Linkuri accesibilitate

Moldova rezista şantajului energetic la care o supune Moscova (România liberă)


Promisiunile Alianţei România Dreaptă (Adevărul)


Portalul de stiri Hotnews romania informeaza asupra pozitiei premierului Vlad Filat in ceea ce priveste interesul Republicii Moldova de a coopera in domeniul energiei cu Uniunea Europeana: intentia ramane, dar autoritatile de la Chisinau vor cere amanarea cu 4 ani a implementarii pachetului III al acestui proiect. Stirea publicata pe Hotnews face referire la analistul moldovean Nicu Popescu, care presupune ca aceasta solicitare se face dupa o prealabila punere de acord a lui Vlad Filat cu respoinsabilii europeni.

Intr-o analiza publicata in editia de weekend a Romaniei Libere, Dan Cristian Turturica se ocupa de gesturile prin care Rusia isi reconfirma interesul de a pastra Republica Moldova in sfera sa de influenta. Rusia vizeaza pastrarea granitei Uniunii Europene cat mai departe de propriile sale granite, si anume la hotarele dintre Romania si Republica Moldova. In acest spatiu, instabilitatea mentinuta de regiunea speratista Transnistria este un instrument eficient. Numai ca, arata Turturica, planurile Rusiei nu prea au fost incununate de succes. Deocamdata, Moldova rezista santajului energetic la care o supune Moscova, iar in alegerile pentru presedintia separatista de la Tiraspol nu a castigat favoritul Kremlinului, ci Evgheni Sevciuk, un independent, dupa cum se declara el insusi, care a stat de vorba de mai multe ori cu premierul moldovean Vlad Filat si a deblocat cateva dintre problemele importante: transportul feroviar de marfuri din Transnistria prin Moldova, refacerea legaturilor telefonice sau intensificarea negocierilor in formatul 5+2. Analiza lui Dan Cristian Turturica, din Romania libera, mai spune ca Rusia nu-si va putea atinge scopul decat daca decupleaza Moldova de la Uniunea Europeana, ceea ce nu e posibil fara decuplarea Romaniei insesi. Din aceasta perspectiva, prinde contur interesul Moscovei de a avea o Romanie macinata de conflicte interne, cum sunt acelea din aceast vara, si de care Rusia, considera Turturica, nu este deloc straina.

Intrarea in cursa electorala a Aliantei Romania Dreapta, formata din Partidul Democrat Liberal, Partidul National Taranesc Crestin Democrat si Partidul Forta civica, este criticata pentru stangacie de jurnalistii de la Adevarul. Grigore Cartianu se refera la promisiunile facute de liderul Aliantei, Mihai Razvan Ungureanu. Populismul lor ar fi comparabil cu acela practicat de alianta aflata la guvernare: USL. Malin Bot arata in articolul sau ca Ungureanu nu comunica bine, nu s-a aparat cum trebuie in scandalul declansat impotriva sa de USL pe motiv ca ar fi achizitionat din bani publici cosmeticale ridicol de scumpe cat a fost prim ministru. Dar cel mai apasat repros se leaga de felul in care oferta electorala a Aliantei Romania Dreapta a putut fi eclipsata de scandalul privatizarii Oltchim, in care patronul OTV Dan Diaconescu a tinut cu usurinta confiscata atentia mass media.
XS
SM
MD
LG