Marți, 21 februarie 2023, a fost o zi plină de evenimente însuflețitoare, dar și de semne alarmante, iar presa de la Chișinău s-a întrecut în a cita pe prima pagină două atitudini diametral opuse față de Republica Moldova.
În ultima săptămână în Republica Moldova s-au produs evenimente care au reverberat puternic pe plan intern, dar și în cancelariile străine, atente la situația acestui stat aflat la frontiera lumii libere, în proximitatea războiului Rusiei din Ucraina.
Ce e lege anti-separatism la Chișinău e „act de agresiune” la Tiraspol. Șeful diplomației ruse cobește o soartă ucraineană pentru R. Moldova și pășește „pe calea discreditării intelectuale”. „Zdorovenki bulî!” și „Gamarjoba!” mai presus decât „Hai, noroc!”, într-un raport al Comisiei Europene.
Devastatoarele cutremure de pământ din Turcia și Siria, al căror bilanț negru urcă de la o zi la alta, ne-au amintit cât de fragilă este viața pe pământ.
Generațiile de vârstă medie și persoanele în etate din Republica Moldova nu se pot plânge că n-au prins la viața lor, în ultimii 30 de ani, evenimente ieșite din comun, prefaceri și transformări incomparabile cu ritmurile obosite ale perioadei de stagnare și declin a Uniunii Sovietice.
După ce a obținut statutul de țară candidată la aderare, vara trecută, R. Moldova a lucrat „cu adevărat mult” asupra condițiilor înaintate de Comisia Europeană, a apreciat, într-un interviu la Europa Liberă, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks.
Un cer mai protejat pentru Republica Moldova și o „alianță mai largă” pentru apărarea ei. De ce este necesară o discuție despre neutralitate pentru a neutraliza o discordie?
R. Moldova se confruntă cu un val de viroze și de gripă, care a cauzat inclusiv moartea a patru persoane, după două sezoane în care numărul infecțiilor respiratorii a fost mult mai mic și nu s-a înregistrat niciun deces.
Apelul președintei Maia Sandu către partenerii occidentali, prin care a cerut sisteme de apărare antiaeriană pentru R. Moldova, este „absolut logic” și va fi examinat de cancelariile occidentale, afirmă analistul politic Anatol Țăranu, ex-ambasador la Moscova, în podcastul „În esență...”
Într-un interviu pentru Politico, oferit cu prilejul participării la Forumul economic de la Davos, președinta Maia Sandu a vorbit despre dezbaterea care se poartă în Republica Moldova asupra statutului de neutralitate.
R. Moldova poate primi sistemele de apărare antiaeriană de la partenerii externi mult mai rapid decât să le procure din propriul buget, iar decizia Maiei Sandu de a solicita astfel de sisteme este una motivată și legală, a comentat pentru Europa Liberă generalul moldovean Ion Coropcean.
Încarcă mai mult
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi