Linkuri accesibilitate

Emilian Galaicu-Păun

Înainte de a deveni romancierul cunoscut în & recunoscut de toată lumea, Gabriel Garcia Marquez s-a făcut remarcat în calitate de jurnalist de teren – revenit dintr-o călătorie în Uniunea Sovietică, publică un amplu reportaj intitulat 22.400.000 km2 fără nici o reclamă de Pepsi Cola. (Între paranteze fie spus, nici până astăzi nu pot uita senzaţia ameţitoare de-acum vreo 40 de ani, când am gustat acel lichid carbogazos de culoare brună, ce pişca de limbă şi înţepa nasul, la ziua de naştere a unui băieţel ai cărui părinţi s-au dat peste cap pentru a face rost de faimoasă băutură americană.)

Abia revenit – deşi sufleteşte încă nu mă pot desprinde cu totul – din Muntenegru, mă tot gândesc la formula – pe cât de lapidară, pe atât de încăpătoare – prin care aş putea defini această cea mai tânără democraţie europeană. Prima ce mi-a trecut prin cap a fost chiar aceasta, în stil marquezian: Circa 300 km de litoral ce hrănesc 13.800 km2. Sigur, formula se lipeşte de ureche, dar nedreptăţeşte alte câteva sectoare importante din economia ţării – pe lângă turismul absolut înfloritor, Muntenegru trăieşte din agricultură (în special alimentară, având şi cea mai întinsă podgorie de viţă-de-vie din lume, chit că vinurile produse nu sunt chiar grozave) şi ceva industrie (combinatul de aluminiu din Podgorica, „pata neagră” pe harta atât de ecologicii republici). Apoi m-a bătut gândul să mizez totul pe Ţara din creierii munţilor, cu accentul logic pe creierii, fiind impresionat nu atât de geografia statului (am mai văzut ţări montane la viaţa mea!), cât de felul cumpătat (aş zice chiar înţelept) de a fi al muntenegrenilor.

Cum nu mă puteam decide nicidecum între mare şi munte, deodată mi-am amintit de ce ne spunea ghida pe când făceam o croazieră pe mare prin golful Boka Kotorski, considerat printre primele 5 cele mai frumoase fiorduri din lume – la un moment dat, trecând pe lângă localitatea Bijela, a pomenit de SINGURUL ORFELINAT din ţară, situat în această mică localitate de pe coasta dalmată, precizând că aici ajung doar copiii care nu au nici o rudă, oricât de îndepărtată, cultul familiei în Muntenegru fiind de secole însăşi piatra unghiulară a naţiunii. Există o legendă de dată recentă care spune că un delfin venea aproape de mal, ca pentru a-i mai însenina pe copiii lipsiţi de mângâierea unei familii; or, într-o zi, delfinul s-a prins în plasele pescarilor şi nu a mai apărut în golfuleţul din faţa orfelinatului. În amintirea delfinului, autorităţile locale i-au înălţat un monument pe plajă, care se vede perfect de pe puntea navelor de croazieră ce traversează golful – o spinare argintie ieşind pe jumătate din apă, ca pentru a se alătura jocului copiilor. Ajunsă în acest punct cu povestitul, ghida a zis că uneori delfinii îşi fac apariţia în zonă, în ciuda supărării pe care o mai au pe pescari. Şi – minune (cu martori!) – chiar atunci s-a văzut o spinare argintie ţâşnind din valuri, ca şi cum ghida ar fi fost în înţelegere cu un delfin viu, spre bucuria celor vreo 50 de pasageri ai micii noastre ambarcaţiuni. Şi atunci, ca un declic, mi-a venit titlu, pe care iată îl dau cu alineat:

O Bijela albă pentru Muntenegru.

Ca orice țară foarte tânără, Muntenegru (desprinsă de Serbia în urma referendumului din 21 mai 2006) este foarte mândră de trecutul său istoric. Nu-l voi rezuma aici, voi spune doar că ghizii se întrec în a înșirui nume ilustre și ani ai întemeierii (de dinastii, așezăminte religioase sau culturale, cetăți și orașe etc., etc.) – cine să le țină minte pe toate?!...

Vedere de pe Muntele Lovcen (Foto: E.Galaicu-Păun)
Vedere de pe Muntele Lovcen (Foto: E.Galaicu-Păun)

Acoperită în proporție de 80% de munți, țara întinsă pe o suprafață de 13.812 km2 trăiește literalmente la înălțime – piscurile de peste 1000 de metri se ridică ici și acolo, unele trec hotărât de 2000 metri, cum este vârful Bobotov Kuk din munții Durmitor (2522 metri). În aceste condiții nu-i de mirare că Petar II Petrović-Njegoš (1813 – 1851), conducătorul politic și duhovnicesc – căci pe lângă funcția de domnitor (vladika), o îndeplinește și pe cea de mitropolit al Muntenegrului (1830 - 1851) –, dar și poet & filosof de anvergură renascentistă, el însușii bărbat înalt (2,10 m), a lăsat cu limbă de moarte să fie înmormântat nici mai mult nici mai puțin pe vârful Muntelui Lovcen (1749 m), unde se înalță un somptuos mausoleu.

Mausoleul lui Petar al II-lea
Mausoleul lui Petar al II-lea

Faptul în sine nu m-ar fi impresionat – la urma urmei, și piramidele egiptene sunt tot un fel de munți, doar că faraonii sunt depuși înăuntrul lor, nu pe vârfuri –, dacă același Petar II nu preciza că lasă celălalt vârf, cu 12 metri mai înalt decât Lovcen, unui om mai destoinic ca el. Ironie a sorții, pe respectivul pisc se înalță astăzi antena de retransmisie a televiziunii naționale…

Coborând de la mausoleul lui Petar II spre satul său de baștină, Njegos, iar apoi spre Boca Kotor, drumul a tot șerpuit, serpentinele formând un fel de riduri (de frumusețe!) pe fața muntelui, cu neputință de prins în aceste rânduri care nu fac decât să exprima admirația mea necondiționată pentru un neam și un ținut ce nu și-au plecat niciodată fruntea în fața nimănui. Ascultând-o pe Milica, ghida noastră, cu câtă însuflețire vorbește despre milenara istorie a celui mai tânăr stat european, n-am putut să nu mă întreb dacă nu cumva corturile din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău nu-s și ele un început de lanț montan, unul încă foarte tânăr și tocmai de aceea în stare să producă seisme, fie în conștiințele oamenilor, fie politice. Nu ne-ar strica…

Încarcă mai mult

Emilian GALAICU-PĂUN (n. 1964 în satul Unchiteşti, Floreşti, din Republica Moldova).

Redactor-şef al Editurii Cartier; din 2005, autor-prezentator al emisiunii Cartea la pachet de la Radio Europa Liberă; redactor pentru Basarabia al revistei „Vatra“ (Târgu Mureş).

Cărţi publicate:

(POEZIE) Lumina proprie, 1986; Abece-Dor, 1989; Levitaţii deasupra hăului, 1991; Cel bătut îl duce pe Cel nebătut, 1994; Yin Time, 1999 (trad. germană de Hellmut Seiler, Pop-Verlag, 2007); Gestuar, 2002; Yin Time (neantologie), 2004; Arme grăitoare, 2009; A-Z.best, antologie, 2012; Arme grăitoare, ediţie ne varietur, 2015; A(II)Rh+eu / Apa.3D, 2019;

(ROMAN) Gesturi (Trilogia nimicului), 1996; Ţesut viu. 10 x 10, 2011 (trad. engleză de Alistair Ian Blyth, Living Tissue. 10 x 10, Dalkey Archive Press, SUA, 2019);

(ESEU) Poezia de după poezie, 1999; Cărţile pe care le-am citit, cărţile care m-au scris, 2020;

(TRADUCERI) Jean-Michel Gaillard, Anthony Rowley, Istoria continentului european, 2001; Robert Muchembled, Oistorie a diavolului, 2002;Mario Turchetti, Tirania şi tiranicidul, 2003; Michel Pastoureau, O istorie simbolică a Evului Mediu occidental, 2004; Michel Pastoureau, Albastru. Istoria unei culori, 2006; Michel Pastoureau, Ursul. Istoria unui rege decăzut, 2007; Roland Barthes, Jurnal de doliu, 2009; Edward Lear, Scrippius Pip, 2011; Michel Pastoureau, Negru. Istoria unei culori, 2012.

Prezent în numeroase antologii din ţară şi din străinătate.

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG