Linkuri accesibilitate

Oligarhii apropiați Moscovei nu mai pot să spele cu ușurință bani în Moldova (22)


Indiferent care va fi formula de guvernare, va fi vorba de al treilea guvern într-un singur an (România Liberă)

Jurnaliștii și analiștii politici de la București fac alte și alte calcule despre ce va urma în Republica Moldova. Într-o analiză publicată în revista „22”, Armand Goșu arată că alegerile anticipate sunt tot mai puțin probabile (procedurile le-ar trimite spre sfârșitul lui 2016). Nici formarea unei coaliții de stânga nu ar mai fi de așteptat, pentru că ar demobiliza Occidentul să mai sprijine financiar economia țării, care nu stă deloc bine. Oligarhii apropiați Moscovei nu mai pot să spele cu ușurință bani în Moldova și, în criză de lichidități fiind, încep să-și devalizeze propriile bănci. În opinia acestui comentator, căderea lui Vlad Filat înseamnă mai mulți iepuri împușcați dintr-o dată de Vlad Plahotniuc: în primul rând, ”securizarea poziției” procurorului general Corneliu Gurin. Practic, scrie Goșu, Filat a fost atras într-un fel de cursă: în ziua în care se pregătea să ceara în Parlament demisia lui Gurin, s-a văzut arestat. Se va forma probabil o nouă coaliție de dreapta, cu sau fără Partidul Liberal-Democrat, cu sau fără cele trei voturi ale formațiunii conduse de Iurie Leancă. Această coaliție va trebui însă să poată alege, în martie, un nou președinte al țării, ceea ce a fost mereu un lucru dificil în legislativul de la Chișinău, se mai arată în revista „22”.

Apropiata moțiune de cenzură, pe care au anunțat-o deja socialiștii lui Igor Dodon, are șanse să treacă, scrie Cristian Câmpeanu în „România liberă”. Indiferent care va fi formula de guvernare, va fi vorba de al treilea guvern într-un singur an, ceea ce nu e deloc de natură să aducă investiții și încrederea Fondului Monetar Internațional.

Și totuși, Moldova trebuie ajutată, insistă directorul Școlii Doctorale de Drept de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Vitalie Gămurari, într-un interviu consemnat de Ioana Ene-Dogioiu pentru Ziare.com. Universitarul crede că opțiunea pro-europeană nu are alternativă în Moldova, iar potențialul vot în favoarea partidelor pro-Rusia, în caz de alegeri anticipate, n-ar trebui interpretat altfel decât ca o reacție la dezamăgirea produsă de actualii guvernanți. Moldova are nevoie acută de sprijinul României – deja mult mai consistent după 2009, mai spune invitatul site-ului Ziare.com - numai că propaganda puternică a Rusiei a indus unei mari părți dintre moldoveni ideea că țara încă aparține ”lumii ruse”. A fost posibil pentru că, spune Vitalie Gămurari, mereu s-a amânat formularea unei strategii coerente de dialog între centru și regiuni. România ar putea pune umărul la repararea acestei situații: prin transferarea unui model de abordare a problemei minorităților, prin programe de promovare a limbii române, precum și în plan economic, unde ar fi nevoie de o piață comună româno-moldovenească organizată la standarde europene.

Un alt invitat al site-ului Ziare.com, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, formulează tranșant ce anume propun Republicii Moldova Uniunea Europeană și, respectiv, Rusia: ”Uniunea Europeană vrea o Moldovă puternică, independentă, pe propriile picioare, care să-şi decidă singură destinul; în timp ce Federaţia Rusă o vrea slabă, şantajabilă, dependentă economic. Ca şi pentru România, mai spune Mureșan, şi pentru Republica Moldova atât securitatea, cât şi prosperitatea vin dinspre Vest. Prosperitatea decurge din apartenenţa la Uniunea Europeană, iar securitatea, (…) din apartenenţa la NATO şi din parteneriatul cu Statele Unite”.

XS
SM
MD
LG