Linkuri accesibilitate

Coronavirus în declin, Ucraina în creștere


În ciuda faptului că se apropie aniversarea terminării celui de-al Doilea Război Mondial, săptămâna aceasta au existat relativ puține cazuri de dezinformare care să se refere la istorie.

Din cele 55 de mesaje de dezinformare pe care le-am detectat săptămâna asta, 31 s-au concentrat în continuare pe coronavirus. În afară de onișnuitele teorii ale conspirației despre folosirea coronavirusului pentru a dobîndi dominație mondială sau ca fiind o operațiune occidentală, am găsit și unul care folosește „cartea suveranității pierdute”: lobby-știi americani vor obliga Polonia să cumpere mai multe arme pentru a ajuta vătămata economie americană. Cu alte cuvinte, continuă folosirea coronavirsului în scopuri de dezinformare pentru a-i defăima pe inamici.

Așa cum am scris săptămâna trecută, media pro-Kremlin își întoarce încet fața de la virus și atenția rămasă pare să se îndrepte din nou spre Ucraina. Dacă ne uităm înapoi la decembrie anul trecut, găsim săptămâni în care numărul cazurilor despre Ucraina a scăzut pînă la 4. Săptămâna asta însă, am avut 16 cazuri, unele dintre ele concentrîndu-se pe teme vechi, cum ar fi Euromaidan-ul, MH17 și războiul din estul Ucrainei. Inspirate probabil de virus, există de asemenea cazuri care susțin că laboratoare secrete americane din Ucraina ar provocat răspîndirea holerei sau că intenția de a închide laboratoare biologice în Ucraina ar fi determinat Statele Unite să sprijine Euromadian-ul.

Înapoi la istorie

În ciuda faptului că ziua de 9 mai și aniversarea a 75 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial nu sînt departe, am găsit puține cazuri pe acest subiect. Asta probabil din cauză că se așteaptă ca parada de Ziua Victoriei să fie suspendată, iar atenția lumii e concentrată pe combaterea virusului..

Continuînd cu istoria, decizia de a înlătura statuia maerșalului sovietic Ivan Konev din Praga a fost întîmpinată cu destulă rezistență. Potrivit presei pro-Kremlin media, decizia e împotriva intereselor naționale ale Cehiei, insultă lupta comună americano-rusă contra coronavirusului, și a fost dictată de ambasada Statelor Unite din Cehia.

Lăsînd la o parte că înlăturarea monumentului a făcut parte din drepturile depline ale unui consiliului municipal ales democratic în districtul 6 al Pragăi, e de asemenea bine să ne reamintim cine a fost de fapt acel domn Konev: istoricii cehi au stabilit că între 8-14 mai 1968 Ivan Konev a condus delegația militară sovietică trimisă la Praga ca să pregătească invadarea Cehoslovaciei. Konev a fost de asemenea comandatul trupelor sovietice din Germania de răsărit în timpul crizei Berlinului din 1961. Cu alte cuvinte, Armata Roșie a adus nu numai „eliberarea”, dar și teroarea în Cehia, cum a reamintit primarului districtului 6 din Praga.

EUvs Disinfo, Coronavirus Declining, Ukraine on the Rise
EUvs Disinfo, Coronavirus Declining, Ukraine on the Rise

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG