Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Există riscul major ca dușmanul numărul unu al R. Moldova, al moldovenilor, să fie românii!” (III)


Igor Dodon: „Există riscul major ca dușmanul numărul unu al R. Moldova, al moldovenilor, să fie românii!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:53:23 0:00

Valentina Ursu în dialog cu președintele R.Moldova. (VIDEO)

Șeful statului moldovean a vorbit despre victoria lui Vladimir Putin în alegerile prezidențiale din Rusia, despre curentul unionist, despre alegerile locale şi cele parlamentare şi despre agenda comună a preşedinţiei şi executivului de la Chișinău.

Europa Liberă: Eu am înțeles că, dacă nu au fost toți membrii Consiliului Suprem de Securitate la ședință, unul dintre motive ar fi fost și faptul că Dvs. vreți să puneți în discuție problema celor peste 100 de primării care au semnat aceste declarații simbolice de Unire.

Igor Dodon: „Nu așa a fost pusă întrebarea. Întrebarea a fost pusă ca să discutăm ce-i cu situația asta, ce facem, avem 100 dintr-o parte, avem 300 din altă parte de alte declarații. Și ce facem? Oare subiectul acesta nu ține de securitatea statului? Uitați-vă, în câteva zile vor să facă marșuri pe la Chișinău, nu știu ce. Fără a lua decizii că condamnă sau nu, dar trebuie de discutat subiectul acesta? Că eu știu că îi îngrijorează pe foarte mulți oameni.”

Europa Liberă: Consecințe juridice nu au aceste declarații și au vorbit și foști procurori, și…

Igor Dodon: „Dar eu am discutat cu juriști și cu foști miniștri ai Justiției și ei spun că declarațiile aprobate în ședința consiliilor cu ștampila consiliilor locale au valoare juridică și este o problemă în acest sens, și noi…”

Europa Liberă: Dumitru Postovan, fost procuror general, a declarat Europei Libere că nu ar trebui să aibă folosească ștampila primăriei, dar faptul că își pun semnătura simbolic nu are nicio consecință juridică.

Igor Dodon: „Dar ștampila primăriei?”

Europa Liberă: Că nu ar fi fost de dorit să fie aplicată ștampila.

Igor Dodon: „Dacă nu ar fi fost… În marea majoritate a cazurilor este ștampila autorităților publice locale, care înseamnă că este act juridic, care contravine prevederilor Constituției. De aceea cu toate aceste acte, eu nu vreau să sperii pe nimeni, dar noi o să ne clarificăm cu toate, pentru că nu este corect lucrul acesta și nu este admisibil. Situația s-a pierdut de sub control și consecințele pot fi foarte grave.”

Europa Liberă: Dar statalitatea Republicii Moldova este chiar atât de fragilă, încât să fie amenințată de aceste declarații simbolice?

Igor Dodon: „Eu cred că pericolul nr. 1 acum este anume tot ceea ce fac unioniștii pentru Republica Moldova. Și nu întâmplător se adresează sute de oameni: „Dl Dodon, faceți ceva! Scoateți-ne în stradă”. Și eu vreau să vin cu un mesaj: „Nu vă dați la provocații”! Nu trebuie de ieșit, pentru că, uitați-vă, haideți eu fac un apel și scot și eu 50 de mii de oameni și ne punem piept în piept… Cu ce o să se termine chestia asta? Asta este destabilizare, dar în afară de ceea ce am spus, un mesaj către colegii noștri din România: eu vreau ca ei să conștientizeze că prin susținerea unor astfel de acțiuni există riscul major ca dușmanul numărul unu al Republicii Moldova, al moldovenilor să fie românii! Ei acum nu glumesc. Prin ceea ce fac ei, pentru că la noi moldovenii, știți cum e, măi, răbdăm, răbdăm, răbdăm, dar ce se vâră peste noi?. Și la 70 și ceva de procente sunt categoric împotrivă și o să apară o ură datorită unionismului față de tot ce este românește. Și acesta-i riscul mare. Eu nu-mi doresc acest lucru; ei sunt prietenii noștri, sunt vecini, dar eu nu vreau să se ajungă la ceea ce s-a ajuns, de exemplu, între Ucraina și Rusia. Dar ceea ce fac ei acum și tacit susțin acest lucru, o să ajungă, credeți-mă, dacă continuă tot așa, o să ajungă că-s dușmanul numărul unu și o să vedeți, o să apară în toate sondajele: a Moldovei este România. Nouă ne trebuie lucrul acesta?”

Europa Liberă: Dar vreau să vă întreb pe Dvs. ca un politician cu experiență, ca șef de stat, această politizare care are loc de atâta timp în societatea moldavă, nu este un semn de slăbiciune și nesiguranță a statului Republica Moldova?

Igor Dodon: „În toate țările este politizare și sunt discuții.”

Europa Liberă: Dar vorbim despre Republica Moldova.

Igor Dodon: „În toate țările este. Acesta este un element – ne place sau nu – al democrației, când fiecare poate să-și expună opinia. Unul dorește așa, altul dorește altfel, dar categoric nu trebuie să fie puse în discuție subiecte în ceea ce ține de: are sau nu viitor Republica Moldova? Lichidăm sau nu Moldova? Aici nu trebuie… Statalitatea Republicii Moldova trebuie să fie subiect tabu pentru discuții politice. Haideți să luptăm politic, ideologic, că unu-i liberal, altu-i socialist, unu-i comunist ș.a.m.d., dar nu în ceea ce ține de: există sau nu Republica Moldova? Nu se permite chestia asta. Această majoritate parlamentară spunea de separatiști. Păi, unioniștii sunt separatiști, mai răi ca separatiști. Separatiștii…”

Europa Liberă: Dar Dvs. sunteți și președintele celor unioniști, nu?

Igor Dodon: „Separatiștii, dnă Valentina, încearcă să divizeze o parte din țară, dar unioniștii vor s-o lichideze cu totul.”

Europa Liberă: Dl Dodon, dacă ar lupta autoritățile statului cu corupția, împotriva sărăciei, împotriva altor flagele, statul acesta ar avea temelie.

Igor Dodon: „Sunt de acord. Din acești 20 și ceva de procente care se arată în sondaje ca unioniști, cel puțin jumătate nu sunt unioniști în suflet, ei sunt dezamăgiți de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova; ei sunt dezamăgiți că s-a furat miliardul și nu s-a făcut nimic – „ăștia și-au luat un miliard, dar nouă pensie ne dau 4%”; ei sunt dezamăgiți de ceea ce se întâmplă în spitale, în școli și se gândesc: „Măi, dar dacă așa-i de rău, de-amu…”. De aceea imediat ce o să se restabilească situația în țară – și eu cred că lucrul acesta se va întâmpla în timpul apropiat –, o să crească calitatea vieții. O să se readucă încrederea în țară, în viitor și o să vedeți, de la 20% o să se ducă înapoi la 7-8, cât au fost ei tot timpul. Este o parte a societății, stimăm opinia oricărui, dar noi ca stat trebuie să rămânem independenți și suverani.”

Europa Liberă: Vedeți că acești care împărtășesc curentul unionist o să iasă la aceste marșuri, o să trăiască emoțiile pe care vor să le trăiască. Uneori, se creează impresia că, dacă politicienii nu ar interveni, lucrurile de la sine s-ar limpezi.

Igor Dodon: „Eu văd în aceste evenimente care trebuie să fie la sfârșitul săptămânii, trebuie să aibă loc un risc pentru securitatea națională, pentru că nu sunt doar niște marșuri, eu văd cum se organizează – legionari din România, cluburi de fotbal din România care își aduc suporterii și noi știm ce se întâmplă. Noi am văzut suporteri de aceștia în diferite țări, eu văd cum se achită la greu bani grei pentru transport, eu văd cum unii primari de aici care au semnat declarația au spus: „D-apoi nouă ne-au dat bani de la Iași să aducem lume cât mai multă la Chișinău”. Și atunci, eu îmi pun întrebarea: „Dar pentru ce se face lucrul acesta?”. Emoții, eu înțeleg emoții… Și noi pe data de 9 mai o să ieșim vreo 60-70.000, o să mergem în marș, frumos, dar nu strigăm: „Jos!”.”

Europa Liberă: Și atunci se înrăiesc ceilalți.

Igor Dodon: „Valentina, dar noi nu strigăm „Jos!”. Noi niciodată n-am ieșit cu lichidarea statului moldovenesc. Sunt categoric împotriva la cei care vor Unirea cu România sau vor unirea cu Rusia. Eu îs pentru țara noastră, pentru Moldova. De aceea, eu sunt împotriva marșurilor acestea și, credeți-mă, sunt riscuri enorme de destabilizare și cineva este interesat în acest lucru.”

Europa Liberă: Eu l-am auzit pe șeful diplomației de la București, dl Meleșcanu, care a spus că aceste declarații simbolice nu au nicio greutate juridică, dar subiectul acesta se pare că oricum se va consuma în această săptămână.

Igor Dodon: „Dar de ce atunci se aprobă așa legi în Parlamentul României? De ce se insistă pe ședință de Unire la nivel de guverne, de parlamente ș.a.m.d.? De ce, dacă nu există o politică agresivă din partea Bucureștiului față de statalitatea Republicii Moldova?”

Igor Dodon: „Există riscul major ca dușmanul numărul unu al R. Moldova, al moldovenilor, să fie românii!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:53:23 0:00

Europa Liberă: Poate că și din simplul motiv că Igor Dodon nu a reușit să aibă un dialog cu Klaus Iohannis, cu autoritățile de la București?

Igor Dodon: „Problema nu este în mine, eu sunt gata cu oricine să discut. Ei trebuie să se determine. Poate cineva se teme de riscuri electorale, pentru că este o temă politică și în România ceea ce ține de Unire. Asta este problema lor, dar în ceea ce ține de statalitate, aici nu poate fi niciun fel de cedări din partea noastră.”

Europa Liberă: Ce credeți Dvs. despre darea în folosință a gazoductului Iași-Chișinău?

Igor Dodon: „Construcția gazoductelor suplimentare este bună pentru Republica Moldova, trebuie să construim gazoducte suplimentare. De ce? Ca să nu fim dependenți de tranzitul prin Ucraina. Noi am avut o situație foarte dificilă în anul 2009, în ianuarie. Eu, în calitate de ministru al Economiei, am gestionat atunci împreună cu dna Greceanîi. De aceea, pentru a nu avea astfel de riscuri și evident că acum chiar cu câteva săptămâni în urmă din nou apăreau riscuri. Trebuie să avem gazoducte alternative. De unde alternative? Noi avem numai două frontiere – una avem cu Ucraina, una avem cu România. Din România și aici nu văd nicio problemă, trebuie să creștem capacitățile acestor gazoducte, pentru că în caz de ceva – de ce nu? – noi putem să cumpărăm același gaz rusesc care vine prin altă parte încoace. Dacă o să ne dea românii mai ieftin, o să luăm de la ei. Noi trebuie să avem posibilitatea de a alege.”

Europa Liberă: Și ce gaz va curge prin aceste țevi?

Igor Dodon: „Totul depinde cu cine vom semna acordurile, pentru că noi mulți ani credeam că consumăm gaz rusesc, dar eu știu că venea din Turkmenistan. Pe mine mă interesează consumatorul final să primească gaz fără întreruperi și să fie la un preț bun. În ceea ce ține de darea în concesiune, construcția ș.a.m.d., important să fie totul transparent. Trebuie găsite resurse, trebuie de investit, trebuie transparent pentru ca să nu fie acolo ceva situații. O să dea condiții mai bune rușii – lasă să fie rușii, o să dea românii – lasă să fie românii, o să dea Germania – lasă să fie Germania. Interesul nostru mă interesează.”

Europa Liberă: Ați spus ceva mai devreme că v-ați întâlnit cu fostul președinte Iușcenko de la Kiev și revin la întrebarea: cu dl Poroșenko o să vă vedeți?

Igor Dodon: „Este binevenit atunci când dorește să vină la Chișinău, poftim. Eu nu am planuri în timpul apropiat să merg la Kiev, dar dumnealui, dacă vine la Chișinău, cu plăcere ne întâlnim.”

Europa Liberă: Ca să vină la Chișinău, trebuie să aibă invitația Dvs.!

Igor Dodon: „OK, o să ținem cont și de acest element important.”

Europa Liberă: Cu dl Plahotniuc discutați?

Igor Dodon: „Nu. Iaca astăzi am discutat cu dl Filip. Noi ne-am văzut dimineață la orele 11, când împreună cu dna ministru al Justiției i-am spus: „Dle prim-ministru, dar nu ar fi bine o dată în săptămână, dimineața, luni, vine președintele Parlamentului, vine prim-ministrul, vine președintele țării, ne așezăm și ne uităm, oameni buni, iaca noi săptămâna asta la nivel de țară avem așa probleme, avem așa riscuri”? Corect așa ar fi, indiferent de viziunile politice și eu propun astfel de dialog să fie.”

Europa Liberă: Penultima precizare am luat-o de pe Facebook înainte de a intra în studio. Cât este urmărită confruntarea unionismului cu stataliștii, în versiunea lui Igor Dodon, Partidul Democrat în liniște își implementează agenda care constă dintr-un singur punct: legitimizarea puterii uzurpate prin alegerile parlamentare din toamnă.

Igor Dodon: „Această luptă între unioniști și stataliști cel mai tare îi dezavantajează pe democrați, pentru că ei nu au teren în această luptă. În această luptă este poziționată stânga și este poziționată extrema dreapta, gata. Ei aici loc nu au și cât mai mare o să fie lupta aceasta cu atât mai mult au ei de pierdut și argumentul acesta nu ține, pentru că eu știu ce înseamnă lupta politică și eu știu atunci când emoțiile dintr-o parte în alta la ce duc. Eu cred că lor din contra le trebuie să fie liniște, pentru că vor să facă drumuri, nu știu ce vor să facă. Eu le-am spus da…”

Europa Liberă: E posibil ca să fie construite aceste 1.200 km de drumuri?

Igor Dodon: „…Dar eu le-am spus: „dar unde ați fost opt ani”? Dar ei spun: „nu, că noi am fost doi ani la guvernare”.”

Europa Liberă: Ca și economist, câți bani trebuie pentru aceste 1.200 km de drumuri?

Igor Dodon: „Stați puțin, nu, stați să-mi spun gândul, dna Valentina. Ei spun că „noi doi ani suntem la guvernare”. Zic: „stați, cum de doi ani? Dar cine din 2009, da nu Partidul Democrat a făcut coaliție, avea pârghii, chestii? Voi sunteți de nouă ani la guvernare și trebuie să răspundeți pentru toți nouă ani, nu pentru ultimii doi”. În ceea ce ține de posibil sau nu, nu e atât de simplu, ori va fi calitatea proastă, nu e problema doar în bani, hai să spunem așa, noi avem bani și partea bună și aici o să spun un lucru bun de Guvern, în mare parte de specialiștii de la Fisc pe care-i știu foarte bine, care au fost și la noi în echipă cu dl Pușcuță și din alte instituții. Administrarea fiscală, vamală s-a îmbunătățit, au crescut veniturile la buget și lucrul acesta este bine. Ei au făcut regulă acolo. Bani sunt, nu este problema în bani, problema este în capacitatea de asimilare, pentru că, ca să asimilezi așa volume de bani într-un termen atât de scurt, ori va fi calitate proastă, ori se vor fura banii aceștia.”

Europa Liberă: Dar eu țin minte când construiau americanii, „Provocările Mileniului”, drumul și ziceau că nu au cel puțin brațe de muncă, nu sunt firme cu muncitori, constructori de drumuri.

Igor Dodon: „Păi vă spun, asta se numește capacitate de asimilare. Problema nr. 1 a Republicii Moldova este depopularea. Eu chiar am avut o întrevedere cu partenerii de dezvoltare începând cu cei de la Organizația Națiunilor Unite ș.a.m.d. și le-am propus și noi o să avem la începutul lui aprilie o conferință internațională la subiectul acesta. Asta e problema nr. 1. Oamenii au plecat, investitorii vor să vină, nu sunt brațe de muncă, nu sunt oameni. Cum o rezolvăm? În primul rând, trebuie să stopăm exodul, pentru că cine nu a veni la guvernare, roșii, albaștrii rămân, galbenii vin alții, ei se vor ciocni de aceeași problemă: 700.000 de pensionari, 600.000 de oameni care lucrează oficial, studenți care erau în 2008, când eu eram ministru al Economiei, erau 130-140 de mii de studenți, dacă nu greșesc, acum sunt de două ori mai puțini și au trecut doar nouă ani, doar zece. Continuăm tot așa? La ce ajungem? Și nu va conta atunci care sunt drapelele, culoare albastră sau verzi, sau roșii. Noi de acum trebuie să începem să ne gândim la problema nr. 1 – depopularea țării.”

Europa Liberă: În SUA ajungeți în acest an?

Igor Dodon: „Acum lucrăm asupra agendei. Am vorbit și cu dl ambasador al Statelor Unite, i-am spus perioada, dumnealui a spus că începe pregătirile de a transmite mesajul la Departamentul de Stat al Statelor Unite.”

Europa Liberă: V-ați dori o întrevedere cu dl Trump?

Igor Dodon: „Evident că, dacă mergem, ar fi bine să ne vedem cu cei care au agenda liberă, pentru că la mine deja este perioada 1-9 iulie, când trebuie să merg în Statele Unite la invitația dl Braun.”

Europa Liberă: Mulțumim pentru discuție!

Igor Dodon: „Cu plăcere!”

XS
SM
MD
LG