Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:09 0:00
Link direct

Să nu ni se vorbească, în termeni evazivi și descărnați, despre culpabilitatea generică a unui „sistem” depersonalizat. Evident, sunt ultimul care să nege rolul instituțiilor în funcționarea ideocrațiilor totalitare. Sistemul a fost unul ilegitim și criminal. Dar, instituțiile au trăit și au distrus vieți umane prin indivizi cu prenume și nume. De pildă, Gheorghe Gheorghiu-Dej (1901-1965), Ana Pauker (1893-1960), Nicolae Ceaușescu (1918-1989), Alexandru Drăghici (1913-1993), Teohari Georgescu (1908-1976), Leonte Răutu (1910-1993), Elena Ceaușescu (1916-1989), Ilie Verdeț (1925-2001), Petre Lupu (1920-1989), Constantin Dăscălescu (1923-2003), Manea Mănescu (1916-2009), Emil Bodnăraș (1904-1976), Alexandru Moghioroș (1911-1969), Tudor Postelnicu (1931-2017), Ion Traian Ștefănescu (n. 1942), Ion Dincă (1928-2007), Dumitru Popescu (n. 1928), Leontin Sălăjan (1913-1966), Iulian Vlad (1931-2017) și, cu voia domniilor voastre, Ion Iliescu (n. 1930)!

Un prieten mi-a trimis recent linkul la un interviu luat, la începutul anilor '90, de rapsodul comunismului dinastic, Adrian Păunescu, lui Nicu Ceauşescu, cel pregătit de părinții săi şi de sicofanţii din jur să fie urmaş la tron. Nu intru acum în detalii, Nicu apare aşa cum îl ştiam şi cum am avut prilejul de a-l portretiza în cartea mea Lumea secretă a nomenclaturii (apărută la editura Humanitas în 2012). Este însă în interviu o inexactitate care se cere corectată. Întrebat de Adrian Păunescu dacă în martie 1965 s-a schimbat ceva fundamental în viaţa sa odată cu „alegerea” lui Nicolae Ceauşescu drept prim-secretar al CC al PMR, Nicu răspunde scurt: „Nu”.

Eram colegi de clasă pe atunci. Am trecut împreună pe lângă catafalcul lui Dej. Ne vedeam zilnic la şcoală, am fost o vreme colegi de bancă, adeseori mergeam împreună cu bicicletele. Dar, din acel moment, Nicu a intrat sub un regim de supraveghere totală. Venea la şcoală însoţit de securist. Nu mai intra nimeni la el în casă (în 1964 mă invitase să ne uităm împreună la „Căpitanul Val Vârtej”). Devenea tot mai singur. Era tot mai mult proprietatea familiei, adică a partidului-stat. Nu ştim când s-a născut scenariul succesiunii dinastice, probabil la mijlocul anilor 1970. De ce a acceptat Nicu acest joc? Putea el să-l refuze? Eu cred că da. Dar se credea și el, în felul său, blagoslovit de Istorie.

Așadar, cine a fost Ceauşescu? Un Nimeni care ne-a acaparat destinele. Era ranchiunos, răzbunător, fără scrupule. Cât a trăit Dej, l-a linguşit fără ruşine. In clipa când s-a dus, a început lepădarea de fostul idol, stăpân, patron şi model. Avea stalinismul în ADN. Detesta orice formă de libertate a gândului. Ii plăceau doar „colaboratorii” în poziție de echer. Pe toți ii amăgea cu funcții şi privilegii. Avea doar două spaime: Lenuţa şi Moscova. Acest gângav, un „bâlbâit cu gura strambă”, slut la chip şi la suflet, a batjocorit un popor vreme de un sfert de veac. Cum s-a putut? O spun cu durere, citând-o pe Monica Lovinescu - pentru că am fost „orfani la capitolul curaj”...

Am început colaborarea mea cu postul de radio Europa Liberă acum 35 de ani, în ianuarie 1983. Deși aveam familie în țară, am semnat întotdeauna cu numele meu. Era un risc asumat cu mândrie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct

Pentru generalul securist Aristotel Stamatoiu, eram "unul dintre cele mai îndârjite şi periculoase elemente ale exilului anticomunist". Avea, cred, dreptate. Să-mi fie îngăduit să aduc aici un omagiu istoricului Vlad Georgescu, pe atunci directorul Departamentului Românesc, care m-a încurajat în chip constant să scriu despre avatarurile comunismului românesc şi mondial, despre curentele de idei din secolul XX, despre tribulaţiile totalitarismului şi geneza conceptului disident al libertăţii.

Țin să omagiez, în egală măsură, memoria lui Noel Bernard, pe care mi-aş fi dorit din inimă să apuc a-l cunoaşte personal. De la el am învăţat ce înseamnă să respecţi rigoarea analitică fără a renunţa vreo clipă la imperativul inteligenţei morale. De-a lungul anilor '80, am fost fericit că textele mele au fost transmise în lectura celei pe care o preţuiesc atât de mult, prietena mea Ioana Bernard. Radio Europa Liberă a fost şi rămâne familia mea spirituală. Nu cred că e nevoie să mai insist asupra relaţiei de dogoritoare prietenie pe care am avut-o cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, mentorii mei şi ai multora dintre prietenii mei de idei şi de valori, atunci, acum, mereu...

Contre tout espoir? Au fost destui cei care mă întrebau de ce nu mă opresc din această colaborare practic săptămânală (calculați domniile voastre cam câte mii de pagini se vor fi strâns). Eram în plină afirmare academică americană, nu depindeam nicicum financiar de acele transmisiuni. Le răspundeam că, asemeni Nadejdei Mandelștam, socot că la ceasul ororii totalitare, tăcerea este crimă împotriva umanității. Așa gândeam în anii '80, așa gândesc și azi...

O întâlnire cu Diavolul: Participam la o conferință cu titlul „Open Wounds: Reflections on Nazism and Stalinism” care s-a desfășurat la Einstein Forum din Potsdam în 2005. Organizatoarea era o cunoscută gânditoare americană, directoarea prestigioasei instituții, autoare a câtorva cărți despre „the problem of Evil” în care a reușit performanța de a scrie pe larg despre cutremurul de la Lisabona și de a evita subiectul Gulagului…

Între invitați, Markus (Mischa) Wolf (1923-2006), fostul șef al spionajului est-german. Alt marxist nepocăit, convins că Stalin nu a făcut decât să „denatureze” idealurile nobile, etc. Atletic, bronzat, arborând un aer californian, aducând cu Paul Newman la bătrânețe, megaspionul (așa îl numea Toader Paleologu aflat lângă mine în sală), a stat tot timpul alături de istoricul marxist Eric Hobsbawm. Au fost practic inseparabili în timpul conferinței. Doi camarazi din era cominternistă, convinși că Brigăzile Internaționale din Spania au reprezentat onoarea umanității, că utopia bolșevică merită și astăzi respectul oamenilor onești.

Au fost amândoi fascinați de „justețea” marxismului ca filosofie a istoriei. Koestler, Orwell, Serge, Manès Sperber, Istrati, Margarete Buber-Neumann, Souvarine? „Niște renegați isterici”. Hobsbawm a rămas membru al PC din Marea Britanie până în 1991. Markus Wolf (care a murit în 2006) a declarat la un moment dat: „Dacă partidul îmi ordona Sari!”, întrebarea mea era automat: „Cât de sus?” L-am întrebat public pe Wolf dacă printre cadrele Stasi au fost și ex-naziști. Fără să clipească, impasibil, mi-a răspuns: „Nici vorbă”. Era încă o minciună dintre atâtea debitate de-a lungul unei vieți trăită sub semnul fanatismului.

Încarcă mai mult

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG