Linkuri accesibilitate

EUvsDisinfo. Cifra săptămânii: 2020


EU vs Disinfo, Figure of the week 2020
EU vs Disinfo, Figure of the week 2020

Șeful serviciilor de informații din Statele Unite a avertizat că e posibil ca Rusia să ia în vizor alegerile prezidențiale din 2020 cu o tactică nouă și îmbunătățită.

Directorul Serviciului național de informații Dan Coats a spus Comisiei pentru informații din Senatul american în 29 ianuarie că „entități străine vor vedea în alegerile din 2020 o ocazie de a-și promova interesele” și e de așteptat ca să-și rafineze capacitățile și să adaige noi tactici”, învățînd unele de la altele din experiența cu alegerile anterioare.

Coats a depus mărturie scrisă la audierile anuale ale Comisiei privind amenințările externe ale Statelor Unite.

El a scos în evidnță Moscova, despre care a avertizat că ar putea utiliza „unelte suplimentare de influențare”, cum ar fi dezinformarea, operațiuni cibernetice de furt și dezvăluire, sau manipulări de date, într-o manieră mult mai connectrată pentru a „influența politica, acțiunile și alegerile americane”.

Coats a spus că Moscova își va continua de asemenea eforturile legate de rețelele de socializare cu scopul de a „agrava tensiunile rasiale și sociale, subminînd încrederea în autorități, și cricîndu-i pe politicienii percepuți drep anti-ruși.”

Există și în Uniunea Europeană îngrijorări că operațiuni externe de influențare ar putea încerca să se amestece în alegerile pentru Parlamentul European din luna mai.

Uniunea Europeană a prezentat în decembrie un presented un Plan de acțiune pentru a combate dezinformarea online în țările membre și din regiune.

Planul de acțiune cere de asemenea firmelor tehnologice să respecte Codul de practici al Comisiei Europene, un document care prevede ca platformele online să-și sporească transparența pentru reclamele politici și să reducă numărul conturilor false.

Platformelor onlin li se cere să facă rapoarte lunare la Comisia Europeană înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, eele putînd fi sancționate regulamentar dacă nu își respectă angajamentele.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG