Linkuri accesibilitate

Presa matinală: „Așteptăm detalii...”despre Metalferos și sentința în dosarul fostului șef SIS


Metalferos și studiile fiicei lui Marian Lupu, dosarul celor șapte profesori turci expulzați abuziv și sentința împotriva fostului șef SIS, Vasile Botnari - toate subeicte comentate de presa matinală.

Newsmaker.md publică reacția lui Marian Lupu la investigația din seria “MetalLeaks” de la Rise Moldova. Investigația a arătat că fostul lider democrat Vlad Plahotniuc i-ar fi plătit pentru studiile fiicei sale din banii storși din compania de stat Metalferos. În trecut lider PD, acum șef al Curții de Conturi, Lupu afirmă că “nici o persoană fizică sau juridică nu a plătit pentru studiile copiilor mei.” “…am transmis banii în numerar colegilor mei de la partid de atunci, care desfășurau activități de afaceri și, în această virtute, dispuneau de conturi pentru asemenea transferuri și le-am adresat solicitarea să efectueze tehnic viramentul către Universitatea din Maastricht, ” a mai explicat Lupu.

Reacția ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, la valul de critici stârnit de știrea despre pedeapsa prea blândă aplicată fostului director de la SIS, Vasile Botnari, pentru expulzarea celor șapte profesori turci apare în ziarulnational.md. Ministrul se declară „CONVINS” că în dosarul care-l vizează pe Vasile Botnari „încă nu a fost pus punct”. „Sunt conștient de faptul că soluția a deranjat societatea. Totuși, justiția se face în instanța de judecată, așa prevede legea și să comentezi fondul fără a cunoaște detalii este prematur. Sunt convins că pe acest caz încă nu a fost pus punct. Așteptăm detalii...”, a scris Nagacevschi pe rețeaua de socializare.

Agora.md citează datele unui studiu care a arătat că în ultimii patru ani, numărul tinerilor a scăzut cu 27,4% în R. Moldova. Dacă la alegerile prezidențiale din 2016, tinerii erau în număr de 524 de mii și reprezentau 23,6% din populația cu drept de vot, în 2020, numărul lor s-a redus până la 381 de mii și reprezintă doar 18,4% din numărul total de alegători, arată studiul realizat de expertul în finanțe publice, economie și bănci Veaceslav Ioniță.

Radiochisinau.md face o radiografie a numărului de cazuri de îmbolnăvire și de deces din cauza COVID-19 din ultima săptămână. Numărul îmbolnăvirilor continuă să crească în R. Moldova, cu peste trei mii de cazuri, a patra săptămână consecutiv, arată site-ul. Astfel, în perioada 7 - 13 septembrie, s-au înregistrat 3181 de cazuri confirmate de COVID-19, cu 84 de cazuri mai mult decât în perioada 31 august – 6 septembrie, când au fost raportate 3097 de cazuri de îmbolnăviri. Media zilnică de infectări a fost de 454 de cazuri săptămâna aceasta.

TV8.md oferă spațiu declarației unui deputat PAS, Dumitru Alaiba, care a calculat de câte ori a încălcat regimul epidemiologic Igor Dodon. De la declanșarea stării de urgență, șeful statului ar fi încălcat de cel puțin 58 de ori hotărârile Comisiei pentru Situații Excepționale și cele ale Comisiei Naționale de Sănătate Publică. „Trebuia amendat cu un milion și jumate de lei”, afirmă deputatul Alaiba.

XS
SM
MD
LG