Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Implementarea pachetului energetic european trebuie amânată” (Timpul)


Moldova - news stand in Chisinau, undated
Moldova - news stand in Chisinau, undated

Ion Munteanu: „„Ieftinirea va fi de scurtă durată, după care se va reveni la cote înalte.” (Adevărul)


„Timpul” şi „Adevărul” de azi se opresc asupra deciziei premierului Filat de a cere să fie amînată aplicarea prevederilor acordului energetic cu Uniunea Europeană pînă în 2020. Anunţul pe care prim-ministrul l-a făcut după discuţiile cu omologul său rus Dmitri Medvedev la Ialta a stîrnit reacţii din cele mai diferite. „Timpul” inserează opinia liberalului Dorin Chirtoacă care crede că poate fi vorba de o capcană. „În realitate, asta înseamnă subordonarea Republicii Moldova”, opinează vicepreşedintele liberalilor. Liderul socialiştilor, Igor Dodon, citat de acelaşi ziar, vede însă partea pragmatică a deciziei. „Implementarea pachetului energetic
pe dimensiunea europeană trebuie amânată, sau chiar anulată, atâta timp cât aceasta serveşte intereselor de aprovizionare cu gaz rusesc ieftin”, declară Dodon.

Expertul în securitate energetică Ion Munteanu citat de această dată de „Adevărul” se arată neîncrezător că amînarea ar putea aduce Moldovei o reducere semnificativă a preţului la gaze sau că aceasta ar putea fi de lungă durată. „Ieftinirea va fi de scurtă durată, după care se va reveni la cote înalte. În schimb, ţara va pierde timp pentru a realiza alte obiective mai importante pentru securitatea energetică“, declară Ion Munteanu.

Autorul articolului îl citează şi pe un cercetător la Centrul pentru Studii Estice din Varşovia, Wojciech Kononczuk, cu părerea că „amânarea implementării Pachetului Energetic pentru anul 2020 poate semnifica şi faptul că acesta nu va intra în vigoare niciodată în Republica Moldova. Or, este evident că implementarea prevederilor Pachetului III Energetic măcar într-o ţară CSI nu va primi acordul Rusiei nici în anul 2012 şi nici în anul 2020“ afirmă expertul polonez.

„Adevărul” mai anunţă că liderul autoproclamatei republici transnistrene Evghenii Şevciuk a semnat o decizie care îi obligă pe agenţii economici ce introduc mărfuri din Republica Moldova în stînga Nistrului să achite accize la anumite produse. Vor fi taxate băuturile alcoolice tari, berea, vinurile, ţigările, obiectele din metale preţioase, benzina, motorina, hainele, cafeaua şi alte produse. În articol se spune că documentul a fost semnat fără să fie anunţate autorităţile de la Chişinău, într-o încercare de a impune renunţarea la o serie de proceduri vamale la care sînt supuse mărfurile din regiunea separatistă.

O altă temă căreia ziariştii i-au acordat atenţie este „scandalul” în care ar fi implicat ministrul culturii Boris Focşa. „Timpul” scrie că procurorii suspectează pe reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai teatrului Luceafărul că ar fi vîndut ilegal patru clădiri, monumente de arhitectură de valoare naţională din centrul capitalei. Potrivit procurorilor, conducerea acestor instituții riscă până la 10 ani de închisoare. Ministrul Culturii respinge însă acuzaţiile şi declară că edificiile au fost date în folosinţă temporară, cu condiţia că vor fi restaurate.
XS
SM
MD
LG