Linkuri accesibilitate

Un nou coridor umanitar pentru refugiații afgani în Italia


Migranți în portul Lampedusa, Sicilia, 24 iulie 2020

Primul dintre cele trei grupuri de refugiați afgani, care vor constitui un total de aproximativ 300 de persoane, a sosit la Roma, folosind un nou coridor umanitar stabilit de guvernul italian, organizații de caritate și organizații internaționale.

Coridorul umanitar urmărește să le ofere „refugiaților și afganilor persecutați posibilitatea unui viitor în demnitate și securitate” după ce trupele internaționale conduse de SUA s-au retras în august anul trecut și talibanii au revenit la putere, a declarat ministerul.

Un prim grup de nouă persoane a sosit la Roma de la Teheran pe 25 iulie, urmând ca un al doilea grup mai mare, de peste 200 de afgani, să sosească din Pakistan pe 27 iulie. Cel de-al treilea grup va zbura de la Teheran spre Italia pe 28 iulie, a precizat ministerul. Cei 300 de refugiați care sosesc în această săptămână fac parte dintr-un total așteptat de 1200 de refugiați afgani din Iran, Pakistan și alte țări vecine, a precizat ministerul, adăugând că femeile și copiii vor avea prioritate.

Agenția ONU pentru refugiați și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) au fost, de asemenea, implicate în organizarea coridorului, a precizat ministerul, alături de organizații caritabile, inclusiv Comunitatea Sant'Egidio și Caritas.

Mii de afgani au fost evacuați după căderea Kabulului, dar mulți dintre cei care riscau represaliile talibanilor nu au putut părăsi țara.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG