Linkuri accesibilitate

Zeci de morți în luptele dintre Kârgâzstan și Tadjikistan


Persoane evacuate în timpul schimbului de focuri

Zeci de persoane au fost ucise de ambele părți în confruntările de la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan.

Luptele au continuat cu artilerie grea de-a lungul zonelor disputate și un atac cu drone asupra unui sat din Tadjikistan. Informațiile referitoare la numărul mare de victime au venit după ce, în dimineața zilei de 16 septembrie, liderii din Kârgâzstan și Tadjikistan au declarat că au căzut de acord asupra unui armistițiu și au ordonat retragerea trupelor lor.

Informațiile despre aceste lupte au sporit îngrijorările privind securitatea în Asia Centrală. Ministerul kârgâz al Sănătății a declarat că 24 de persoane au fost ucise și 87 rănite în confruntări.

Șeful Comitetului de Stat pentru Securitate Națională din Kârgâzstan, Kamcibek Tașiev, a declarat că schimburile de focuri au încetat, dar că situația rămâne critică. El a precizat că pierderile au fost, în principal, în rândul personalului militar.

Datele privind morți și răniți produse de partea kârgâză au apărut după ce o moschee din satul Ovci-Qalacea din districtul tadjik Bobojan Ghafurov a fost lovită de o dronă kârgâză în seara zilei de 16 septembrie, potrivit mai multor surse și unei înregistrări video trimise la Radio Ozodi. Ahror Nematov, un locuitor din Ovchi-Qalacha, a declarat pentru Radio Ozodi că zeci de persoane au fost ucise și rănite.

Un oficial local aflat la fața locului a confirmat atacul asupra moscheii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG