Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul „Sănătate INFO”


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct


„Citiți pe Sănătate INFO despre cazul Ecaterinei, tânăra care a născut în urma unui avort provocat medicamentos și necesar din motive medicale la Institutul Mamei și Copilului. În urma anchetei efectuată de o comisie specială formată de Ministerul Sănătății a fost concediat șeful secției Ginecologie, moașa principală, dar și asistenta medicală care a fost în tura din 13-14 decembrie. De asemenea, s-a decis sancționarea prin mustrare aspră a medicului de gardă, a directorului Centrului Perinatal și vicedirectorului medical al Instituției. Cu o sancțiune disciplinară sub formă de avertisment s-a ales și directorul Institutului Mamei și Copilului.

Moldova continuă să producă teancuri de dosare penale din cauza unor lacune în legislație. Așa se facă că până în prezent majoritatea consumatorilor de droguri prinși de poliție cu cea mai infimă cantitate de stupefiante, de obicei, pentru consum propriu, sunt reținuți și riscă închisoare. Deși dependența de droguri e considerată o maladie, iar consumatorii au nevoie de tratament, legislația Republicii Moldova are încă destul de multe lacune, iar una dintre ele este că nu prevede și alternative încarcerării. Din acest motiv, în 2017, organizațiile neguvernamentale și responsabilii statului de acest domeniu și-au axat activitățile anume pe acest aspect, considerat prioritar pentru prevenirea și diminuarea consumului de droguri.

Tot pe Sănătate INFO citiți despre cele 4 reforme promise de Guvern în anul 2017 și lăsate baltă. Anul trecut Guvernul Filip promitea ca medicii de familie să treacă la libera practică, obiectiv nerealizat nici până astăzi. De asemenea, conceptul de „Un spital mai performant mai aproape de tine”, a rămas doar un spot video. Ex-ministra Sănătății, Ruxanda Glavan își propunea să realizeze reforma spitalelor, care prevedea ca din cele 71 de spitale să rămână doar 19, ceea ce nu s-a realizat.

„Reformele în sănătate nu trebuie privite separat, ci în complexitate. Astfel sistemul de sănătate trebuie să se bazeze pe 3 piloni: reforma spitalicească, de supraveghere de stat a sănătăţii publice şi reforma asistenţei medicale primare”, a declarat în 2017 Pavel Filip. Totuși, declarațiile au fost unele, iar faptele – altele. Dintre toate cele trei reforme anunțate, care nu trebuiau rupte una de alta, Guvernul a reușit una dintre ele, și aceasta pe jumătate – reforma Sănătății Publice.

La fel, Guvernul Filip promitea salarii mai mari pentru doctori. În timp ce ex-ministra Ruxanda Glavan anunța că un medic cu experiență ridică o leafă între 7.000 și 9.000 de lei, în timp ce tinerii specialiști ar primi și 5.000 de lei, cadrele medicale s-au revoltat, infirmând aceste cifre.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG