Linkuri accesibilitate

Construcția blocurilor de dezinformare: cazul Notre Dame


A fost nevoie de aproape două sute de ani, între 1163-1345, pentru terminarea construcției Catedralei Notre Dame pe o mică insulă din mijlocul Senei.

Dar a fost nevoie de doar două ore pentru ca mașina de dezinformare pro-Kremlin să exploateze din nou o tragedie și să înceapă răspîndirea de mesaje inflamatoare, contradictorii și care dezbină, chiar și în timp ce bijuteria Parisului încă ardea luni seara. Incendiul devastator a pus la pămînt celebra turlă a catedralei și a distrus mare parte din acoperișul ei.

Pentru dezinformarea pro-Kremlin, sincronizarea e frecvent folosită ca ultimă justificare pentru a prezenta diverse forme de conspirații în jurul oricărei tragedii.

În lumea dezinformării nu există coincidențe. Așa că mesajele false spun că Vestele Galbene ar fi pornit focul, ca să se răzbune pe Emmanuel Macron. De ce? Pentru că incendiul a izbucnit cu puțin înaintea momentului în care președintele urma să se adreseze poporului francez într-un discurs!

Au urmat apoi acuzațiile că islamiștii trebuie să se fi aflat în spatele catastrofei. Pînă la urmă, incendiul a avut loc în prima zi a Săptămânii Patimilor în Franța, și ororile anterioare au avut loc în aceeași perioadă. Pentru conspiraționiști, concluzia e clară - trebuie să fie islamiștii. „O moscheie ar putea fi construită pe locul unde se află Notre Dame”, a prezis mai departe ceața falsității.

O întreagă structură de argumentație dezinformatoare legată de incendiul de la Notre Dame a fost fabricată pentru a învinovăți Ucraina – și dacă ne ducem înapoi doar cîteva săptămâni, s-a întîmplat la fel și cu atacul terorist din Noua Zeelandă. De data asta, vizita candidatului prezidențial ucrainean Volodimir Zelenski în Franța și aparenta apropiere de catedrală au fost suficiente ca să declanșeze o dezinformare care-l acuză pe Zelenski de nenorocire. După asta însă mesajul a devenit încă și mai radical: Franța suferă acum pe bună dreptate pentru că i-a ajutat pe „naziști să ia puterea în Ucraina”. Dar nu, Ucraina nu e încă guvernată de naziști, oricît de mult ar încerca dezinformarea pro-Kremlin să justifice agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei cu aceste tipuri de mesaje.

În timp ce cauza exactă a incendiului nu a fost încă găsită, procuratura pariziană o tratează deocamdată ca pe un accident, excluzînd incendierea intenționată și terorismul. Sute de milioane de euro au fost deja promise pentru reconstruirea catedralei.

În același timp, dezinformarea pro-Kremlin a sugerat că incendiul e o „pedeapsă pentru toleranță și căsătoriile gay în Europa”, care suferă de decădere morală. În aceeași notă s-a pretins că Notre Dame aparține în spirit rușilor, singurii care aparent mențin valorile europene.

Russia Today a încercat și ea să creeze paralele artificiale între recentele atacuri asupra bisericilor catolice din Franța și incendiul de la Notra Dame.

Aceste eforturi au avut un ecou clar în sînul audienței RT pe rețelele de socializare, din moment ce postarea video pe Facebook despre incendierea mai multor biserici catolice din Franța (care a avut la bază acest articol RT publicat în 15 aprile) a beneficiat de 3.900 de reacții și de 5.800 de share-uri. Dar încercările de a zgîndări mânia oamenilor au avut în cele din urmă un efect invers, iar RT a fost nevoită să corecteze rapid articolul de pe website-ul său.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG