Linkuri accesibilitate

The Guardian: e posibil ca peste 241 de milioane de europeni să fi fost dezinformați de conturi social media rusești


În Germania, accentul a fost pus pe controversata temă a politicii față de imigrație, după criza siriană și apariția partidului de extremă-dreapta AfD.

The Guardian: e posibil ca peste 241 de milioane de europeni să fi fost dezinformați de conturi social media rusești

Se poate ca aproximativ jumătate dintre europeni să fi fost expuși unor dezinformări promovate de conturi social media legate de Rusia înaintea alegerilor europene, sugerează o analiză citată de ziarul „The Guardian”.

Cercetătorii care au examinat scara acestei amenințări au găsit dovezi că un număr de 6.700 de așa-numiți „actori răi” au postat suficient conținut ca să ajungă la 241 de milioane de utilizatori.

Potrivit studiului făcut îmntre 1 și 10 martie, conținutul nu era general, ci material creat local și amplificat în fire narative care să se potrivească fiecărui stat membru în UE.

Autorii acestei cercetări au găsit dovezi că actori maligni au încercat să creeze știri specifice în Europa, între care și o dezbatere privind un eventual sprijin al Camerei Comunelor pentru acordul Brexit al Theresei May, o dezbatere în cursul căreia a fost răspîndit intens un conținut care dezbina.

În 4 martie, un articol semnat de președintele Franței Emmanuel Macron despre viitorul Europei a provocat în 24 de ore o creștere de 78% a activității unor conturi care promovau sau distribuiau conținut ce încerca să discrediteze ideile lui Macron.

În Germania, accentul a fost pus pe controversata temă a politicii față de imigrație, după criza siriană și apariția partidului de extremă-dreapta AfD.

Dezinformarea a fost răspîndită prin intermediul unor roboți de internet programați să preia anumte elemente de text, dar și prin intermediul unor persoane reale care foloseau un software pentru a comunica prin mai multe conturi simultan, evitînd algoritmurile de detectare a roboților de internet.

Compania care a făcut cercetarea, firma de securitate online SafeGuard Cyber, spune că are o bază de date de peste 500.000 de troli cunoscuți și de conturi robotice de internet și e sigură că acestea au legătură cu Rusia, deși această aserțiune nu a putut fi verificată independent de către „The Guardian”.

Comisarul european Sir Julian King a declarat că aceste dovezi „subliniază pericolele dezinformării online”.

El a spus: „actorii rău-intenționați, indiferent dacă de stat sau nu, nu vor ezita să folosească internetul în încercarea de a influența și de a se amesteca în procesele noastre democratice. Am reușit să facem multe anul trecut în operațiunea noastră de a contracara această amenințare. Rămân însă multe de făcut de către toți, inclusiv de către platformele mari - e vital ca să asigurăm securitatea alegerilor noastre.”

King e una din oficialitățile Uniunii Europene despre care cercetarea a sugerat că au fost atacate de actori maligni.

Otavio Freire, co-fondator al SafeGuard Cyber a spus: „Amploarea problemei este imensă. Intensificarea campaniilor de dezinformare este ajutată de faptul că e incredibil de dificil de oprit răspîndirea lor pe platfiormele sociale. Actorii răufăcători înțeleg că infrastructura de hacking a alegerilor și că hackingul percepției realității și a faptelor sînt în cele din urmă tactici care duc la rezultate similare. Pe primul trebuie să-l treci peste firewalls, în timp ce ultimul rămâne neprotejat. Raportul nostru scoate în evidență nevoia unei noi abordări a securității, pentru că actorii răi de azi nu pot fi contracarați toți cu tacticile de securitate cibernetică de ieri.”

SafeGuard Cyber spune că a identificat actori social media ce păreau sprijiniți de Rusia examinînd conținutul, data și locația postărilor lor, precum și legăturile cu alți roboți de internet.

Freire a spus: „Ca să folosim o analogie, avem o copie a modelului pe care îl folosește Rusia, dar nu putem intra prea mult în detalii, pentru că dacă scoatem la iveală lucruri, ei își ști cum să găsească o cale ca să scape.”

Traducere de Lucian Ștefănescu

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG