Linkuri accesibilitate

Statul român este imaginea cetățenilor români, nu trebuie așteptate resetări de azi pe mâine (Valeriu Stoica/Contributors.ro)


Revista presei de la București.

Site-ul G4Media informează, citând surse de presă din Republica Moldova, că a fost deschis un dosar penal pentru uzurparea puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie, de către fostul guvern controlat de Partidul Democrat din Republica Moldova. E vorba de săptămâna în care au existat la Chișinău două guverne și două majorități parlamentare. După ce, în ultimul moment, socialiștii lui Igor Dodon au făcut coaliție cu partidele blocului ACUM, orice decizie lua noul guvern sau noua majoritate din parlament era declarat nul de Curtea Constituțională la sesizarea reprezentanților puterii anterioare.

Dosarul penal desființează așadar, prin decizia procurorului general interimar Dumitru Robu, decizia precedentului procuror general interimar, prin care Igor Popa care în 23 iulie „refuza să declanşeze urmărirea penală împotriva fostului guvern”. Știrea informează de asemenea că la Moscova a fost emis mandat de arestare preventivă (în contumacie) a fostului premier moldovean Vladimir Plahotniuc. Acesta este „vizat într-un dosar penal, fiind suspectat de organizarea şi participarea la o grupare criminală transnaţională de trafic de droguri, conform autorităţilor ruse” și există indicii că în acest moment s-ar afla în Statele Unite.

O analiză politică este rezervată pe Contributors.ro de Valentin Naumescu unui concept încă fără nume, care reprezintă noua etapă de după cea numită post-Război Rece. S-a intrat în această altă etapă, cu totul diferită, odată cu ruperea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare, încheiat între Statele Unite și Rusia în 1987, ceea ce echivalează cu „revenirea la primordialitatea politicii bazate pe interesele Marilor Puteri, în dauna tratatelor, a multilateralismului și a politicii bazate pe norme și valori universale”.

Perioada post-Război Rece a durat 30 de ani și „a avut pretenția, scrie Naumescu, de a pune între paranteze realismul în relațiile internaționale și de a-l înlocui cu teoria liberală și/sau constructivismul social, care au izvorât în 1989 din frumoasa utopie liberală a sfârșitului istoriei”. Analistul mărturisește că, format în anii aceștia, va considera în totdeauna aceste trei decenii drept perioada cea mai fericită din istoria României. Cu ce vine noua lume „post – post-Război Rece?

Probabil cu un sistem al „instabilității și tranzacționalismului, al incertitudinilor și realismului cinic, al dinamicii imprevizibile a relațiilor dintre Marile Puteri ”.

SUA, China și Rusia joacă deja în alt film...

„Uniunea Europeană rămâne, prin esența Tratatului de la Maastricht (fondator) și prin valorile ei liberale, ultima supraviețuitoare a lumii post-Război Rece, a ordinii liberale globale. SUA, China și Rusia joacă deja în alt film”, mai spune analistul, adăugând că rămâne de văzut dacă va veni și un „mare război convențional, altul decât războiul comercial declanșat deja între SUA și China, și care este în fapt un război pentru supremație mondială”.

Platforma Contributors publică și un interviu cu Valeriu Stoica, fost președinte al Partidului Național Liberal. Stoica spune că statul român este imaginea cetățenilor români, așadar nu trebuie așteptate minuni și nici resetări de azi pe mâine. Trebuie reformată clasa politică. Deocamdată, în România această clasă politică slabă se află sub tensiune, dar una venită nu din interior, ci mai degrabă dinafară. Un moment de cotitură l-au reprezentat manifestațiile din ianuarie-februarie 2017, când pentru prima oară lumea a ieșit în stradă pentru idei. E actul de naștere al unei „noi culturi civice”.

XS
SM
MD
LG