Linkuri accesibilitate

Voucherele culturale pentru tineri nu se bucură de succes


Majoritatea tinerilor, care au beneficiat de voucherul cultural, l-au folosit pentru a procura cărți. Imagine de la Târgul de carte Bookfest din Chișinau, august 2023.
Majoritatea tinerilor, care au beneficiat de voucherul cultural, l-au folosit pentru a procura cărți. Imagine de la Târgul de carte Bookfest din Chișinau, august 2023.

Doar 5% din tinerii eligibili au aplicat anul trecut la programul „Voucherul cultural”. Datele oferite de autorități arată că în jur de 3.700 de persoane au folosit voucherul cel puțin o dată, deși existau peste 70.000 de potențiali beneficiari – tineri care au împlinit 18 ani în 2023.

Secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, a spus Europei Libere că, având în vedere numărul mic de solicitări, autoritățile vor depune mai multe eforturi pe partea de comunicare cu tinerii, în special în sate.

„Vom încerca să promovăm mai mult programul în școli și pe rețelele de socializare, ca tinerii să cunoască mai bine oportunitățile pe care le oferă. Cea mai mare provocare pentru tineri este obținerea semnăturii electronice. Mulți nu înțeleg de ce este nevoie de ea”, a explicat oficialul.

Pentru cei 3.671 de tineri de 18 ani care au primit vouchere culturale anul trecut, statul a cheltuit peste 3 milioane de lei din cele peste 10 milioane alocate din buget anul trecut.

Majoritatea au cumpărat cărți. Cele mai solicitate titluri au fost „Arta manipulării”, „Atomic Habits”, „Limba română, Teste pentru examenul de BAC profil real” și mai multe cărți de geografie.

Dintre evenimente, beneficiarii au ales să meargă mai degrabă la concerte și la cinema decât la spectacole de teatru. Printre producțiile autohtone vizionate de ei se numără filmele „Carbon”, „Tunete” și „Varvara”.

„Când am lansat programul, am crezut că spectacolele și concertele se vor bucura de succes, dar cărțile sunt cele mai solicitate și înțelegem și de ce. Sunt mai ușor de cumpărat, în special, pentru tinerii din mediul rural. Pentru ei, e mai complicat să vină la Chișinău la un eveniment cultural. Vom încerca să facem spectacole și în teritoriu, proiecții de film, ca să fie mai simplu pentru ei”, spune Andrei Chistol.

Deputata PAS, Marcela Nistor, care este una dintre inițiatoarele programului, a publicat pe pagina ei de Facebook statistici privind frecvența vizitelor moldovenilor la muzee, teatre, concerte și cinema, arătându-se dezamăgită de aceste date.

„Hai că tinerii abia de un an au vouchere culturale, dar restul nu aveți nici o scuză! Lipsa culturii ne costă”, a scris tânăra deputată.

Potrivit datelor prezentate de ea, anul trecut, 70% din cetățenii R. Moldova nu mers niciodată la teatru, peste 35% nu au văzut un concert și mai mult de jumătate nu au vizitat un muzeu. Situația nu s-a schimbat semnificativ față de acum 9 ani.

Programul național „Voucher cultural” a fost lansat în noiembrie 2022, după exemplul altor țări europene. Voucherul reprezintă un „bilet digital nerambursabil” în valoare de 1.000 de lei, cu care posesorii pot merge la concerte, spectacole de teatru sau la cinema și să-și cumpere cărți, până la epuizarea sumei, în decurs de un an.

Voucherul poate fi folosit doar online, în librării și pe platforme specializate ca iTicket, Mticket sau Afisha. De voucher cultural pot beneficia tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și dețin o semnătură digitală, necesară pentru autentificare. Autoritățile se gândesc să extindă programul și pentru alte categorii de persoane, cum ar fi pensionarii.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG