Linkuri accesibilitate

 „Termenul corect pentru Transnistria ar fi regiune ocupată sau teritoriu ocupat de Rusia” (Ziarul Național)


Revista matinală a presei, la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

Analistul politic de la București Iulian Chifu scrie pe ADEVARUL despre Transnistria și conflictele înghețate, privite ca un „test pentru ambițiile UE de a dobândi un rol global”. El se referă la un nou demers al ministrului de Externe de la București, Bogdan Aurescu, promovat programatic în jurnalul european EU Observer, în care aduce pe agenda Uniunii Europene necesitatea implicării puternice și coerente în rezolvarea conflictelor înghețate din spațiul post-sovietic. Potrivit expertului, acest demers se constituie într-un semnal de sprijin pentru Maia Sandu, în contextul deloc întâmplător al vizitei oficiale la Bruxelles a președintei pro-europene de la Chișinău.

  • Un fost controlor de la Consiliul Concurenței a uitat „cu desăvârșire” să declare peste jumătate de milion de lei, scrie ANTICORUPȚIE . Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat o diferență de peste 556 de mii de lei între averea dobândită și veniturile familiei lui Alexei Musteață, pe durata exercitării de către acesta a unei funcții publice, între 2015–2019. Fostul funcționar a motivat neindicarea unor bani primiți pe cardul său bancar prin faptul că nu și-ar putea aduce aminte de această sumă, însă ANI urmează să sesizeze organul penal.
  • JURNAL TV transmite că veteranii de război care nu sunt angajați în câmpul muncii încă nu-și pot obține polițele de asigurare medicală gratuite, promise de Guvern. Solicitările lor către CNAM de a primi polița, care trebuia să le fie oferită începând cu 1 ianuarie 2021, sunt respinse. Anunțul a fost făcut de deputata Platformei Demnitate și Adevăr, Stela Macari. Motivul invocat de CNAM este lipsa până la acest moment a unui mecanism clar de atribuire a acestor polițe. Jurnal TV amintește că inițiativa care prevede asigurarea veteranilor de război cu polițe medicale gratuite a fost un subiect de dispută dintre deputații din Platforma DA și Guvernul Chicu care a durat timp de mai multe luni.
  • MEDIA AZI prezintă rezultatele unui studiu privind audiența online, realizat de Biroul de Audit al Tirajului și Internetului (BATI), care relevă că știrile se numără printre cele mai căutate tipuri de informație de către cetățenii R.Moldova. Anul trecut, cei mai mulți moldoveni le-au căutat și accesat de pe telefonul mobil, menționează portalul. Potrivit datelor BATI, 1,13 milioane de moldoveni au accesat anul trecut zilnic calculatorul pentru a naviga pe Internet, pe când de pe telefonul mobil au făcut-o 1,5 milioane de oameni. Cifrele arată că pentru a se informa din știri, pe Internet au intrat în total circa 608.000 de persoane. Urmează apoi, în ordinea preferințelor, informațiile despre studii, dezvoltare personală, subiecte culinare, sănătate și cultură.
  • MOLD STREET transmite că vremea friguroasă din ultimele zile a cauzat o majorare considerabilă - cu circa 50% - a importului și consumului de gaze, potrivit datelor operatorului de transport Moldovatransgaz. Astfel, dacă în primele zile ale anului în R.Moldova intrau 9-10 milioane de metri cubi de gaze naturale, apoi, odată cu răcirea vremii, volumul acestora s-a majorat treptat la 13-14 milioane de metri cubi, iar în ultimele zile a trecut și de 15 milioane de metri cubi pe zi. Totodată, a crescut semnificativ și tranzitul de gaze spre Turcia și statele din Balcani - de la 3,5 milioane metri cubi la circa 6 milioane metri cubi. În pofida acestei creșteri a tranzitului, însă, volumele transportate spre Balcani de Moldovatransgaz sunt de zeci de ori mai mici decât cu 2-3 ani în urmă, notează portalul.
  • Invitat într-o emisiune la N4, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a exclus participarea sa la alegerile parlamentare anticipate, în cazul în care acestea vor avea loc. El a declarat că nu se vede în politică în următorii ani, iar în campania electorală pentru prezidențiale s-a implicat în favoarea lui Igor Dodon deoarece, cum a spus, „nu am uitat cine m-a promovat în funcția de primar”. Ceban a negat, în acest fel, existența unor divergențe de ordin politic cu echipa condusă de Dodon. „Eu acum sunt concentrat în exclusivitate pe activitățile care sunt legate de municipalitate. Așa cum a fost practic întreg mandatul, de când am fost ales. Și acest lucru vreau să îl fac în continuare. Nu am purtat niciun fel de discuții cu niciun partid despre niciun fel de alegeri”, a mai declarat Ion Ceban.
  • Deputații Dinu Plîngău și Octavian Țîcu comentează pentru RADIO CHIȘINĂU declarațiile ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, care i-a acuzat de atac la adresa limbii ruse pe autorii sesizărilor ce vizează modificările aplicate la Legea cu privire la funcționarea limbilor, depuse la Curtea Constituțională. Dinu Plîngău spune, în acest context, că ministrul Justiției este într-o „agonie emoțională”, iar legea, pe lângă faptul că este neconstituțională, va provoca cheltuieli exorbitante pentru traducerea actelor oficiale. „Problema limbii ruse și a limbii române după anul 1989 s-a clarificat: nu a fost nevoie ca socialiștii să acutizeze tensiunile sociale în Republica Moldova. A fost o chestiune premeditată și dacă e să aducem acuze legate de divizarea contextului etnic și identitar asta trebuie să o facem în adresa PSRM și a deputaților „Pentru Moldova-Șor”. Ei, în condițiile în care nu exista nicio premisă, au dorit după pierderea alegerilor să creeze un context de tensiune și să arunce Republica Moldova în dezordine”, a declarat, la rândul său, Octavian Țîcu.
  • Portalul SAFE NEWS scrie că șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, nu a fost escortat la oficiul Buiucani al Judecătoriei Chișinău, unde urma să aibă loc o nouă şedinţă de judecată în dosarul ce i-a fost intentat acum un an pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care marți, 19 ianuarie, avocații au solicitat procurorilor să asigure prezența lui Morari în instanță. Prin urmare, ședința de judecată a fost amânată pentru data de 22 ianuarie, ora 09:00. Avocații susțin că asemenea acțiuni ale procurorilor sunt ilegale și urmăresc să-l împiedice pe Morari să-și dovedească nevinovăția. În acest context, portalul precizează că Renata Anici, cea care i-a înaintat marți lui Morari învinuirea pe patru noi capete de acuzare, este și membru al grupului de acuzatori pe cauza penală ce se examinează în instanța de la Buiucani.
  • SĂNĂTATE INFO dezvăluie că Institutul Oncologic a fost obligat să restituie și să plătească penalități de peste 600 de mii de lei Companiei Naționale pentru Asigurări în Medicină (CNAM), după ce o echipă de evaluatori a constatat, în timpul unui control efectuat anul trecut, că administrația Institutului a folosit bani în alte scopuri decât cel prevăzut în Programul Unic al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală. Alte 645 de mii de lei Institutul Oncologic nu i-a primit, pentru că nu a prestat servicii conform volumului stabilit în contract sau pentru că serviciile prestate nu au fost calitative, precizează portalul.
  • STOP FALS denunță un articol în care portalul Telegraph.md afirmă că benzina s-a scumpit de trei ori după alegerea Maiei Sandu în calitate de președintă și induce ideea falsă că scumpirile au fost determinate anume de rezultatul alegerilor prezidențiale. Experții economici citați de Stop Fals infirmă, însă, aceste afirmații manipulatorii, precizând că președintele R.Moldova nu reglementează prețurile la carburanți, iar scumpirea produselor petroliere este cauzată inclusiv de majorarea accizelor care a fost aprobată de Guvernul Chicu.
  • ZIARUL DE GARDĂ constată că victoria candidatei PAS, Maia Sandu, în alegerile prezidențiale din toamna anului 2020 va aduce formațiunii politice peste 2,7 milioane de lei subvenții de la bugetul de stat, conform cuantumului stabilit de Comisia Electorală Centrală. În același timp, participarea lui Igor Dodon la prezidențiale nu va aduce niciun leu în visteria PSRM, pentru că acesta a candidat ca independent, punctează ZdG. Pentru performanțele obținute la alegerile prezidențiale din 2020, în bugetul de stat au fost prevăzute subvenții în valoare de peste 5.122 de mii de lei.
  • ZIARUL DE GARDĂ (zdg.md, 210120) publică comentariul președintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, care este de părere că motivarea reținerii șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, nu este plauzibilă și că singurul motiv pentru care se cere arest preventiv pentru acesta este pentru a-i „închide gura care critică”. Expertul consideră că nu exista riscul eschivării din partea lui Morari și că acesta nici nu mai putea influența ancheta. Potrivit lui Vladislav Gribincea, acuzația ce i-a fost prezentată lui Morari – de inducere în eroare a judecătorilor pentru a aresta o persoană – ar fi „halucinantă”. „Cu o asemenea argumentare – a mai spus el - poate fi acuzat orice procuror din R.Moldova, inclusiv procurorul care acum îl pune sub acuzare pe Morari”.
  • ZIARUL NAȚIONAL preia un articol semnat de fostul ambasador al R.Moldova la București, istoricul Mihai Gribincea, care vorbește despre „Trupele ruse de ocupație din Republica Moldova și necesitatea derusificării terminologiei”. Autorul consideră că recentele atacuri la adresa președintei Maia Sandu, după ce aceasta a reiterat necesitatea retragerii trupelor ruse, impune impetuos o abordare nouă a problemei prezenței militare ruse pe teritoriul R.Moldova. „Dacă trupele ruse de acolo au statut de trupe de ocupație, este incorect să continuăm să numim Transnistria drept „regiune separatistă”. Termenul corect ar fi regiune ocupată, sau teritoriu ocupat de Rusia”, sugerea Mihai Gribincea. Iar asta ar trebui să determine, în opinia sa, noul Parlament de la Chișinău să adopte o lege cu privire la teritoriul R.Moldova ocupat de Rusia, așa cum a procedat Parlamentul georgian în 2008 cu privire la Abhazia.
XS
SM
MD
LG