Linkuri accesibilitate

Suntem în plin joc de şah strategic, jucat ca pe timpul Războiului Rece (Cristian Unteanu/adevărul.ro)


Revista presei de la București.

Suntem în plin joc de şah strategic, jucat ca pe timpul Războiului Rece (Cristian Unteanu/adevărul.ro)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct

Site-urile de știri din România informează despre ultimele declarații belicoase ale oficialilor ruși. Aktual24 îl citează pe ministrul de externe Serghei Lavrov cu deja celebra afirmație: „Răbdarea noastră s-a terminat. Occidentul a fost condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcându-și obligațiile și bunul simt”, întrucât s-ar face vinovat de „tentative de a se extinde artificial, prin încercarea de a atrage nu numai Ucraina, ci și țări scandinave care nu sunt membre ale Alianței Nord-Atlantice”. Lavrov, mai spune știrea publicată de aktual24, susține că Rusia așteaptă explicații în scris de la americani, și anume punct cu punct pe solicitările exorbitante trimise de Moscova Statelor Unite încă înainte de rundele de negocieri din această săptămână. Același site informează și despre masivul atac cibernetic care a afectat organismele guvernamentale, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe, cabinetul de ministri si Consiliul de Securitate și Apărare ale Ucrainei.

Comentând ultimele seturi de poziționări oficiale, Cristian Unteanu publică pe blogurile Adevărul un comentariu încărcat de teama războiului. „Suntem în faţa unei mişcări extrem de periculoase în jocul de şah strategic jucat acum, din nou ca pe timpul Războiului Rece, exact cu aceleaşi piese, de către americani şi ruşi, având ca miză cel de-al III-lea Război Mondial”. Unteanu spune că revenirea „la politica blocurilor totalmente şi iremediabil opuse” înseamnă „să revenim în modul cel mai brutal în lumea lipsei de reguli în care absolut totul este posibil pe bază de opoziţie doctrinară şi, redefinind militar zone de influenţă, (să) anulăm ceea ce chiar fusese creat după cel de-al Doilea Război Mondial”, inclusiv crearea ONU şi adoptarea Cartei sale ca instrument cu aplicabilitate universală. Pentru analistul publicat de Adevărul, tot ce ne-a mai rămas ar fi „speranța” că acumularea importantă de crize secundare din ultima perioadă ar putea „să funcţioneze ca o serie de explozii controlate tocmai pentru evitarea unei detonări”.

Sub norii negri ai conjuncturii internaționale, partidele politice din România se agită. Liberalii încearcă să fuzioneze la repezeală cu Partidul Mișcarea Populară și cu ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților din România), pentru că cei de la ALDE sunt curtați déjà de Partidul Social-Democrat, care și-ar dori să absoarbă și partidul fostului social-democrat Victor Ponta, Pro-România. O analiză realizată de news.ro arată că PNL ar avea de câștigat prin înglobarea PMP și ALDE. Mișcarea Populară ar veni chiar cu o zestre bună : are structuri puternice în teritoriu și subvenție de stat. Deocamdată, în PMP părerile sunt atât de împărțite încât tocmai s-a încercat (fără rezultat) un „puci” pentru debarcarea lui Cristian Diaconescu din poziția de președinte. Acesta dorește ca partidul să rămână de sine stătător cel puțin încă un an și jumătate.

La jumătatea zilei, presa online a scris despre intrarea cu forța în sediul Primăriei din Timișoara a unor militanți ai Alianței pentru Unirea Românilor, în frunte cu co-președintele George Simion. Potrivit G4Media, care citează presă locală, poliția locală fusese informată de „vizită”, dar nu a opus niciun fel de rezistență. Reprezentanții AUR au venit la primărie după o întâlnire cu liderul organizației neolegionare Noua Dreaptă Mehedinţi, Ioan Măneanu, care vrea să organizeze tot azi un miting în oraș. În curtea primăriei, cei de la AUR i-au strigat edilului Dominic Fritz (Uniunea Salvați România) „Ieși afară, javră ordinară”, mai scrie G4Media.

XS
SM
MD
LG