Linkuri accesibilitate

Rusia: Confruntarea dintre Prigojin și ministrul Apărării atinge un punct critic


Pe 20 mai 2023, Evgheni Prigojin anunța că milițiile Wagner ar controla orașul ucrainean Bahmut, din estul Ucrainei.
Pe 20 mai 2023, Evgheni Prigojin anunța că milițiile Wagner ar controla orașul ucrainean Bahmut, din estul Ucrainei.

Duelul verbal între fondatorul milițiilor de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin și oficialii ruși se apropie de un moment critic.

Este estimarea Ministerul britanic al Apărării, în analiza sa cotidiană privind mersul războiului din Ucraina, după ce Prigojin a refuzat pentru a doua oară să asculte de o decizie a președintelui rus Vladimir Putin.

Ministerul britanic al Apărării reamintește că, pe 10 iunie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat membrilor „formaţiunilor de voluntari” precum Grupul Wagner să semneze contracte direct cu ministerul său. O decizie susținută în mod explicit de președintele rus Vladimir Putin în cadrului unei intervenții la televiziunea națională trei zile mai târziu, dar respinsă categoric și repetat de Prigojin.

Tensiunile dintre șeful mercenarilor „Wagner” și conducerea militară a Rusiei sunt la cote maxime, se estimează la Londra, dar până acum, Prigojin se „certa” cu ministru Apărării Șoigu, sau cu șeful Statului Major, generalul Valeri Gerasimov. Rareori l-a contrazis pe președintele Putin, considerat și protectorul lui.

După ce Prigojin a respins ordinul lui Șoigu de a-i pune pe mercenarii săi să semneze contracte cu Ministerul Apărării până la 1 iulie, Putin a declarat în timpul unei întâlniri cu bloggeri care postează cu precădere despre războiul din Ucraina, că inițiativa ministrului Apărării „trebuie pusă în aplicare, și asta cât mai repede”.

„Este o decizie de bun simț, conformă cu regulile în vigoare și cu legea”, a spus Putin.

În replică, Prigojin a reamintit: „Când am început să participăm la acest război, nimeni nu ne-a spus că vom fi obligați să încheiem contracte cu Ministerul Apărării”, relatează Reuters.

„Niciunul dintre luptătorii milițiilor Wagner nu mai vrea să se umilească, de aceea nimeni nu va semna contracte", a mai spus Prigojin, adăugând că Putin ar putea găsi o soluție de "compromis" pentru grupul Wagner.

„Șah-mat” lui Prigojin

„Retorica lui Prigojin evoluează spre sfidarea unor secțiuni mai largi ale instituțiilor ruse. Termenul limită pus pentru semnarea contractelor va fi probabil un moment cheie în această confruntare", mai estimează Ministerul britanic al Apărării.

Mercenarii lui Prigojin au jucat un rol cheie în cucerirea orașului Bahmut din estul Ucrainei. Bătălia pentru Bahmut este considerată cea mai lungă și sângeroasă a războiului, până în acest moment. Luna aceasta, Prigojin și-a intensificat criticile la adresa ministrului Apărării Șoigu, înainte de a-și retrage luptătorii din Bahmut, acuzându-l între altele că i-a lăsat fără arme și muniții. Mai mult, a susținut că linia de comandă a milițiilor Wagner, care și-a dovedit eficiența, ar fi distrusă de o colaborare prea strânsă cu Ministerul Apărării.

Intervenția lui Putin este văzută drept un sprijin important pentru Șoigu, un aliat de lungă durată al președintelui, care însă a fost ținta unui șir lung de critici pentru eșecurile suferite de armata rusă în Ucraina. Totodată, îl pune pe Prigojin într-o situație precară.

„ S-ar putea spune că Șoigu i-a dat șah-mat lui Prigojin. Dacă milițiile Wagner nu semnează contractul [cu Ministerul Apărării] în câteva săptămâni, mercenarii ar putea pierde sprijinul statului, arme și muniții. Ar putea fi și ținta unor măsuri juridice”, spune Dara Massicot, cercetătoare principală la Rand Corporation pentru „The Guardian”.

„Șoigu are în prezent avantajul, dar dacă contraofensiva Ucrainei înaintează, s-ar putea vedea nevoit să apeleze din nou la ajutorul lui Prigojin”, mai spune Massicot, care reamintește că tradițional, Putin joacă mereu un grup împotriva altuia.

Mai mult, în cursul discuției cu bloggerii, Putin a sugerat că unele dintre criticile lui Prigojin la adresa armatei au fost justificate. „La începutul operațiunii militare speciale, ne-am dat seama rapid că generalii de salon […] nu sunt eficienți, exprimat diplmatic”, a spus Putin. „Au început însă să iasă din umbră oameni, despre care nu știam nimic, dar care s-au dovedit foarte eficienți și s-au făcut folositori.”

Ordinul ministerial

Decretul, semnat de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi postat sâmbătă 10 iunie pe site-ul ministerului , nu precizează dacă toate grupurile de voluntari sunt obligate să semneze contracte cu ministerul sau doar unele. Rusia are peste 40 de formațiuni de voluntari, Wagner fiind însă cea mai importantă.

Ministrul adjunct al Apărării Nikolai Pankov a explicat că scopul decretului ar fi de a acorda și luptătorilor din grupele de mercenari șansa de a beneficia de drepturile și ajutoarele sociale pe care statul le oferă celor care semnează contracte cu arma. Voluntarii pot continua să semneze contacte cu grupurile de mercenari, a mai spus Pankov, atâta timp cât semnează și cu ministerul Apărării.

„Încheierea de contracte de către cetățeni cu statul este, în primul rând, extinderea măsurilor de protecție socială și de sprijin stabilite de stat pentru ei, precum și pentru familiilor lor”, a precizat Pankov. „Aceste măsuri vor crește capacitățile de luptă și eficacitatea forțelor armate, dar și a detașamentelor de voluntari”, a susținut ministrul adjunct al apărării Nikolai Pankov.

Pankov nu a explicat însă de ce ministerul a decis acum – la mai bine de 15 luni de la lansarea invaziei din Ucraina – să le ceară mercenarilor să semneze contracte direct și cu statul.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG