Linkuri accesibilitate

Cum să (nu) devii o țintă a dezinformării (VIDEO)


Dacă ne uităm la exemplele de dezinformare ale mass media pro-Kremlin de săptămâna aceasta, devine vizibilă o ierarhie clară: între ținte se află organizații, țări și oameni care împărtășesc aceleași valori.

Anumite organizații occidentale pot fi acuzate că organizează seminarii avînd ca temă cum să distrugi Rusia sau au un comportament înșelător, ca acela al Organizației pentru interzicerea armelor chimice-OPCW. NATO însă se află la un nivel diferit:

A. NATO a distrus securitatea Europei

Pretinzînd că extinderea Alianței a însemnat mutarea infrastructurii NATO mai aproape de „centre cu importanță vitală ale Rusiei” și că asta „distorsionează situația de securitate de după Războiul Rece”, media pro-Kremlin ignoră existența multor țări suverane care au dreptul la propriile opțiuni privind securitatea națională.

B. Judecătorii de la CEDO îi sînt afiliați lui Soros

Presa pro-Kremlin a pretins de asemenea că Curtea Europeană a Drepturilor Omului se amestecă în afacerile interne ale Rusiei, cerînd eliberarea lui Aleksei Navalnîi, și că decizia sa nu se bazează pe fapte. La figurat vorbind, asta e o lovitură de picior în gură a la Chuck Norris, urmată de o lovitură cu un pumn secret ascuns în barba sa, cu un mesaj dezinformativ.

Adevărul e că declarația CEDO reamintește Rusiei obligația de a respecta prevederile Convenției Europene pentru Drepturile omului, obligație pe care Rusia și-a asumat-o când s-a alăturat voluntar Consiliului Europei în 1996. Touché.

C. Guvernul american plătește Freedom House ca să răspândească percepții publice negative despre Rusia, China și Iran

Dacă îmbunătățirea situației în ce privește apărarea drepturilor civile și ale omului și reducerea opresiunii nu e o opțiune, sigura opțiune e răspândirea de acuzații nefondate privind o propagandă condusă de interese geopoltice americane și occidentale.

Ucraina a fost ani de zile în vizorul presei pro-Kremlin din cauza deciziei sale de a urma calea integării euro-atlantice, în timp ce Polonia și Lituania sînt deseori numite promotoare ale protestelor din Belarus și risipitoare în domeniul energiei. Toate aceste trei țări au făcut clar ceva ce contravine intereselor Kremlinului, din moment ce sînt ținte frecvente ale presei ruse controlate de stat.

A. Ucraina e o țară anti-rusă, rusofobă

Dacă Kremlinului nu-i place ce spune sau face cineva, folosorea etichetei de „rusofob” e cea mai ușoară cale de atac.

B. Polonia și Lituania supraveghează direct lovitura de stat din Belarus

Dacă Polonia și Lituania nu s-ar amesteca, n-ar fi decât belaruși de rând care protestează împotriva alegerilor prezidențiale frauduloase. Și ce poate fi mai rău decît proteste populare care cer - Doamne ferește! - alegeri corecte?!

C. Terminalurile LNG din Lituania și Polonia sînt o risipă de bani

Cum aceste terminaluri au spart monopolul rusesc asupra gazului, au îmbunătățit securitatea energetică și au redus prețurile la energie, e clar că ele sînt o bătaie de cap în ochii Kremlinului.

Cum arată examplele de mai jos, orice poate fi folosit împotriva ta. Chiar și fapte care sînt inventate.

A. Fosta președină lituaniană Grybauskaitė și-a falsificat propria vaccinare

Acest articol are un sâmbure de adevăr (ea a fost vaccinată) transformat într-un Frankenstein (siringa era acoperită; nu se știe cu ce s-a injectat; Grybauskaitė le spune oamenilor cum ar trebui să trăiască). În realitate, ea a fost vaccinată cu vaccinul Pfizer/BioNTech. Și a le vorbi oamenilor e oricum cumva parte din slujba președintelui.

B. Merkel a suferit un atac de rusofobie la forumul economic germano-ucrainean

„Merkel încă încearcă cu toată puterea să ignore adevărata stare de lucruri, anume că Crimeea s-a întors la Rusia definitiv și că Ucraina e în întregime de vină pentru lipsa de progres în aplicarea acordurilor de la Minsk asupra Donbasului”, pretinde articolul de dezinformare. Harnicul colectiv de la EUvsDisinfo îi trimite cele mai bune urări cancelarului Germaniei și garantează că a suferi asemenea „atacuri” se aliniază complet legislației internaționale.

C. Ministrul de externe al Canadei Chrystia Freeland este urmașa unor colaboratori naziști

Freeland are rădăcini ucrainene și a fost ținta unor dezinfomrăi care spun că e simpatizantă nazistă din cauza presupuselor activități ale bunicului ei în timpul războiului doi mondial.

Uitîndu-ne la categoriile menționate mai sus, e imposibil să ratăm numitorul lor comun - a sprijini ceva ce Kremlinul nu sprijină. Ca să spunem cu blândețe: dacă nu ești de acord cu modificarea granițelor prin forță militară, cu trimiterea la închisoare a politicienilor de opoziție, sau cu a refuza să anchetezi folosirea unui agent toxic de grad militar, ai fost probabil infectat de Valori Occidentale care ar putea duce la o „boală” numită liberalism.

Cercetările făcute de „doctori” angajați de Kremlin dovedesc că „drept rezultat al liberalismului, oamenii din societățile occidentale sînt hedoniști, imorali, nihiliști și din ce în ce mai implicați în Satanism.”

Dacă împărtășești aceste valori occidentale și viziuni liberale, dacă te consideri un admirator al statului de drept, ai grijă că săpămâna asta media pro-Kremlin a lucrat din greu să sugereze că:

A. Occidentul a încercat să zdrobească Rusia, forțînd-o să capituleze economic și geopolitic

Această afirmație a apărut după anunțarea de noi sancțiuni de către UE pentru serioase încălcări ale drepturilor omului. Articolul nu pomenește și nici nu discută motivele pentru sancțiuni, doar le etichetează drept anti-rusești.

B. Occidentul vrea să joace rolul unui supraveghetor al drepturilor omului ca să distragă atenția dela propriile sale probleme

„Încălcările drepturilor omului din Polonia, Lituania, Cehia și multe alte țări europene pot fi prezentat ore în șir”, adaugă articolul, cu manevra clasică „Ba tu!”.

C. Occidentul sprijină opoziția rusă neoficială

Potrivit media pro-Kremlin, opoziția rusă „neoficială” organizează proteste și răzmerițe civile care nu sînt niciodată manifestări ale nemullțumirilor populare. În loc de asta, sînt regizate și finanțate de Occident pentru a destabiliza ținta și pentru a schimba regimul.

Sfatul consumatorului: fă-te pisică.
Sfatul consumatorului: fă-te pisică.

Așa cum arată lista de mai sus, cei care îndrăznesc să aibă coloană vertebrală, aderă la domnia legii și la valorile democratice, sau critcă Rusia, devin ținte ale mesajelor de dezinformare pro-Kremlin. Dacă vrei să fii absolut sigur că dezinformarea pro-Kremlin nu se concentrează pe tine, fă-te pisică. În baza noastră de date cu cazuri de dezinformare există doar unul singur care menționează o felină, și asta în contextul otrăvirii lui Skripal: „fenta cu mâța moartă” e folosită de Regatul Unit ca să distragă atenția de la problemele legate de Brexit!

Dar din nou, în ciuda faptului că arată ca niște incocente mașini de tors, cunoscute și sub numele de кошки [kociki, pisici, în limba rusă, n.trad], pînă și ele pot fi o amenințare la adresa celor care răspândesc dezinformarea:

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo în traducerea lui Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG