Linkuri accesibilitate

Pericolele alegerilor potrivit instituțiilor media pro-Kremlin


În timp ce America și mulți dintre aliații ei din toată lumea așteaptă rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, mijloacele media controlate de stat din Rusia anticipează violențe după aceste alegeri. „Societatea americană divizată radical așteaptă războiul civil”, pretindea moderatorul unui talk-show de la televiziunea de stat Rossiya 24 cu cîteva zile înaintea scrutinului, avertizînd că noul război civil va fi unul „total”.

În timp ce unele iNstituții media internaționale relatau și ele despre temeri legate de potențiale tulburări sociale după alegerile din Statele Unite, mijlocele media pro-Kremlin au plasat asta la un cu totul alt nivel. De exemplu, talk-show-ul menționat mai sus sugera de asemenea că americanii doresc acum moartea națiunii lor. Asemenea mesaje apocaliptice nu sînt noi. Cercetătorii independenți avertizează că cei care răspândessc dezinformarea încearcă să semene furie și frică în orice mod pot. Am văzut scenarii similare după protestele pentru dreptate rasială în Statele Unite anul acesta. Pentru televiziunea rusă controlată de stat asta a fost încă o ocazie de a-și convinge audiența internă că democrația duce la haos, și de aceea n-ar trebui încercată acasă.

„Iminentul” Maidan

America nu e singura care traverseză un sezon electoral. În Ucraina au avut loc recent alegeri locale, iar presa pro-Kremlin s-a folosit de această ocazie pentru a pretinde că ele ar putea duce la dezintegrarea statului (care se va sparge în trei părți!). Singura întrebare e de ce ar conta asta, din moment ce, potrivit dezinformării pro-Kremlin, Ucraina e o colonie a Statelor Unite? Doar că Statele Unite n-o mai controlează – Marea Britanie o controlează și a dat ordin servicilor sale de informații să-i spele pe creier pe copiii Ucraineni

Consecvența n-a fost niciodată punctul forte al instituțiilor pro-Kremlin.

Moldova se află și ea în mijlocul unui scrutin prezidențial, dar pentru media pro-Kremlin acest scrutin nu e despre opțiunile poporului moldovean. În mod previzibil e despre Rusia și iminentul Maidan din Moldova. Potrivit media pro-Kremlin, Washington-ul (el însuși în prag de război civil, vă amintiți?) a dat deja instrucțiuni opoziției moldovene pentru o „revoluție colorată” pentru a pune presiune pe Rusia.

Calificînd protestele în masă din Europa răsăriteană drept revoluții colorate „anti-rusești” a devenit un clișeu al dezinformării pro-Kremlin. L-am văzut și săptămâna, în Belarus și Kârgâzstan. Dar în cazul Moldovei, unde nu se poate vorbi de proteste pentru moment, media pro-Kremlin dorește să ocupe spațiul informațional space definind a priori orice posibilă nemulțumire viitoare drept o încercare de destabilizare orchestrată din străinătate. Pînă una alta, să pregătești dinainte terenul pentru o campanie de dezinformare e mult mai eficient decît să ciocănești an după an cu aceleași falsități.


Protestele nu sînt ceea ce par

Săptămâna aceasta, media pro-Kremlin a rămas de asemenea fidelă unui alt proeminent scenariu de dezinformare al său, pretinzînd că protestele populare nu sînt niciodată autentice, ci întotdeauna orchestrate.

În Polonia, mii de oameni au protestat contra unei controversate decizii judecătorești legată de avorturi.Cu toate acestea, potrivit lui Sputnik, elitele europene au condus oamenii pe străzi, din cauză că Bruxelles-ul e nemulțumit de autoritățile poloneze. În Belarus, unde protestele pro-democratice au intrat în a treia lună, dezinformarea pro-Kremlin le-a implicat nu numai pe obișnuitele sale ținte – Polonia și Lituania, dar și pe filosoful francez Bernard-Henri Lévy, care ar fi supevizorul echipei din jurul liderei opoziției din Belraus, Svetlana Țihanovskaia.

***

Clișeul protestelor orchestrate, al violenței și al haosului definesc felul cum media pro-Kremlin descriu procesele democratice din lume. Alegerile aduc distrugeri, iar liderii democratici sînt niște păpuși (sau cel puțin asta încearcă să transmită dezinformarea pro-Kremlin), cu excepția, bineînțeles, a singurului loc din lume unde „votarea” e întotdeauna corectă.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG