Linkuri accesibilitate

Atentat în Austria: islamul fundamentalist european


Patru morți și 22 de răniți luni seara, în primul atentat islamist de masă care a lovit Austria, comis în plin centrul capitalei, Viena.

Poliția a purces deja în cursul zilei de marți, la 18 percheziții domiciliare și 14 arestări ale unor eventuali complici.

Atentat în Austria: islamul fundamentalist european
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

Austria a mai cunoscut violente lichidări în stradă prin împușcare, însă era vorba de asasinări de dizidenți ceceni atribuite dictatorului de la Groznîi Ramzan Kadîrov, sau felurite încheieri de socoteli între mafii. Un asemenea atentat terorist islamist precum cel de luni seara este însă o noutate, după cum este și faptul că e vorba de musulmani europeni, dintr-o țară care aspiră să intre în Uniunea Europeană.

S-a aflat așadar că făptașul era un tânăr albanez de 20 de ani, pe nume Kujtim Fejzulai, născut în Austria, dar cu rădăcini în Macedonia de Nord. El era deja cunoscut pentru simpatiile extremiste și ispășise chiar o pedeapsă cu închisoarea, condamnat la un an și zece luni în aprilie 2019, pentru că încercase să se alăture Statului Islamic din Siria și Irak. Fusese eliberat în decembrie trecut. Până se vor putea afla mai multe detalii, rămâne acest fapt: este prima oară că un asemenea act terorist este comis de un musulman din Balcani.

Islamul balcanic

Islamul balcanic este foarte divers și are specificități întâlnite numai local. Islamul albanez, mai ales, are nevoie de anumite explicații istorice. De altfel, chiar și în Iugoslavia propriu-zisă, a existat întotdeauna o linie de demarcare culturală între albanezii din Kosovo și cei din Macedonia. Albanezii din Macedonia sunt și au fost considerați, chiar și de către albanezii din Kosovo, ca o populație rurală, supusă religiei și care n-a făcut niciodată dovada unor mari aspirații intelectuale. Asta în condițiile în care și albanezii din Kosovo sunt majoritar musulmani.

Kosovo
Kosovo

Kosovo, care a făcut administrativ parte din Serbia, a avut întotdeauna învățământ în limba albaneză, o autentică clasă de mijloc și o pătură intelectuală. Ca și în Albania vecină propriu-zisă, religia nu a jucat niciodată un rol în Kosovo, ci a fost vorba de un naționalism bazat pe limbă și identitate culturală.

În Macedonia, în schimb, minoritatea albaneză, rurală și subdezvoltată, și-a obținut toate drepturile abia după dispariția Iugoslaviei. Ba chiar, Macedonia a cunoscut un scurt război civil, în 2001, când autoritățile de la Skopje s-au confruntat cu o scurtă insurecție armată a unei facțiuni albaneze. Nici aceea nu avea însă nimic religios, ci era tot o revoltă etnică.

Am mai scris în detaliu aici despre islamul balcanic. Despre acest islam macedonean tradițional de tip sufi am realizat un film documentar în anii 1990, imediat după ce Macedonia își obținuse independența, și am putut constat încă de atunci începuturile unei influențe crescânde a unui islam fundamentalist, intolerant, de tip salafist, venit din Turcia. Influența acestuia a crescut treptat printre albanezii din Macedonia, mult mai mult decât în Kosovo sau, să spunem, în Bosnia.

Desigur, tânărul terorist se născuse în Austria, nu în Macedonia, însă familia lui emigrase de acolo iar mediul familial poate fi un element important în reconstituirea căii prin care un tânăr născut în Austria, într-o țară a Uniunii Europene, decide să se alăture unei grupări islamiste teroriste.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG