Linkuri accesibilitate

Unele instituții de presă din România ar fi mulțumite de demiterea guvernului Maia Sandu (Armand Goşu/ revista 22)


Revista presei de la București.

Armand Goșu publică în revista 22 un text despre atitudinea unor instituții din România față de situația politică din Republica Moldova – o analiză care se întoarce la detalii mai vechi ale relației bilaterale. Unele instituții din România, spune el, ar fi fost mulțumite de demiterea guvernului Maia Sandu prin moțiune de cenzură și ar fi vorba de Ministerul Afacerilor Externe și de Serviciul de Informații Externe, două structuri care l-au susținut pe față pe Vladimir Plahotniuc și nu s-au dezis de el nici acum. MAE și SIE sunt însă, în același timp, arată Goșu, structuri în continuare „pesedizate”, de unde trăsătura de unire dintre PSD și PDM-Plahotniuc, o relație consolidată încă din perioda când prim-ministru la București era Adrian Năstase.

Armand Goșu pare chiar să sugereze că Vlad Plahotniuc este creația acestor forțe din România, ceea ce ar explica tenacitatea cu care presa subvenționată a criticat mereu guvernarea Maia Sandu. Un element mai greu de explicat este de ce grupările unioniste implicate în alegerile de primar al Chișinăului nu l-au atacat pe Ion Ceban sau pe socialiști, ci pe Andrei Năstase și Blocul ACUM. Analistul își înlănțuie astfel demonstrația încât ajunge la ideea că democrații moldoveni ar fi putut primi un îndemn de la București, dinspre instituțiile-prietene, să pună umărul la dărâmarea guvernului Maia Sandu.


De ce a refuzat candidatul Klaus Iohannis un dialog față în față, televizat, cu contracandidata sa din partea PSD, Viorica Dăncilă: comentatorii care au publicat azi articole pe această temă mai degrabă sprijină poziția președintelui. Cel mai franc se exprimă Andreea Pora în revista 22. În opinia sa, există un motiv oarecum personal al acestui refuz: cantonarea lui Dăncilă într-o unică strategie, victimizarea „ca femeie”.

În aceste condiții, scrie Pora, „este greu să te confrunți cu ea, care la orice i se spune pozează în femeia jignită, ultragiată și hărțuită. E o armă redutabilă, s-o recunoaștem. Iar Klaus Iohannis, indiferent de defectele sale, nu puține, e un om politicos și bine-crescut. Îmi aduc aminte de replica dată lui Ponta, tupeist și obraznic cum îl știm, în cea de-a doua dezbatere din 2014: «Decât să fiu bădăran, domnule Ponta, mai bine pierd alegerile». (...) Băsescu a spus că el s-ar duce în fiecare zi la o dezbatere cu Dăncilă. Cred și eu, ar fi un spectacol pe cinste. Genul de confruntare pe care Dăncilă ar merita-o cu vârf și îndesat. Ponta, la fel, ar face-o proastă și agramată în față. Nu și Iohannis. Nu e genul”.

Mai există însă și un motiv de fond, enunțat de Andreea Pora: „PSD, prin reprezentanta lui de moment, Dăncilă, nu mai trebuie acceptat ca partener de dialog. În niciun context, nu doar la o dezbatere electorală. Iar aici președintele are dreptate. Și-a dat seama cam târziu, e adevărat, dar asta nu schimbă miezul discuției. Camarila PSD (nu mă refer la tot PSD-ul, unde sunt destui oameni cumsecade și amărâți) trebuie ostracizată, izolată, arătată cu degetul, lăsată în afara oricărei discuții și a oricărui proiect. Motivul e simplu: e o gașcă antidemocratică, obraznică, hoață și care, indiferent ce nume a purtat în acești 30 de ani, a făcut cel mai mare rău României”.

XS
SM
MD
LG