Iulian Chifu: „Igor Dodon este cel mai bun agent electoral al Maiei Sandu”

Iulian Chifu

Președinta Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională starea de urgență votată de deputații socialiști și aliații lor, care o împiedica pe șefa statului să convoace mai degrabă alegeri anticipate. „Puterea este acum în mâinile poporului”, a spus Sandu precizând că alegerile anticipate vor fi pe 11 iulie. Analistul politic de la București Iulian Chifu, fost consilier prezidențial, crede că acesta este deznodământul crizei politice și insistă că fostul preşedinte pro-rus Igor Dodon a oferit o victorie Maiei Sandu la viitoarele alegeri anticipate.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Iulian Chifu

Europa Liberă: Președinta Maia Sandu a semnat decretul privind dizolvarea parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Se termină criza politică, care s-a perpetuat pe parcursul ultimilor luni de când dna Sandu a preluat mandatul de președintă?

Ideea organizării alegerilor anticipate nu este nimic altceva decât preluarea deplină a puterii de către Maia Sandu...

Iulian Chifu: „Eu cred că, în momentul de față, avem toate indicațiile că această criză se îndreaptă spre un final. Ideea organizării alegerilor anticipate nu este nimic altceva decât preluarea deplină a puterii de către Maia Sandu.”

Europa Liberă: E de bine, e de rău?

Iulian Chifu: „Întotdeauna este foarte bine, pentru că ea clarifică situația. Un parlament fragmentat, cu o majoritate toxică, cu foarte multă migrație, cu foarte multă corupție în interiorul parlamentului, cu interese diverse, cu un Igor Dodon, care nu mai are niciun loc și care încearcă să fie vizibil - nu este de bun augur. Pe de altă parte, întotdeauna e foarte bine să revenim la votul popular, pentru că votul cetățenilor este cel care clarifică situațiile de eventuală criză politică și cred că în momentul de față este foarte sănătos că trecem la vot și să tragem concluziile după acest vot.”

Europa Liberă: Igor Dodon a și reacționat imediat, criticând dur ordinul pe care l-a semnat Maia Sandu privind declanșarea alegerilor parlamentare anticipate în 11 iulie și a avertizat-o că responsabilitatea pentru consecințele grave pentru viața și sănătatea cetățenilor va cădea pe umerii ei.

### Vezi și... ### Teodor Cârnaț: Dacă poporul va vota corect, nu va vota hoții de miliarde

Iulian Chifu: „Dl Dodon, în momentul de față, este copil, este un perdant, reacționează fiind deja în campanie electorală, tot ceea ce spune este inactiv, pentru că în momentul în care Republica Moldova avea nevoie de o perioadă de urgență reală, e vorba despre măsuri colaterale, de susținere, e adevărat că nu-și prea permite, Igor Dodon și guvernul său au blocat și nu s-au dus în această direcție, și mă refer acum 3, 4, 5 luni, când lucrurile erau în creștere. În momentul de față avem o cantitate de vaccin importantă, avem procesul de vaccinare care merge înainte, avem o scădere a numărului de cazuri și o scoatere deja a Republicii Moldova din zona roșie, vine și vara, în consecință, eu văd din nou o problemă majoră, de altfel, marcam ceva mai devreme că Igor Dodon este cel mai bun agent electoral al Maiei Sandu și că o împinge chiar împreună cu PAS spre o majoritate constituțională la modul în care funcționează la ora actuală pe piața publică.”

Europa Liberă: Se pare că chiar și el se contrazice. Pe de o parte, o avertizează pe dna Sandu că responsabilitatea pentru consecințele grave pentru sănătatea cetățenilor va cădea pe umerii ei, iar el își îndeamnă susținătorii să se pregătească pentru o paradă de 9 mai. Adică la paradă nu e vorba despre sănătatea și viața oamenilor?

Iulian Chifu: „Bineînțeles, ca întotdeauna este contradictoriu, pe de altă parte, încearcă să tragă în continuare toată simbolistica prorusă și comunistoidă de care este capabil, 9 mai fiind un asemenea eveniment. Nu uitați că victoria împotriva hitlerismului, împotriva fascismului s-a consumat pe 8 mai, numai că Uniunea Sovietică a vrut și ea o semnătură, ocupase Berlinul și atunci a mai semnat a doua oară capitularea Germaniei cu Estul, cu Rusia a doua zi, pe 9 mai. În Occident se sărbătorește pe 8 mai de fiecare dată Ziua Victoriei, și nu 9 mai, cum se sărbătorește în Federația Rusă, dar Igor Dodon vrea să-și mențină această simbolistică apropiindu-și-o, însă nu uitați că o paradă de 9 mai nu mai valorează nimic astăzi, când Igor Dodon este în mod clar un perdant.

Igor Dodon își trage și partidul, PSRM, după sine la vale...

Toate proiectele sale politice, toate tentativele sale, toate încălcările evidente de Lege Fundamentală, de Constituție, de logică, toate au fost probate ca fiind eșecuri și, din această postură, Igor Dodon își trage și partidul, PSRM, după sine la vale. Eu întrevăd o perspectivă a două partide doar în viitorul parlament din cauza polarizării și cu un PSRM foarte redus ca și reprezentare publică, lucru care, din punctul meu de vedere, duce la eliminarea lui Igor Dodon din spațiul public și la dispariția sa din fruntea PSRM.”

Europa Liberă: El s-a grăbit să facă un apel la unitate către partidele de stânga la viitoarele alegeri parlamentare anticipate. Câteva zile mai înainte, liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a declarat Europei Libere că ar fi gata să creeze un bloc electoral cu PCRM-ul condus de Vladimir Voronin.

Iulian Chifu: „PCRM-ul, în momentul de față, și cu Partidul Nostru sunt singurele partide care, e adevărat, din greșeală ar putea chiar intra în parlament, în contextul în care ar merge singure și ar profita de această prăbușire a votului stângii, dar eu cred că, în momentul de față, de fapt, ne îndreptăm spre un absenteism major spre stânga din lipsa competitorilor pe această parte și cred că ne îndreptăm spre un parlament cu două partide, dar cu un PSRM mult mai mic, mult-mult mai mic. În rest, nu cred că vreodată Vladimir Voronin, care l-a catalogat pe Igor Dodon așa cum merită, de altfel, potrivit experienței sale, va fi vreodată alături de Igor Dodon. Vladimir Voronin este un naționalist moldovenist, pe când Igor Dodon este un ostentativ prorus, atât de ostentativ, încât și Federația Rusă se jenează cu acțiunile sale.”

### Vezi și... ### Corneliu Furculiță: PSRM îndeamnă PAS la dialog

Europa Liberă: Tema entității, tema limbii vorbite se pare că va fi subiect electoral și în această campanie?

Iulian Chifu: „Probabil că Igor Dodon va încerca să-l aducă în prim-plan, eu nu cred că Maia Sandu sau PAS-ul va ridica acest subiect, pentru că nu au niciun interes, sigur nu au niciun interes.”

Europa Liberă: La Igor Dodon mă refer.

Iulian Chifu: „Igor Dodon va vorbi în pustie, că tot suntem în ajunul Paștelui, pentru simplul motiv că nimeni nu-i va da o replică, e pe o zonă vetustă și net instabilă, cred că PAS-ul va vorbi despre iresponsabilitate, va vorbi despre înfrângere, va vorbi despre faptul că a avut o pandemie, n-a pregătit și n-a angajat niciun vaccin anul trecut cu guvernul său, că a vrut să aducă vaccinul pe bani pentru populația Republicii Moldova, făcând o afacere de familie, că a încercat să aducă un ajutor pe bani care să coste statul Republica Moldova, că a încercat acea chestiune absolut incalificabilă de a lua bani din rezerva Băncii Naționale, care nu sunt banii statului, pentru a împrumuta cu un miliard guvernul și a avea ce să fure și ce să alimenteze în campanie... Sunt atât de multe subiecte și atât de multe gafe ale lui Igor Dodon, e fuga de alegeri, când PSRM avea tot interesul să fi mers de la început în anticipate, avea o cu totul altă postură, fuga de alegeri, agățarea de scaune, toată nemernicia din pandemie – suma acestor lucruri se decontează. Se decontează și se decontează la Igor Dodon, în momentul de față, pentru că lumea este sătulă și va merge la vot în bloc, toată dreapta polarizată, pentru a-l elimina pe Igor Dodon de pe piață, pentru a închide subiectul Dodon după cei 5 ani cât fost președinte și perioada în care a condus PSRM-ul. Cred că deja și PSRM-ul este sătul de Dodon.”

Cred că deja și PSRM-ul este sătul de Dodon...

Europa Liberă: Sugerați că pe dreapta ar putea să fie creat un bloc?

Iulian Chifu: „Nu, în niciun caz, nu e nevoie de niciun bloc, alături de partidul prezidențial nu mai există niciun partid cu șanse. Mai mult, această bătălie PAS-PSRM, produsă de Igor Dodon, a polarizat atât de mult, încât pe dreapta nu mai există nimic. Avem un președinte care a repurtat victorie și care își va lua partidul și îl va duce la o majoritate poate chiar constituțională.”

Europa Liberă: Și nu e un motiv de supărare pentru cei din Platforma Demnitate și Adevăr, pentru unioniști?

Iulian Chifu: „Eu cred că și unioniștii, și Platforma Demnitate și Adevăr vor trebui să se gândească foarte bine și să-și reclădească, în general, partidele proromânești și prounioniste, dar lucrul acesta se va petrece din afara parlamentului, după momentul alegerilor, pentru că comportamentul, cel puțin al PPDA, a fost reprobabil. Andrei Năstase a pus întotdeauna bețe în roate fostului său partener din ACUM, PAS-ului și dnei Maia Sandu, în loc să se fi aliniat de la alegerile locale pe o postură în care chiar să poată susține o perspectivă de bloc electoral. În momentul de față, cred că drumul este închis, Andrei Năstase va muri cu ștampila partidului său sub prag, pentru că, la momentul potrivit, când a pierdut alegerile locale, n-a dat președinția partidului unui succesor. Dar asta este o boală în Republica Moldova, fiecare șef de partid vrea să rămână șef de partid până la moarte, și nu are această deschidere și simț politic de a plasa unuia mai bine plasat, cu capacitate mai mare această ștampilă pentru a merge în sus.”

Europa Liberă: A venit o reacție și din partea deputaților Partidului „Șor” și ai platformei „Pentru Moldova”, care au votat împreună cu socialiștii pentru instituirea stării de urgență, așa cum spun ei, „pentru a salva viețile oamenilor”, și critică Curtea Constituțională, spunând că această Înaltă Curte „și-a arătat adevărata misiune, cea de bâtă politică în mâna președintelui Sandu”.

### Vezi și... ### Vladimir Socor (analist): pledoarie pentru trecerea la sistemul prezidențial

Iulian Chifu: „Eu cred că nici măcar nu mai contează ce mai spune Partidul „Șor”. E de ajuns să vorbim despre Șor și despre furtul miliardului și cu asta am închis subiectul în imaginea publică și în conștiința publică. Nu cred că va mai prinde pragul, din punctul meu de vedere este ieșit din discuțiile și jocurile politice relevante și Partidul „Șor”. Pe de altă parte, ar trebui și Partidul „Șor”, și Igor Dodon să se uite foarte atent că tentativa lor de puci care iarăși va fi sancționată de către electorat, ideea de a demite președintele, modificând parțial o hotărâre de acum doi ani care a produs efecte, este o aberație juridică. A pierdut acest joc și în momentul de față cred că ar trebui să se uite și la reacția unanimă, majoră care s-a abătut asupra a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova din partea tuturor statelor occidentale, Statelor Unite, Uniunii Europene, a tuturor instituțiilor, Comisiei de la Veneția, Consiliului Europei, OSCE, România, evident, toate aceste state. Singurul demers care cumva a încercat să marcheze o susținere indirectă, pentru că nici Rusia nu s-a pronunțat împotriva Curții Constituționale, a fost aceea a purtătorului de cuvânt, care a spus că există o ingerință a statelor occidentale în treburile interne ale Republicii Moldova, din nou o mare prostie, pentru că Federația Rusă face ingerințe directe, faptice în toate treburile interne ale tuturor statelor – de la asasinate cu arme chimice, ingerință în alegeri, explozii și operațiuni în statele membre ale NATO ș.a.m.d. Și vedeți care sunt reacțiile contemporane – expulzările de ambasadori ș.a.m.d.”

Maia Sandu trebuie să-și asume conducerea statului său pe orientarea proeuropeană...

Europa Liberă: Dl Chifu, ultima întrebare. Și o tabără, și alta spun că la 11 iulie se va alege o cale corectă pentru Republica Moldova. Care ar fi direcția corectă?

Iulian Chifu: „Este foarte clar în momentul de față. Maia Sandu trebuie să-și asume conducerea statului său pe orientarea proeuropeană, va trebui să aducă finanțări europene, va trebui să facă, în primul rând, reformele fundamentale la care Republica Moldova s-a angajat încă de la Acordul de Asociere și aceste lucruri vin și vor arăta care este Republica Moldova și care este drumul său. Varianta Dodon am văzut-o timp de 5 ani, și ea n-a însemnat nimic, decât o orbecăială penibilă și o continuare a furturilor, a malversațiunilor și a sărăcirii cetățenilor Republicii Moldova.”