Linkuri accesibilitate

Atacând Occidentul punîndu-i în pericol pe ruși


Dezinformarea de la Kremlin legată de coronavirus și vaccinuri e menită să semene neîncredere în organizațiile internaționale, instituțiile occidentale și sistemele de sănătate din Vest. Dar campania având ca țintă Occidentul pare să fi avut un efect invers. Mediile de informare independente rusești avertizează că dezinformarea de la Kremlin a creat o situație periculoasă pentru campania de vaccinare a Rusiei.

Media pro-Kremlin, deținută sau controlată editorial de instituțiile statului, a avut un rol esențial în răspîndirea dezinformării, atât despre pandemie cât și despre vacinuri. Primul caz de dezinformare legat de COVID-19 a apărut la Sputnik Belarus în 22 ianuarie 2020.

De atunci, EUvsDisinfo a documentat mai multe tipuri de dezinformare privind pandemia, cum ar fi:

Și similar, dezinformare despre vaccin:

Baza de date EUvsDisinfo conține aproape 800 de cazuri documentate despre coronavirus și peste 200 despre vaccinare. Apariția coronavirusului e cel mai mare subiect de dezinformare de la înființarea bazei de date în 2015. Obiectivul e să semene neîncredere în instituțiile occidentale. Dar aici intervine tradiționalul cuțit cu două tăișuri: încercările Kremlinului de a otrăvi audiența occidentală cu dezinformare par să se fi întors împotriva lui însuși.

Derutarea audienței

Media pro-Kremlin e atentă să descrie efectele secundare periculoase ale vaccinurilor occidentale - rezultatul este însă că audiența rusă evită deja vaccinarea. Fontanka.ru de la St Petersburg îl citează pe sociologul independent Alexei Raksha:

Acesta e rezultatul propagandei autorităților. Ani la rând, au răspândit mai multe teorii ale conspirației prin televiziunile naționale. Asta a devenit parte din viața audiențelor TV rusești. Și a culminat cu propaganda anti-COVID, discreditând vaccinurile străine și metodele de luptă contra pandemiei. Acum oamenii sînt cu totul derutați și nu mai știu ce și pe cine să creadă.

Rusia a declarat într-un stadiu incipient că are un vaccin gata, și că Sputnik V e ieftin, accesibil și eficient. Semnele de întrebare despre transparență, fabricare, testare și studii clinice au fost cu regularitate respinse drept „rusofobie”. Oficialitățile ruse nu au făcut decât să repete afirmațiile legate de succesul lui Sputnik V și de eficiența cu care Rusia a tratat pandemia.

Dl Raksha, fost angajat al Agenției ruse pentru statistică, Rosstat, noteză că statisticile oficiale legate de impactul pandemiei în Rusia sînt manipulate masiv. Numărul oficial al deceselor e, la sfârșitul lui martie 2021, în jur de 96.000. Cu toate acestea, Rosstat declară o creștere mare a mortaități în exces în 2020:

Aproape 100% din mortalitatea în exces anul trecut la Moscova și St Petersburg s-a datorat COVID-19, ca un direct sau important factor cauzator de moarte. Autoritățile confirmă asta. Dar în restul Rusiei, mortalitatea în exces e de 5 ori și jumătate mai mare decât numărul deceselor datorate COVID-19. O asemenea discrepanță uimtoare dintre numerele oficiale și situația actuală afectează campania de vaccinare. Când pericolele legate de COVID-19 sînt permanent minimalizate, oamenii vor crede numărul oficial de 80.000 și nu cele 340.000-430.000 de decese. Și atunci se gândesc: „păi nu-i așa de rău aici, e mai rău în străinătate, de ce să ne mai vaccinăm?”

Ritm lent

Rusia nu pblică statistici oficiale legate de rata vaccinărilor. Oficialitățile ruse vorbesc frecvent de succesul campaniei, dar nu spun din ce surse au aflat asta. Johns Hopkins University e recunoscută pe plan mondial ca o sursă de de statistici de încredere legate de pandemie și urmărește campania globală de vaccinare. Potrivit datelor publicate la sfârșitul lui martie, doar puțin peste 2 la sută din populația Rusiei e total vaccinată. Media în UE de de 3,56 sută, cu Danemarca în frunte cu 5.59.

Institutul independent de sondaje Levada a publicat la începutul lui Martie un sondaj potrivit căruia 62 % din populație nu e pregătită de vaccinare.

Dl Raksha sugerează că autoritățile ruse ar trebui să lanseze o campanie care să-i convingă pe ruși să se vaccineze:

Avem nevoie de o campanie de marketing. Putin trebuie să se vaccineze; televiziunile naționale nu mai trebuie să vorbească urît de vaccinurile străine.

Președintele rus s-a vaccinat în 23 martie, dar a refuzat să se lase filmat. Serviciul de presă de lal Kremlin nici măcar nu a anunțat ce tip de vaccin i-a fost injectat șefului statului. O televiziune de stat a anunțat că un show cu regizorul premiat cu Oscar Nikita Mihalkov va reveni pe ecrane, dar show-ul nu a mai fost difuzat după ce acesta a afirmat că virusul e un plan malefic al fondatorului Microsoft, Bill Gates. Ne putem aștepta la mai multe teorii ale conspirației pe televiziunile naționale.

Atacarea Occidentului e mai importantă decât a avea grijă de viața și sănătatea rușilor.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo în traducerea lui Lucian Ștefănescu

Eu, EUvsDisinfo, Attacking the West, putting in danger the Russians
Eu, EUvsDisinfo, Attacking the West, putting in danger the Russians

XS
SM
MD
LG