Linkuri accesibilitate

Creștere masivă a dezinformării pro-ruse pe rețelele de socializare cehe


Depozitul privat de muniții de la Vrbetice, după explozie, octombrie 2014
Depozitul privat de muniții de la Vrbetice, după explozie, octombrie 2014

Disputa diplomatică între Republica Cehă și Rusia a provocat o creștere masivă a dezinformării pro-ruse pe rețelele de socializare cehe, potrivit experților care monitorizează știrile false, scrie agenţia AFP. Disputa se concentrează pe acuzațiile din Republica Cehă că serviciul de informații militare GRU din Rusia se afla în spatele unei explozii, din 2014, la un depozit de armament ceh, care a ucis două persoane.

Semantic Visions, o companie care identifică dezinformarea potențială bazată pe utilizarea tiparelor de limbă online, a declarat că propaganda pro-Kremlin și narațiunile false despre incident au înlocuit Covid-19 ca ținta numărul unu de știri false.

Autoritățile cehe au anunțat expulzarea a 18 diplomați ruși, sâmbătă, și Moscova a ripostat a doua zi prin expulzarea a 20 de cehi, inclusiv a ambasadorului adjunct.

Până duminică, „numărul articolelor de dezinformare publicate despre atacul GRU a fost de peste trei ori mai mare decât despre Covid-19”, arată Semantic Visions într-un raport.

Compania, ai cărei clienți include și Departamentul de Stat american, monitorizează aproximativ 5.000 de surse de dezinformare numai în Republica Cehă și peste un milion în întreaga lume.

O postare ajunsa virală susține bunăoară că cehii au explodat singuri depozitul pentru a-și acoperi transporturile de arme către grupul Stat Islamic din Siria. Alții citează diverși „experți în securitate”, spunând că autoritățile cehe nu au nicio dovadă că serviciile secrete rusești au fost implicate.

Schimbarea „indică apariția unei campanii agresive de dezinformare pro-Kremlin care vizează devierea responsabilității dinspre Rusia și ascunderea adevărului despre ceea ce s-a întâmplat cu depozitul de arme, afirmă compania citata de AFP.

XS
SM
MD
LG