Linkuri accesibilitate

Se cere eliberarea imediată a lui Victor Pleșcanov | Trei medalii pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori


Echipa Moldovei la cea de-a 20-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori din Bangkok, Thailanda.
Echipa Moldovei la cea de-a 20-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori din Bangkok, Thailanda.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

  • Republica Moldova a obținut o medalie de argint și două medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori desfășurată în Bangkok, Thailanda, anunță TV 8. Elevul Alex Secrieru de la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău a primit medalia de argint, în timp ce Bogdan Leahu și Alexandru Macovei, elevi la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim” din Chișinău, au obținut medaliile de bronz. La cea de-a 20-a ediție a Olimpiadei, care a avut loc în perioada 1 - 10 decembrie, au participat 304 elevi din 55 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 6 elevi și 3 profesori.
  • Instituția prezidențială de la Chișinău a anunțat că Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu președintele francez, Emmanuel Macron. Se menționează că oficialii au vorbit despre relația bilaterală și procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană, informează NewsMaker. Cei doi șefi de stat au vorbit și despre situația de securitate din regiune, cooperarea bilaterală și sprijinul Franței în procesul de modernizare a Moldovei, inclusiv în domeniile apărării, reformei justiției, dezvoltării economice și altele.
  • Moldova 1 scrie că patru din 10 turiști care vizitează Republica Moldova o asociază cu vinul, iar 26 la sută dintre vizitatori aleg această destinație din dorința de a-l savura. Datele se conțin în studiul "Percepția Moldovei ca destinație turistică de către vizitatorii străini" realizat de o companie specializată în consulting. Mai mult, o parte din turiști aleg să ajungă în Moldova pentru Festivalul Vinului. Iar una dintre nemulțumirile vizitatorilor se referă la numărul mic de zboruri directe spre această țară.
  • În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Asociația Promo-Lex îndeamnă cetățenii să semneze o petiție pentru eliberarea imediată și necondiționată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegală din stânga Nistrului. Victor Pleșcanov este prima persoană condamnată anul trecut în regiunea transnistreană pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse în Ucraina, relatează Jurnal.md.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populară știrea jurnaliștilor de la TV 8, despre un bărbat găsit fără suflare în apropiere de satul Bardar. Se presupune că ar fi tânărul de 19 ani din Ialoveni, care s-a pornit acum câteva zile la Chișinău și a dispărut fără urmă.
  • Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților postarea TV 8 despre un eveniment descris ca „un miracol de sărbători” într-un parc de aligatori din Orlando, Florida, unde a venit pe lume un aligator extrem de rar, alb leucistic, cu ochi albaștri strălucitori.
XS
SM
MD
LG