au ghidat spre o condimentare a discursului său politic cu elemente de centru-draapta. A renunțat total la atacurile românofobe (cu un an în urmă, rupea în două harta României Mari în plin Parlament) ; s-a prezentat ca pro-european și a evitat în publicitatea electorală steluța care-i dentifică pe socialiști.

„Păcat! Drumul pro-european al Republicii Moldova riscă să fie definitiv deraiat (…)după eşecul lui Andrei Năstase la Primăria Chişinău” este și concluzia lui Iulian Chifu, prezent pe blogurile Adevărul. El le sugerează celor din blocul ACUM să încerce coaliții consiliile locale prin care să evite acordarea oricărei pârghii de putere către pro-ruşi”.

Comentarii la învestirea guvernului liberal condus de Ludovic Orban. Ion M. Ioniță scrie în Adevărul pornind de la faptul evident că noul guvern a nimerit o perioadă foarte complicată. Eșecul relativ al guvernului de tehnicieni condus de Dacian Cioloș ar trebui să-i conducă pe liberali spre stabilirea câteva prioritaţi, timpul fiind scurt. Rectificarea bugetară cere o „rezolvare urgentă în câteva zile, altfel instituţiile publice intră în blocaj financiar” ; proiectul de buget pentru anul viitor ; legislația din justiție ; revenirea la meritocrație. Ușor de zis, însă. „Politic vorbind, scrie Ioniță) va fi extrem de dificil să ţii la un loc chiar şi o majoritate de lucru, formată din partidele care au votat moţiunea, plus parlamentari Pro România, PSD şi independenţi”.

Totuși, „Învestirea Guvernului Orban e o mare răcorire: , scrie Ioana Ebne pe site-ul Ziare.com. Cristian Preda, pe același site, confirmă indirect, citând ultima perlă a lui Dăncilă. A livrat-o într-o adunare electorala chiarieri, în ziua învestirii guvernului Orban : „Lupt împotriva unei țări în care să se regăseasca toți românii".

XS
SM
MD
LG