Succesul „nedeplin” al Bisericii Ortodoxe Române

Miting ortodox pentru susținerea modificării Constituției, Drăgănești, 4 octombrie 2018.

De ce nu-și asumă nimeni pînă la capăt eșecul referendumului din România.

Spre deosebire de PSD, principalul partid de guvernământ, Biserica Ortodoxă Română și-a asumat într-un fel eșecul referendumului pentru redefinirea familiei, numindu-l un succes „nedeplin”.

Referendumul, care s-a ținut vreme de două zile, sâmbătă și duminică, ar fi fost validat dacă ar fi participat la vot cel puțin 30% din totalul votanților autohtoni.

Potrivit Biroului Electoral Central, prezența a fost însă de doar 21,1% după numărarea tuturor buletinelor de vot. 91% dintre cei care au votat s-au pronunțat pentru modificarea definiției familiei din Constituție în sensul precizării explicite a faptului că familia reprezintă uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie.

### Vezi și... ### Septimius Pârvu: „E mai ușor să ai alegători care nu înțeleg regulile jocului”

Actuala formă vorbește despre unuiunea dintre „soți”, ceea ce i-a făcut pe tradiționaliști să se teamă că în viitor ar putea fi acceptată, la fel ca în multe state europene, căsătoria între personae de același sex.

Referendumul a avut loc după ce Coaliția pentru familie, sprijinită masiv de bisericile creștine autohtone a strâns peste 3 milioane de semnături în favoarea stabilirii pentru viitor a formei tradiționale de mariaj.

### Vezi și... ### „Iubirea nu se votează” (VIDEO)

Biserica Ortodoxă Română, care a făcut propaganda activă, directă și nemascată pentru referendum a suferit o înfrângere serioasă.

De aceea, poate, s-a simțit obligată să recunoască printr-un comunicat de presă că plebiscitul popular aoferit posibilitatea de a cunoaşte „gradul de secularizare al societăţii româneşti de astăzi, precum şi principalele poziţionări din societate privind afirmarea şi apărarea valorilor morale bazate pe credinţă”.

### Vezi și... ### Principalele organizații pentru drepturile persoanelor LGBT din România au salutat eșecul referendumului încheiat duminică

Față de sondajele de opinie care arată că Biserica are o credibilitate între 60 și 70 de procente, rezultatele referendumului scot la iveală faptul că societatea este în mare parte orientată mai degrabă spre valorile liberale, decât spre cele tradiționale.

Nu e clar ce a dus la un absenteism atât de mare: toleranța, comoditatea, asocierea PSD cu referendumul, sau pur și simplu dezinteresul alegătorilor.

Cert este că nimeni nu și-a asumat cu adevărat eșecul, după această încercare eșuată de redefinire a familiei, căreia i s-au raliat toate formațiunile autohtone cu excepția Uniunii Salvați România.

În PSD au apărut, însă, voci care au criticat, ce-i drept, retroactiv, ideea referendumului: „Câte lucruri utile pentru cetăţeni nu s-ar fi putut face cu 40 de milioane de euro?” s-a întrebat Robert Negoiță, primar al sectorului 3 din București.

### Vezi și... ### România: Un referendum confuz (VIDEO)

Mulți liberali s-au arătat nemulțumiți de asocierea partidului cu referendumul, deputatul Cezar Preda a spus că PNL merge într-o direcție greșită, în vreme ce senatoarea Iulia Scântei a vorbit despre faptul că partidul e rupt de realitate.

Liderul PNL, Ludovic Orban a răspuns că ar fi fost mai utile criticile la adresa PSD, decât împotriva propriului partid.

Liberalii, la fel ca social-democrații se prefac acum că n-au avut nicio legătură cu acest referendum care era îndreptat împotriva valorilor europene, îndreptat spre trecut, dacă nu cumva spre est.